kunst- en cultuurreizen

back-button_u

Venetië [Biënnale Arte 2022]

De Gouden Engel

'VEEL BELANGSTELLING! Moderne kunst in een historische stad zorgt altijd voor een prettige spanning. Landen presenteren zich in de paviljoens van stadspark Giardini, in het Arsenale-complex en in historische palazzi. Curator van de 59ste Biënnale van Venetië is Cecilia Alemani. Nederland wordt vertegenwoordigd door Melanie Bonajo. Inhoudelijke begeleiding: Fien Diepstraten en Femke Gerestein.

 • Bezoek aan de 59ste Biennale Arte. Curator Cecilia Alemani heeft als titel gekozen "The Milk of Dreams"
 • De Biennale vindt plaats in de landenpaviljoens in stadspark Giardini, in de voormalige marine-loodsen van Arsenale en in diverse historische palazzi
 • Bijzondere tijdelijke exposities: Marlene Dumas in Palazzo Grassi, Anish Kapoor in Gallerie dell’ Accademia, Bruce Nauman in Museum Punta della Dogana.
 • Verblijf in een ideaal gelegen hotel in het centrum van Venetië
 • Thematische begeleiding: Fien Diepstraten en Femke Gerestein
 • Algemene begeleiding: Gerard Kemna
 • (VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

  Maandag 29 augustus
  07.38 uur: vertrek internationale trein ICE 255 van Amsterdam-CS richting Basel (zie OPM.1).
  U kunt vervolgens opstappen in op Utrecht-CS (V. 08.08) en ‘s Hertogenbosch (V. 08.39).
  10.49 uur: aankomst op het station Köln Hbf; overstap en (eventueel) lunchpauze.
  11.55 uur: vertrek trein ICE 517 naar München.
  NB. Ter voorbereiding op de Biennale zal er in de trein informatie-materiaal (catalogi e.d.) aanwezig zijn. Bovendien zullen de begeleiders zorgen voor een inleiding (via audio-systeem van DGE).
  16.27 uur: aankomst op München Hbf; overstap op trein naar Innsbruck.
  17.34 uur: vertrek trein EC 287 naar Innsbruck.
  19.18 uur: aankomst in Innsbruck. Het hotel ligt op loopafstand van het station (1 overnachting).

  Avond: diner in een naburig restaurant.
  Na het diner: mogelijkheid voor een korte wandeling door het historisch centrum van Innsbruck.

  Dinsdag 30 augustus
  Na het ontbijt verplaatsen we ons weer naar het station van Innsbruck voor een vervolg van de reis.
  09.24 uur: vertrek uit Innsbruck met trein EC 81 naar Verona; overstap en lunchpauze.
  13.49 uur: vertrek trein van Verona naar Venetië.
  15.05 uur: aankomst in Venetië, station Venezia S.L. (Santa Lucia). Vlakbij zien we de Ponte della Costitutione (2008, Calatrava), de nieuwe brug die het station met Piazzale Roma verbindt.
  Per boottaxi naar het hotel in de wijk Dorsoduro (centrum), nabij Accademia (6 overnachtingen).

  We maken een eerste wandeling door Dorsoduro met bezoek aan enkele kleine Biennale-locaties. We zien bovendien (resp. maken een keuze uit) kerken met bijzondere kunstwerken zoals:
  + I Gesuati (Santa Maria del Rosario; plafondschilderingen van Giambattista Tiepolo)
  + San Trovaso met werken van o.a. Tintoretto
  + San Sebastiano, met werken van o.a. Paolo Veronese
  + San Pantalon, met een imposante plafondschildering van Antonio Fumiani.

  Avond: we hebben plaatsen gereserveerd in een gezellig restaurant, vlakbij het hotel.

  Woensdag 31 augustus
  Na het ontbijt maken we per busboot (vaporetto) een tocht over de Canal Grande, levens-ader van de stad, gesierd met prachtige palazzi. We bezoeken (c.q. maken een keuze uit)
  Fondazione Prada (hedendaagse kunst)
  Museo d'Arte Moderna in het Ca' Pesaro. Het museum zorgt altijd voor een verrassende combinatie van vaste collectie en tijdelijke expositie. Ma gesloten.
  Ca’ d’Oro, één van de mooiste palazzi aan het Canal Grande. Ook hier kunnen oude en nieuwe kunst strijden en/of samensmelten.

