"In de voetsporen van Nietzsche" (1)

De Gouden Engel, kunst- en culltuurreizen. Louman & Friso
Reis naar de plaatsen waar Nietzsche in zijn jonge jaren verbleef en waar zijn leven eindigde: Röcken, Naumburg, Klosterpforta, Leipzig, Weimar. Diverse inleidingen en wandelen over de paden die Nietzsche ging. Thematische begeleiding: Paul van Tongeren (filosoof en Nietzsche-specialist). Deze reis stond aanvankelijk gepland voor de periode 13-18 mei 2020 en zal worden verschoven naar 2022. Volgende Nietzsche-reizen olv Paul van Tongeren: 4 sept. 2020 (dag-wandeling omgeving Nijmegen; 50 euro)); Basel + Sils-Maria (16-23 aug. 2021; zie verder).
 • Themareis met speciale aandacht voor persoon en gedachtegoed van Friedrich Nietzsche in zijn jonge en in zijn laatste levensjaren.
 • Diverse inleidingen. We volgende de paden van Nietzsche rond Naumburg en Tautenburg.
 • Verblijf in prima hotels in Weimar en Leipzig.
 • Thematische begeleiding: Paul van Tongeren (emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek aan de universiteiten van Nijmegen en Leuven en Nietzsche-specialist).

Reisgegevens

Duitsland
reiscode: 048
• Stedenreis
• Themareis
• Busreis
data: 29 jul 2020
t/m 3 aug 2020
duur: 6 dagen
reissom: € 1.090,-
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Woensdag 29 juli 2020 
09 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 10.15 uur opstap nabij Venlo Station-NS.
Onderweg informatie over het thema en het excursie-programma. Een globaal overzicht van Nietzsches leven maakt duidelijk welke betekenis de plaatsen hebben die we zullen bezoeken.
Ca. 15.45 uur: aankomst in Weimar. Bezoek aan de expositie 'Van de Velde, Nietzsche und die Moderne um 1900'.
Ca. 18 uur: aankomst bij het hotel nabij Weimar (2 overnachtingen).
Aansluitend: diner in het restaurant van het hotel.
20 uur: eerste inleiding over leven en werk van Friedrich Nietzsche (1844-1900) door Paul van Tongeren.

Donderdag 30 juli
Na het ontbijt vervolgt Paul van Tongeren met een tweede inleiding over Friedrich Nietzsche. Wij zullen vooral kijken naar Nietzsches jonge jaren. Hij componeerde ook, met name in zijn jeugd. In zijn muziek zijn elementen van zijn latere denken en schrijven al te horen.
De bus vervoert ons naar het nabije Weimar, waar we de plek bezoeken waar Friedrich Nietzsche op het eind van zijn leven verbleef, momenteel het Nietzsche-Archiv (in 1903 in Jugendstil heringericht door Henry Van de Velde).
Aansluitend volgt een wandeling door het centrum van de stad o.l.v. een plaatselijk gids. Aandacht voor:
+ het culturele klimaat van Weimar in de afgelopen 150 jaar;
+ Stadtkirche St. Peter & Paul (Herderkirche), met o.a. altaardrieluik van Lucas Cranach de Oudere en Lucas Cranach de Jongere;
+ Goethe en Schiller;
+ de ontwerpen van Henry Van de Velde: o.a. Kunstgewerbeschule (1905);
+ Bauhaus en de voormalige Hochschule (1919; Henry Van de Velde).
Rest van de middag: naar keuze. Suggesties:
+ bezoek aan het Liszt-Haus, de woon- en werkplek van de componist in Weimar;
+ bezoek aan het Goethe-Haus;
+ (onder voorbehoud) bezoek aan de Rococozaal van de hertogin Amalia-Bibliotheek;
+ bezoek aan het nieuwe Bauhaus-Museum (2019).
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Weimar of in het restaurant van het hotel en/of (onder voorbehoud) een concert te bezoeken.

Vrijdag 31 juli
Na het ontbijt richt Paul van Tongeren zich in zijn inleiding over Friedrich Nietzsche op zijn filosofisch oeuvre, en vooral op de vorm daarvan: fragmentarisch, aforistisch, veelzijdig, poëtisch; en op de eisen die het stelt aan de lezer.

