"In de voetsporen van Nietzsche"

Wij volgen Friedrich Nietzsche. De universiteit van Basel was één van zijn eerste werkplekken. In Sils-Maria in Engadin, zijn favoriete verblijfplaats in de zomer, maken we wandelingen in de voetsporen van de filosoof. Diverse inleidingen en begeleiding door Nietzsche-specialist Paul van Tongeren.
 • Themareis “In de voetsporen van Friedrich Nietzsche”
 • Bezoek aan plaatsen waar Friedrich Nietzsche heeft geleefd en gewerkt: Basel, Luzern, Sils Maria
 • Wandelingen door het prachtige Alpenlandschap van het Ober-Engadin, afgewisseld met inleidingen en discussies in de openlucht
 • Verblijf in sfeervolle en gunstig gelegen hotels in Basel en Sils Maria.
 • Thematische begeleiding: Prof. Dr. Paul van Tongeren (filosoof)

Reisgegevens

Zwitserland
reiscode: 128
• Themareis
• Trein of busreis
data: 16 aug 2021
t/m 23 aug 2021
duur: 8 dagen
reissom: € 1.990,-
inschrijfformulier (pdf)

VOORLOPIG PROGRAMMA + REISSCHEMA

Maandag 16 augustus 2021
08.08 uur: vertrek per internationale trein ICE105 van Amsterdam-CS naar Basel. U kunt vervolgens opstappen op Utrecht-CS (V. 08.37), Arnhem-Centraal (V. 09.07) of Köln-HBf (V. 10.54). NB. Treintijden zijn voorlopig (zie OPM. 1 en 2).
Onderweg volgen inleidingen op het programma en het thema door Paul van Tongeren: “Leven en werk van Friedrich Nietzsche (1844-1900)”. De inleidingen kunt u horen via ons audio-systeem.

14.47 uur: aankomst op het station Basel-SBB.
Aansluitend per bus of taxi naar het hotel in het centrum van Basel (2 overnachtingen).

In Basel begon Nietzsches academische carrière, toen hij daar in 1869 werd benoemd als hoogleraar in de filologie. O.l.v. Paul van Tongeren maken we een eerste wandeling langs vroegere woon- en werkplekken van Nietzsche.

Avond: diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).

Dinsdag 17 augustus
Na een inleiding in het hotel door Paul van Tongeren vervolgen we onze verkenningstocht langs plaatsen waar Nietzsche gewerkt heeft (o.a. Alte Aula, Altes Pädagogium).
We bezoeken de Universiteits-bibliotheek om oude handschriften van Nietzsche te bekijken. Interessante plaatsen uit zijn tijd zijn ook: het huis van vriend Franz Overbeck en zijn vrouw Ida, het huis waar Nietzsche en Overbeck als jonge geleerden samen woonden, het huis van vriend, collega en historicus Jacob Burckhardt.

Rest van de middag naar keuze en in overleg: mogelijkheid voor een bezoek aan
+ het Baseler Münster met grafsteen van Erasmus;
+ Kunstmuseum Basel; zie ook www.kunstmuseumbasel.ch;
+ de wijk St. Alban.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Basel.

Woensdag 18 augustus
Na het ontbijt verplaatsen wij ons naar het station Basel-SBB.
Ca. 9.15 uur: vertrek trein naar Chur.
Ca. 11.45 uur: aankomst op Chur-Hbf. Hier staat en touringcar gereed om u verder via een prachtige route te vervoeren naar Sils Maria. Onderweg maken we echter een langere stop in Lenzerheide.
Paul van Tongeren zal vooraf ingaan op het beroemde ‘Lenzerheide Fragment’, een tekst waarin Nietzsche de geschiedenis van het Europese nihilisme beschrijft en een diagnose van de moderne cultuur presenteert.

In het centrum van Lenzerheide bezoeken we hotel Kurhaus, de plek waar Nietzsche enkele malen verbleef.
Na de lunchpauze bewandelen we een favoriete route van Friedrich Nietzsche.

Ca. 16 uur verlaten we Lenzerheide. Via de Julier-pas (Pas dal Guglia in het Reto-Romaans) bereiken we de regio Engadin met Sankt Moritz als grootste plaats.