  Middag: bezoek aan de Nederlandse inzending voor de Biennale in Chiesetta della Misericordia in de wijk Cannaregio. Wie zien hier een presentatie van Melanie Bonajo.

  Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties:
  + 20.30 uur (Palazzo a.h. Canal Grande): uitvoering van een opera (van Verdi of Rossini) in een kleine bezetting in een palazzo. Kaarten: ca. € 85,--. Zie ook www.musicapalazzo.com.
  + 20.30 uur (Pieta / Chiesa di Vivaldi; onder voorbehoud): concert door 'I Virtuosi Italiani'. Kaarten 25 tot 30 Euro. Zie ook www.ivirtuosiitaliani.eu
  + 21 uur (Chiesa San Vidal; onder voorbehoud): Vivaldi-programma. Kaarten: ca. € 30,--. Zie ook www.interpretiveneziani.com.

  Donderdag 1 september
  Na het ontbijt volgt een korte inleiding in het hotel door de begeleiders.
  Aansluitend brengen we een eerste bezoek aan de 59e Biennale Arte. De Biennale vindt plaats in stadspark Giardini di Castello, in de loodsen van de vroegere marine-haven Arsenale en op vele kleine locaties verspreid door de stad. Artistiek directeur van la Biennale Arte van 2022 is Cecilia Alemani. Zij heeft als werktitel voor de Biennale gekozen: 'The Milk of Dreams'. Zie ook OPM. 4. en www.labiennale.org.
  Vandaag bezoeken we diverse landenpaviljoens in stadspark Giardini. Afgewisseld met de nodige pauzes kunt u met één van de begeleiders een rondgang wilt maken, of zelf uw plan trekken.

  Aan het eind van de middag gaan we per vaporetto weer richting hotel of wandelen via het San Marco-plein, San Marco-basiliek en het Dogenpaleis weer richting Accademia en hotel.

  Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties: volgen later. Zie ook woensdag 31 augustus.

  Vrijdag 2 september
  Na het ontbijt brengen we een tweede bezoek aan de Biennale d’Arte (zie vorige dag en OPM.4). We bezoeken vandaag de installaties en presentaties in Arsenale.

  Middag naar keuze: mogelijkheid voor een wandeling door de wijk Castello met een bezoek aan Fondazione Querini Stampalia dat zich in een palazzo bevindt. Het historische pand heeft twee ingrijpende verbouwingen gekend: in 1963 naar een ontwerp van Carlo Scarpa, leermeester van Mario Botta, die in 2008 tekende voor een tweede verbouwing. Het museum bezit veel schilderijen met historische stadsgezichten van Venetië.

  Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties: volgen later. Zie ook woensdag 31 augustus.

  Zaterdag 3 september
  Vandaag brengen we een bezoek aan kleinere Biennale-locaties en/of tijdelijke exposities. NB. De begeleiders hebben de Biennale-locaties en de belangrijkste tijdelijke exposities vooraf bezocht en zullen hun keuzes duidelijk maken en/of suggesties doen.

  Middag: naar keuze en in overleg met de begeleiders. Suggesties: een bezoek aan
  + de Scuola Grande di San Rocco (veel werken van Tintoretto)
  + de kerk Santa Maria Gloriosa dei Frari. In de kerk zien we het altaarstuk 'Maria ten Hemelopneming' (Titiaan), de laatste rustplek van Claudio Monteverdi en een monument ter nagedachtenis aan de beeldhouwer Canova, ontworpen door Carlo Scarpa.
  Vlakbij het hotel bevinden zich:
  + het Peggy Guggenheimmuseum, met vele topstukken uit de vorige eeuw. Zie voor informatie collectie en tijdelijke expositie: www.guggenheim-venice.it.
  + het museum Gallerie dell'Accademia (oude kunst, 14de-18de eeuw); tijdelijke expositie met werk van Anish Kapoor. Zie ook 4/9 en www.gallerieaccademia.it
  Ca' Rezzonico met werken van o.a. Giovanni Domenico Tiepolo en Pietro Longhi, welke een mooie inkijk geven in het Venetiaanse leven van de 18de eeuw.

  Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties: volgen later. Zie ook woensdag 31 augustus.

