kunst- en cultuurreizen

back-button_u

Kassel [Documenta] Juli

250-documenta2019-1

Documenta is een omvangrijke expositie op diverse locaties in Kassel (D), bedoeld om een beeld te geven van de heersende stromingen in de internationale wereld van de beeldende kunst. De 15de editie (18 juni – 25 september 2022) wordt voor het eerst niet door één persoon geleid maar door een groep: Ruangrupa (“Ruimte voor de kunst”) uit Indonesië. Inhoudelijke begeleiding: Doris Boerman, Piet de Jonge.

 • Documenta wil een beeld geven van de vele stromingen in de hedendaagse kunst.
 • De 15de editie (18 juni – 25 september) wordt voor het eerst georganiseerd door een collectief georganiseerd: ‘ruangrupa’ uit Indonesië.
 • Het centrale thema van Documenta-15 is ‘lumbung’, het Indonesische woord voor ‘gemeenschappelijk rijstschuur’, hier bedoeld als artistieke inspiratiebron waaruit ieder naar believen kan putten.
 • Verblijf in een ideaal gelegen hotel in het centrum van Kassel.
 • Inhoudelijke begeleiding: Femke Gerestein en Piet de Jonge.

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Zondag 3 juli
09.30 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 10.45 uur: opstapmogelijkheid nabij NS-station Venlo.
Ca. 13 uur: langere stop in het centrum van Unna. Lunchmogelijkheid.
Bezoek aan het ZFIL (Zentrum für Internationale Lichtkunst). Zie ook www.lichtkunst-unna.de.

Onderweg naar Kassel zullen de begeleiders zorgen voor een eerste inleiding op Documenta-15. In de bus zijn verder mini-catalogi aanwezig met beknopte informatie over de kunstenaars en de verschillende locaties. Zie ook www.documenta-fifteen.de.
Ca. 18 uur: aankomst bij het hotel in het centrum van Kassel (3 overnachtingen).
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Kassel.

Maandag 4 juli
Na het ontbijt brengen we allereerst een bezoek aan het ruruHaus, het centrale gebouw en ontmoetingsplek (lumbung) van kunstenaars en bezoekers tijdens de Documenta.
Vervolgens bezoeken we o.l.v. Femke Gerestein en Piet de Jonge de hoofdlocaties van Documenta-15: Museum Fridericianum en de Documenta-HalleDe voorlopige opzet is: inleiding door de begeleiders, eventueel met suggesties. Vervolgens bezoekt men de locatie individueel of in kleine groep. Na enige tijd verzamelen we ons weer en is er mogelijkheid tot discussie over de werken, installaties en/of performances.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum. Tijdens de Documenta zullen ook concerten, theater- en dansvoorstellingen plaats vinden. Informatie volgt t.z.t. of tijdens de reis.

Dinsdag 5 juli
Per bus bezoeken we de Documenta-locaties buiten het centrum, o.a. het (voormalige) Hallenbad-Ost en het Hübner-complex, gelegen op een industrieterrein in het oostelijke stadsdeel.

Middag: bezoek aan kleinere presentaties in en om het centrum, o.a. in het nieuwe museum Grimmwelt.

Avond: mogelijkheid om samen te eten, hetgeen reelmatig zal uitmonden in discussies over de gepresenteerde kunst.

Woensdag 6 juli
Ochtend: naar keuze.
Middag: mogelijkheid voor een bezoek aan park en Schloss Wilhelmshöhe. Dit slot is ingericht als museum en bezit een prachtige collectie ‘Hollandse Meesters’.
Het slotpark telt tal van ‘follies’ en is ook bekend om het waterspeltakel dat hier in de zomer plaats vindt: vanaf het grote Hercules-beeld op de heuveltop baant het water zich een weg over allerlei grote en kleine cascades, om ten slotte met een gigantische straal in de slotvijver te eindigen.

Ca. 14.30 uur: terugreis naar Nederland.
Ca. 18.15 uur: aankomst bij station-NS in Venlo.
Ca. 19.45 uur: aankomst bij Nijmegen-CS

S.