We vertrekken uit Weimar en bezoeken Naumburg, de stad van Nietzsches jeugd.
We maken een korte stadswandeling met o.a. een bezoek aan de Dom, een bijzondere kerk met o.a. beelden van de heilige Uta.
Na de lunch bezoeken we het Nietzsche-Haus en het aangrenzende Nietzsche-Dokumentationszentrum.
Zie ook www.nietzsche-dokumentationszentrum-naumburg.de.
Aansluitend: korte wandeling van Naumburg naar Schulpforta.
Ca. 16 uur: bezoek aan Schulpforta, het voormalige Cisterciënzer-klooster en internaat, waar Nietzsche tussen 1858 en 1864 verbleef.
Ca. 18.30 uur komen wij aan bij het hotel in het centrum van Leipzig (3 overnachtingen).
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Leipzig. 

Zaterdag 1 augustus
Nietzsche woonde vanaf 1865 enkele jaren in Leipzig. Hij volgde destijds één van zijn leermeesters. Bovendien ontmoette hij in deze stad voor het eerst Richard Wagner en Frans Liszt.
Samen met Paul van Tongeren bezoeken we enkele plekken waar Nietzsche woonde en studeerde en/of plaatsen die anderszins verbonden zijn met zijn verblijf in Leipzig.
Aansluitend volgt een stadswandeling door het centrum van Leipzig o.l.v. een plaatselijke gids. We zien o.a.

 • het nieuwe Paulinum (2012; Erick van Egeraat) hoofdgebouw en kerk/aula van de universiteit, op de plek van de vroegere universiteit en de in de DDR-tijd opgeblazen Pauliner Kirche (St. Paulus-kerk van de Universiteit); 
 • de Nikolaikirche;
 • Altes Rathaus;
 • prachtige passages waarin zich Auerbachs Keller (Goethes Faust) bevindt;
 • voormalige handels- en koopmanshuizen.

15 uur: mogelijkheid om de Motetten- en Cantatedienst in de Thomaskirche bij te wonen. Uitgevoerd wordt: Cantate "Wahrlich, wahrlich, ich sage euch" (BWV 86) m.m.v. het Thomanerchor Leipzig en het Gewandhausorchester o.l.v. Gotthold Schwarz. Kostenbijdrage/programmaboekje: 2 Euro. Vrije plaatskeuze.

Onder voorbehoud maken we een korte busrit naar het Volkerschlacht-Denkmal, in 1913 opgericht ter herinnering aan de grote slag bij Leipzig in 1813, waar Napoleon een nederlaag leed tegen de gezamenlijke legers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden (meer dan 100.000 doden). In zijn autobiografie verwijst Nietzsche naar dit inferno op zijn geboorteplek.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Leipzig. Onder voorbehoud is het ook mogelijk om een concert of opera te bezoeken. Zie ook www.oper-leipzig.de en  www.gewandhausorchester.de.

Zondag 2 augustus
Na het ontbijt vertelt Paul van Tongeren over de betrekking tussen Nietzsche en Lou von Salomé. 
We maken vervolgens een busrit langs plaatsen die met Nietzsche verbonden zijn, o.a. Burg Schönburg. De jonge Nietzsche heeft hier, samen met zijn vrienden Wilhelm Pinder en Gustav Krup, het dispuut Germania opgericht als een vereniging voor kunst en literatuur.

In de omgeving van Tautenburg maken we een wandeling welke Nietzsche in de zomer van 1882 ook maakte met zijn grote liefde Lou von Salomé.Zij verbleef hier in de pastorie.

Aan het eind van de middag bezoeken we het dorpje Röcken. In het huis naast de kerk, waar zijn vader dominee was, werd Friedrich Nietzsche op 15 oktober 1844 geboren. Naast deze kerk is hij, na zijn overlijden in Weimar, ook weer begraven. In de tuin van de vroegere domineeswoning is een kleine museum ingericht m.b.t. Nietzsche.

Aan het eind van de middag zijn we terug in Leipzig.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Leipzig. Ook mogelijk:
18 uur (Opernhaus): Johannes Passion BWV 245 als balletvoorstelling. Uitgevoerd door het Gewandhausorchester o.l.v. Paul Goodwin, en het Ballet van de Oper Leipzig. Kaarten: 35-79 Euro. Zie ook: www.oper-leipzig.de.

Maandag 3 augustus
Na het ontbijt vertrekken we uit Leipzig.
Bezoek aan en lunchpauze op de Wartburg bij Eisenach, één van de grote historische plaatsen in Duitsland (Sängerkrieg, Wagner-opera, Reformatie, Luther). Mogelijkheid van een begeleide rondleiding door een deel van de burcht. Zie ook www.wartburg.de.
Ca. 18.45 uur: aankomst in Venlo.
Ca. 19.45 uur arriveren we weer in Nijmegen.