Ca. 18 uur: aankomst bij het hotel in het autovrije Sils-Maria (4 overnachtingen).
Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Donderdag 19 augustus
Na het ontbijt zal Paul van Tongeren u informeren over: "De betekenis van Sils-Maria voor Friedrich Nietzsche". Aansluitend maken we een wandeling naar het nabije Chasté, een schiereiland in de Silser See. Nietzsche bezocht deze plek regelmatig. Hij zou hier graag willen wonen, al was het maar 'in een hondenhok'. In een rotsblok is het laatste couplet van zijn 'Ja und Amen Lied' gebeiteld.
We lezen teksten van Nietzsche en er is mogelijkheid voor discussie.

Na de lunch maken we een wandeling rond de Silvaplaner See. Deze tocht behoorde tot de favorieten van Nietzsche. Op deze route passeren we de zgn. Zarathustra-steen, waarbij – op 11 augustus 1881 – de gedachte van de eeuwige terugkeer van hetzelfde Nietzsche overviel. We staan stil bij de steen en bij de betekenis van die gedachte.
NB. De wandeling is in totaal ca. 10 km: heen, langs de noordkant van het meer, met enkele kleine stijgingen, terug nagenoeg vlak. 

Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Vrijdag 20 augustus
Na het ontbijt maken we een korte wandeling naar Marmoré: een prachtige bergweide die we bereiken door achter het Nietzsche-huis (vlakbij ons hotel) het pad omhoog te volgen. Eveneens een veel gelopen tochtje van Nietzsche.

's Middags bezoeken we het Nietzsche-huis, een voormalige houtbewerkerswoning, waar Nietzsche een kamertje huurde wanneer hij in Sils verbleef.

Ca. 18 uur: vervolg inleidingen-reeks door Paul van Tongeren.
Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Zaterdag 21 augustus
Dag naar keuze en in overleg. Suggesties:
+ een boottocht over de Silser See;
+ een langere Nietzsche-wandeling naar de gletsjer aan het eind van het Fextal;
+ per bus en kabelbaan omhoog naar de Corvatsch (tot 3000 m). Prachtige vergezichten!
+ bezoek aan het nabije St. Moritz.

Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Zondag 22 augustus
Na het ontbijt verlaten we het Alpengebied van Sils-Maria en reizen per touringcar weer noordwaarts.
Tegen de middag bezoeken we nabij Luzern de zgn. Villa Tribschen. Hier woonden Richard en Cosima Wagner. Nietzsche kwam hier regelmatig om met Richard Wagner te discussiëren. Paul van Tongeren zal u vooraf informeren over ‘Nietzsche en de muziek’ en zijn relatie met Wagner.

In Luzern deed Nietzsche een huwelijksaanzoek aan Lou Salomé. Op een bekende foto zien we Nietzsche en zijn vriend Paul Rée als trekpaarden van een kar met daarop Lou met een zweepje. We bezoeken in Luzern eveneens het ‘Leeuwen-monument’, waar Nietzsche Lou voor de tweede maal ten huwelijk vroeg.

Eind van de middag: aankomst bij het hotel in de Duitse universiteitsstad Freiburg (im Breisgau); 1 overnachting.

Avond: diner in het restaurant van het hotel.
Na het diner is er nog ruim tijd voor een wandeling door een deel van het historische centrum van Freiburg.

Maandag 23 augustus
Ochtend: nadere verkenning van het historische centrum van Freiburg. Münsterplatz en het Münster Unserer-Lieben-Frau vormen het hart van de stad. De prachtige kathedraal heeft de heftige oorlogsbombardementen met relatief weinig schade overleefd.

Ca. 15.30 uur: vertrek uit Freiburg per directe trein richting Amsterdam.
Ca. 21 uur: aankomst op Arnhem-Centraal, Utrecht-CS (ca. 21.30 uur) en Amsterdam-CS (ca. 21.45 uur).