  Zondag 4 september
  Dag naar keuze en/of in overleg met de begeleiders.
  Ochtend: mogelijkheid om een gezongen kerkdienst mee te maken in de San Marco-basiliek. Verdere suggesties:
  + zie zaterdag 3 september;
  + bezoek aan Palazzo Grassi (moderne kunst). De tijdelijke expositie betreft een uitgebreide presentatie van het werk van Marlene Dumas onder de naam ‘Open End’. Di. gesloten. Zie ook www.palazzograssi.it
  Gallerie dell’ Accademia eert de kunstenaar Anish Kapoor met een uitgebreide expositie. Curator is Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum te Amsterdam. Zie ook www.gallerieaccademia.it
  + de voormalige douanegebouwen op Punta della Dogana zijn omgebouwd tot een prachtig museum (arch. Tadao Ando), met diverse werken (hedendaagse kunst) uit de collectie van François Pinault. Een grote tijdelijke expositie is gewijd aan het werk van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman en heeft de titel “Bruce Nauman: Contrapposto Studies”. Di. gesloten. Zie ook www.palazzograssi.it.

  Laatste avond in Venetië. De reisleiding heeft plaatsen gereserveerd in een restaurant om deze bijzondere reis gezamenlijk af te sluiten.

  Maandag 5 september
  09 uur: per boottaxi naar het station van Venetië.
  10.45 uur: vertrek trein naar Verona; overstap.  en lunchpauze
  13 uur: vertrek rechtstreekse trein van Verona naar München.
  Ca. 18.30 uur: aankomst op München Hbf en het nabijgelegen hotel.
  Aansluitend: diner in het hotel (inbegrepen).

  Dinsdag 6 september
  Na het ontbijt reizen we per trein verder richting Nederland.
  09.28 uur: vertrek vanaf München – Hbf. richting Frankfurt (= trein naar Münster).
  13.06 uur: aankomst op Frankfurt (M) - Flughafen; overstap
  13.42 uur: vertrek trein naar Amsterdam-CS.
  Aankomsten in ’s Hertogenbosch (16.55), Utrecht (17.26) en Amsterdam (17.53).