 1. Opstapplaatsen + hotels in Nijmegen en Venlo: de opstapplaatsen zijn Nijmegen en Venlo. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent en/of Nijmegen niet tijdig kunt bereiken adviseren wij u om de avond tevoren te overnachten in hotel Mercure (024-3238888; niet goedkoop, wél vlakbij de opstapplaats) of hotel Apollo (024-3223594; ca. 500 m. van opstapplaats). Vraag bij het laatste hotel om een rustige kamer aan de achterzijde. Vlakbij het NS-station in Venlo is hotel-restaurant Wilhelmina een zeer goede keus (077-3516251). Ook hier vragen om een kamer aan de achterzijde.
 2. Programma/wandelingen/goed ter been: bovenstaand programma is voorlopig. Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, zijn mogelijk. Het definitieve programma met hotelinformatie ontvangt u ca. 10 dagen vóór vertrek. Wij maken enkele wandelingen 'in de voetsporen van Nietzsche' (over licht geaccidenteerd terrein). In het algemeen geldt dat u voor wandelingen en excursies goed ter been moet zijn. U bent overigens niet verplicht aan deze wandelingen en excursies deel te nemen.
 3. Inhoudelijke begeleiding: Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek. Hij studeerde filosofie en theologie in Utrecht en Leuven, promoveerde in Leuven op een proefschrift over de moraal van Nietzsches moraalkritiek. Hij was t/m 2015 werkzaam als hoogleraar ethiek aan de faculteit der Wijsbegeerte van de Radbouduniversiteit te Nijmegen en buitengewoon hoogleraar ethiek aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU te Leuven. Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op het gebied van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Zie ook www.paulvantongeren.nl. Paul van Tongeren begeleidde in het verleden meerdere Nietzsche-reizen voor De Gouden Engel (DGE). Gerard Kemna heeft de algemene leiding. Hij onderhoudt de contacten met de hotels en reserveert eventuele plaatsen in restaurants. Hij zorgt tevens dat de reis logistiek naar wens verloopt.
 4. Kennis vereist? / Leesvoorstel. In principe kan iedereen met belangstelling voor leven en werk van Friedrich Nietzsche aan deze themareis deelnemen. Paul van Tongeren zal u via inleidingen uitgebreid informeren. Wanneer u tóch behoefte hebt aan informatie vooraf dan is zijn voorstel: 
  - Paul van Tongeren, 'Nietzsche' uit de serie 'Elementaire Deeltjes' (2016; Amsterdam University Press). Ca. 10 Euro.
  - Sue Prideaux, 'Ik ben dynamiet. Het leven van Nietzsche' (2018, uitg. Arbeiderspers). Ca. 42 Euro.
 5. Excursies / audiosysteem: wij zullen tijdens de excursies meestal gebruik maken van het audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede evaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat. U bent overigens niet verplicht alle excursies ter plaatse te volgen. Wanneer u uw eigen plan wilt trekken adviseren wij u graag.
 6. Concerten / kaarten: zoals aangegeven in het voorlopige programma is het mogelijk om een concert en/of opera te bezoeken in Leipzig, en mogelijk ook in Weimar. Zo gewenst kunt u zelf kaarten bestellen via de genoemde websites. Het is ook mogelijk dat De Gouden Engel dit voor u regelt. Wanneer u zélf kaarten wenst te bestellen dient u eerst te informeren of de reis definitief door gaat. 
 7. Minimum aantal deelnemers: 20. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 50,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere reis tóch doorgang vindt.
 8. Maaltijden: behalve het ontbijt en 2 diners zijn de maaltijden niet inbegrepen. Uit ervaring weten we dat veel mensen het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten. De reisleiding zal hier rekening mee houden en op de overige dagen plaatsen reserveren in restaurants.
 9. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2020 overmaakt op een banknummer van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 20,-- p.p.
 10. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer Nijmegen - Weimar - Leipzig v.v. (zie ook OPM. 1) zoals vermeld in het voorlopige programma;
 • 5 overnachtingen in prima hotels in Weimar en Leipzig; verblijf in een 2-persoons- kamer met douche en toilet. NB. toeslag 1-persoons¬kamer: € 130,--;
 • maaltijden: 5x ontbijt en 2x diner;
 • entrees en bezoekkosten tot een bedrag van maximaal € 40,--;
 • thematische en algemene begeleiding gedurende de gehele reis.
NIet inbegrepen:
 • overige maaltijden
 • eventuele overige kosten van entrees en/of bezoekkosten
 • fooi voor de buschauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.