 1. Vervoer: we reizen op de eerste dag per directe trein naar Basel. U kunt dan op één van de volgende stations opstappen: Amsterdam-CS (ca. 8 uur), Utrecht-CS (ca. 8.30 uur) en Arnhem-Centraal (ca. 9 uur), eventueel ook Keulen-HBf (ca. 10.45 uur). In Zwitserland zullen we per trein van Basel naar Chur reizen. Een ter plaatse gehuurde touringcar brengt ons naar Sils Maria. Ook het vervoer op de route Sils Mari - Luzern - Freiburg (D) gaat per touringcar. De terugreis op de laatste dag zal geschieden per trein vanaf Freiburg im Breisgau (D). Zie voorlopige programma voor de vertrek- en aankomsttijden.
 2. De reissom is hoger dan u misschien van ons gewend bent. Dit heeft te maken met de hoge koers van de Zwitserse Frank, de hoge hotel- en restaurantkosten in Zwitserland maar ook omdat we rekening moeten houden met een maximale groepsgrootte vanwege COVID-19-maatregelen in de diverse landen. In de reissom zijn in ieder geval 6 diners. 
 3. Programma/wandelingen/goed ter been: bovenstaand programma is voorlopig. Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, zijn mogelijk. Het definitieve programma met hotelinformatie ontvangt u ca. 10 dagen vóór vertrek. Wij maken diverse wandelingen 'in de voetsporen van Nietzsche', sommige over licht geaccidenteerd terrein, andere wandelingen vereisen iets meer inspanning. Zo nodig lassen we extra pauzes in. In het algemeen geldt dat u voor de wandelingen en excursies goed ter been moet zijn. U bent overigens niet verplicht aan deze activiteiten deel te nemen.
 4. Inhoudelijke begeleiding: Paul van Tongeren is emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek. Hij studeerde filosofie en theologie in Utrecht en Leuven, promoveerde in Leuven op een proefschrift over de moraal van Nietzsches moraalkritiek. Hij was t/m 2015 werkzaam als hoogleraar ethiek aan de faculteit der Wijsbegeerte van de Radbouduniversiteit te Nijmegen en buitengewoon hoogleraar ethiek aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU te Leuven. Hij is vooral werkzaam op het gebied van het Nietzsche-onderzoek en op het gebied van de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis. Tot april 2023 heeft hij in Nederland tevens de titel 'Denker des Vaderlands'. Zie ook www.paulvantongeren.nl. Paul van Tongeren begeleidde in het verleden meerdere Nietzsche-reizen voor De Gouden Engel (DGE). Gerard Kemna heeft de algemene leiding. Hij onderhoudt de contacten met de hotels en reserveert eventuele plaatsen in restaurants. Hij zorgt tevens dat de reis logistiek naar wens verloopt.
 5. Excursies / audiosysteem: wij zullen tijdens de excursies meestal gebruik maken van een audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede evaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat. U bent overigens niet verplicht alle excursies ter plaatse te volgen. Wanneer u uw eigen plan wilt trekken adviseren wij u graag.
 6. Minimum aantal deelnemers: 22. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 90,-- p.p. verhoogd worden, opdat deze bijzondere reis tóch doorgang vindt.
 7. COVID-19 en verder. Opgave? Annulering? Wij als reisorganisator en u als reiziger zullen ook in 2021 nog met diverse onzekerheden te maken hebben. Bovendien zijn wij bij deze reis afhankelijk van de regels en eventuele beperkingen in Duitsland en Zwitserland. U kunt alleen deelnemen aan deze reis wanneer u op 1 augustus minimaal 2x gevaccineerd bent (Janssen-vaccin 1x). Wanneer u om medische redenen niet gevaccineerd mag of kunt worden wil ik u vragen contact met ons te zoeken i.v.m. overleg. Wij zullen ons bij de uitvoering van de reis minimaal houden aan de veiligheidseisen die op dat moment ter plaatse gelden. Een eerder genoemde aanvulling op onze annuleringsregeling i.v.m. een kosteloze annulering van de reisopgave is nog geldig tot en met 31 mei 2021.
 8. Wanneer u alleen reist adviseren wij voorlopig om te kiezen voor een kamer-alleen.
 9. Maaltijden: behalve het dagelijkse ontbijt zijn ook 6 diners inbegrepen in de reissom. Overige maaltijdkosten (lunches en 1 diner) zijn voor eigen rekening. We bieden regelmatig de mogelijkheid om een lunchpakket voor onderweg samen te stellen, en zo nodig en gewenst zal de reisleiding plaatsen reserveren in een naburig restaurant.
 10. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2021 overmaakt op het ING-banknummer NL78 INGB 0000 0701 05 van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 20,-- p.p. NB. Het banknummer bij ABN-AMRO komt binnenkort te vervallen.
 11. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • alle vervoer Amsterdam - Basel - Sils Maria - Freiburg - Amsterdam zoals vermeld in het voorlopige programma;
 • 7 overnachtingen in prima hotels in Basel, Sils-Maria en Freiburg; verblijf in een 2-persoons-kamer.
  NB. Toeslag 1-persoons¬kamer: € 190,--
 • maaltijden: 7x ontbijt, 6x diner
 • entrees en bezoekkosten tot een bedrag van maximaal € 60,--
 • thematische en algemene begeleiding gedurende de gehele reis.
NIet inbegrepen:
 • overige maaltijden
 • eventuele overige toegangskosten
 • fooi voor de buschauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.