 1. Opstapplaatsen en hotels in Nijmegen en Venlo: de busopstapplaatsen zijn Nijmegen en Venlo. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent of wanneer u Nijmegen of Venlo niet tijdig kunt bereiken adviseren wij de nacht vóór vertrek een kamer te huren in hotel Mercure (telf 024-3238888; naast het station en ca. 300 m. van de busopstap in Nijmegen) of bij hotel Apollo (Bisschop Hamerstraat 14 / Keizer Karelplein; telf. 024- 3223594, ca. 400 m van busopstapplaats). In Venlo zijn de volgende hotels (vlakbij station-NS) te adviseren: hotel Wilhelmina (077-3516251) en hotel Americain (077-3515454). Vraag bij de hotels zoveel mogelijk om een rustige kamer aan de achterzijde.
 2. Het hotel (3 sterren-plus) is ideaal gelegen in het centrum van Kassel, op geringe loopafstand van de hoofdlocaties Fridericianum en Documenta-Halle. In de nabijheid bevinden zich tal van restaurants.
 3. Het programma is voorlopig / excursies / audiosysteem. Na de opening van expositie zullen de begeleiders een voorbereidingsreis maken naar de Documenta. Daarna zult u meer details kunnen vinden op deze site. Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, blijven mogelijk. U bent natuurlijk niet verplicht alle excursies mee te maken. Tijdens de rondleidingen maken we gebruik van een audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede ervaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat.
 4. De begeleiders: Femke Gerestein is beeldend kunstenaar en woont in Middelburg. Zij begeleidde eerder reizen van De Gouden Engel naar de Biënnale van Venetië. Zie ook www.femkegerestein.nlPiet de Jonge studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij woont in Rotterdam en werkt als zelfstandig kunsthistoricus en publicist, en is momenteel betrokken bij meerdere projecten op het gebied van hedendaagse kunst en moderne architectuur. In het verleden was hij werkzaam bij o.a. Museum Kröller-Müller, Museum Boijmans van Beuningen en het Van Abbemuseum. Piet de Jonge begeleidde voor De Gouden Engel o.a. eerdere reizen naar Documenta-Kassel, Skulptur Projekte Münster en de Biënnale van Venetië. Honorine Nagelsmit heeft de algemene leiding op deze reis. Zij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants naar wens geregeld worden.
 5. Minimum aantal deelnemers. De reissom is gebaseerd op een minimum van 24 deelnemers aan de excursiereis. Budgetreizigers (zie OPM. 6) tellen in dit geval niet mee. Indien het genoemde minimum niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 50,-- p.p. verhoogd worden, opdat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden.
 6. Budgetreis is mogelijk: onder voorbehoud is er op deze reis plaats voor enkele reizigers die geen gebruik willen maken van genoemde (begeleide) excursies. Budgetreizigers zullen verblijven in klein hotel, rustig gelegen op een ideale plek in het centrum van Kassel. Het hotel bevindt zich op een bovenverdieping (per trap te bereiken). De kamers zijn prima en alle voorzien van een eigen douche en toilet. Voor budgetreizigers is het volgende inbegrepen: busretour NL-Kassel, 3 hotelover-nachtingen, 3x ontbijt, toeristenbelasting, 2-daagse toegangskaart Documenta, toegang Lichtmuseum Unna, mogelijkheid om met de bus mee te reizen naar de locaties buiten het centrum. Bel 024-3788872 of stuur email naar kemna@goudenengel.nl voor nadere informatie en kosten van de budgetreis (ca. 600 Euro).
 7. COVID-19 en verder. U kunt alleen deelnemen aan deze reis wanneer u op 7 augustus 2022 voldoende gevaccineerd bent tegen COVID-19. Wanneer u om medische redenen niet gevaccineerd kunt of mag worden wil ik u vragen contact met ons te zoeken i.v.m. overleg. Wij blijven ons tijdens de reis houden aan de maatregelen die ter plaatse gelden.
 8. Wanneer u alleen reist adviseren wij voorlopig om te kiezen voor een kamer-alleen.
 9. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen een korting van € 10,-- p.p. op alle korte reizen en dagactiviteiten. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,- als Donatie-2022 hebt overgemaakt op ING-banknummer NL78 INGB 0000 0701 05 t.n.v. Stichting De Gouden Engel te Nijmegen.
 10. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:

 • vervoer per luxe touringcar v.a. Nijmegen resp. Venlo (zie ook OPM. 1),
 • vervoer met eigen bus tijdens excursies zoals aangegeven in het programma
 • 3 overnachtingen in een prima hotel in het centrum van Kassel; verblijf in een 2-persoonskamer. NB. Toeslag alleen-gebruik kamer: € 95,-.
 • 3x ontbijt
 • toeristenbelasting
 • toegang Documenta gedurende 2 dagen
 • toegang Lichtmuseum Unna
 • inhoudelijke en algemene begeleiding gedurende de gehele reis.

Niet inbegrepen:

 • (eventuele overige) entrees en bezoekkosten
 • overige maaltijden
 • fooi voor de chauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen,

dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.


  inschrijvingvoorlopige opgave

  Reisgegevens

  Duitsland

  reiscode: 250
  • Themareis
  • Busreis

  Data: 3 t/m 6 juli 2022

  Duur: 4 dagen

  reissom: € 945,-

  dagreizen-en-kortereizen_3