   1. Treinreis / openbaar vervoer Venetië: op de heen- en terugreis reist u per trein. Op de eerste dag zijn er enkele noodzakelijke overstappen. Dit geldt ook voor de tweede dag (overstap in Verona), zodat we Venetië redelijk op tijd bereiken. Ook op de terugreis moeten we van trein wisselen: overstap in Verona en Frankfurt.
    Vervoer vanaf het station in Venetië naar het hotel (en omgekeerd) vindt plaats per boottaxi of gehuurde boot. In Venetië reist u per vaporetto (busboot); een 7-daagse bootkaart (à € 60,-) is inbegrepen.
   2. De hotels: op de heen- en terugreis verblijft u in prima hotels (4 sterren) in Innsbruck en München. Het hotel in Venetië is sfeervol en rustig gelegen op een ideale plek in het centrum (in de wijk Dorsoduro, vlakbij Accademia). Het is een voormalig klooster/internaat met binnentuin (Centro Culturale Don Orione) maar functioneert volledig als een hotel (3-sterren); de kamers in CC Don Orione beschikken niet over een TV, WiFi is aanwezig. Zie ook www.donorione-venezia.it.
   3. Bovenstaand programma is voorlopig / excursies / audiosysteem. Na de opening van de Biennale 23/4) zullen onze begeleiders een voorbereidingsreis maken naar de Biennale. Daarna zult u meer details kunnen vinden op deze site. Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, blijven mogelijk. U bent natuurlijk niet verplicht alle excursies mee te maken. Hoofdthema van deze reis is moderne kunst zoals deze op de Biennale Arte en verdere nevenlocaties in Venetië te zien zal zijn. Tijdens de rondleidingen maken we gebruik van een audiosysteem van De Gouden Engel.
   4. De 59ste Biennale d'Arte / Nederlands Paviljoen / Belgisch Paviljoen: artistiek directeur van la Biennale Arte van 2022 is Cecilia Alemani. Zij was in 2017 ook de curator in het Italiaanse paviljoen. Zij heeft als werktitel voor de Biënnale van Venetië gekozen: 'The Milk of Dreams'. Nederland presenteert zich deze keer niet in het Rietveld-paviljoen, maar in een voormalige kerk (Chiesetta della Misericordia) in de wijk Cannaregio. We zullen hier het werk zien van de kunstenaar Melanie Bonajo. België heeft deze keer gekozen voor een samenwerking tussen curator Hilde Teerlinck en de kunstenaar Francis Alÿs. Zie ook www.labiennale.org.
   5. De inhoudelijke begeleiders: Fien Diepstraten werkte vele jaren in het volwassenen-onderwijs (kunsteducatie) en verzorgde rondleidingen in het Valkhofmuseum te Nijmegen, met een voorliefde voor moderne kunst. Zij begeleidde reeds vele reizen van De Gouden Engel. Femke Gerestein is beeldend kunstenaar en woont in Middelburg. Zij begeleidde eerder reizen van De Gouden Engel naar de Biënnale van Venetië. Zie ook www.femkegerestein.nlGerard Kemna heeft de algemene leiding op deze reis. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants, concertkaarten e.d. naar wens geregeld worden.
   6. Het aanbod van concerten en opera's in Venetië is groot. Zie het voorlopige programma. Wanneer u zelf kaarten wenst te bestellen (bijv. opera-uitvoering in La Fenice) willen wij u vragen eerst bij De Gouden Engel te informeren of de reis definitief doorgaat.
   7. Aantal deelnemers excursiereis: wij gaan uit van ca. 25 deelnemers die in kleinere groepen met twee inhoudelijke begeleiders de exposities zullen bezoeken. Wanneer er minder dan 20 (excursie-)deelnemers zijn bestaat de mogelijkheid dat de reissom met (maximaal) € 50,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden. Bij minder dan 18 personen zal mogelijk slechts één inhoudelijk begeleider meereizen. Tijdens de rondleidingen maken we gebruik van een audiosysteem van De Gouden Engel.
   8. Budgetreis is mogelijk: onder voorbehoud is er op deze reis plaats voor enkele reizigers die geen gebruik willen maken van genoemde (begeleide) excursies. Budgetreizigers zullen in Venetië Dorsoduro, niet ver van Accademia, en (op de terugreis) in München (vlakbij Hauptbahnhof) in een goed maar eenvoudiger hotel verblijven dan de excursiereizigers. Alle hotelkamers zijn voorzien van een eigen douche en toilet. Voor budgetreizigers is het volgende inbegrepen: treinretour NL-Venetië, 8 hotelover-nachtingen, 8x ontbijt, 2x diner, bootvervoer station Venetië - (omgeving) hotel v.v. op dag 2 en dag 8, toegangsbewijs Biennale Arte, 7-daagse bootkaart in Venetië, toeristenbelasting in de diverse steden. Bel 024-3788872 of stuur email naar kemna@goudenengel.nl voor nadere informatie en kosten van de budgetreis (ca. 1400 Euro).
   9. COVID-19 en verder. U kunt alleen deelnemen aan deze reis wanneer u op 14 augustus 2022 voldoende gevaccineerd bent tegen COVID-19. Wanneer u om medische redenen niet gevaccineerd kunt of mag worden wil ik u vragen contact met ons te zoeken i.v.m. overleg. Wij blijven ons tijdens de reis houden aan de maatregelen die ter plaatse gelden.
   10. Wanneer u alleen reist adviseren wij voorlopig om te kiezen voor een kamer-alleen. Bel 024-3788872 voor eventueel overleg.
   11. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook een eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 20,-- p.p.. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2022 hebt overgemaakt op het bank- of gironummer van Stichting De Gouden Engel.
   12. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

  Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

  Inbegrepen:

  • de treinreizen Amsterdam-Innsbruck-Venezia en Venezia-München-Amsterdam
  • bootvervoer station Venetië - hotel v.v.
  • bootkaart openbaar vervoer Venetië voor 7 dagen t.w.v. 60 Euro
  • overnachtingen: 1x Innsbruck, 6x Venetië, 1x München; toeslag bij 8x gebruik kamer-alleen € 390,--
  • maaltijden: 8x ontbijt, 2x diner
  • toeristenbelastingen in Innsbruck, Venetië en München
  • kunsthistorische + algemene begeleiding tijdens de gehele reis
  • gebruik audio-systeem van De Gouden Engel tijdens de rondleidingen
  • toegang hoofdlocaties Biennale d'Arte
  • overige entrees en bezoekkosten tot maximaal € 30,- p.p.
  • .

  Niet inbegrepen:

  • eventuele overige entrees en bezoekkosten
  • overige maaltijden
  • fooien voor chauffeurs van boottaxi's

  Inschrijven

  Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
  Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen,

  dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
  Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.


   inschrijvingvoorlopige opgave

   Reisgegevens

   Italië

   reiscode: 289
   • Stedenreis
   • Themareis
   • Treinreis

   Data: 29 augustus t/m 6 september 2022

   Duur: 9 dagen

   reissom: € 2.190,-