Baltische Landen

Baltische Landen, Gouden Engel kunst en cultuurreizen, Louman & Friso
REIS IN 2022! Uitgebreide rondreis door Estland, Letland en Litouwen: stedenschoon, natuurgebieden, het eiland Saaremaa met tal van Middeleeuwse kerken, concerten. Verblijf in o.a. Vilnius, Tartu, Tallinn, Saaremaa, Riga.
 • Uitgebreide kennismaking met Estland, Letland en Litouwen. Prachtige landen, grote overeenkomsten, veel verschillen.
 • Thema's: historie, architectuur, beeldende kunst, natuur en landschap.
 • Zeer gevarieerde rondreis per boot (Kiel - Klaipéda v.v.) en luxe touringcar.
 • Bezoek aan de steden Klaipéda, Kaunas, Vilnius, Tartu, Talinn, Riga.
 • Overnachtingen in prima hotels, vaak op bijzondere locaties (o.a. Otepää, Palmse/Sagadi, Saarema).
 • Inhoudelijke begeleiding: Frederik Erens (historicus).
 • Algemene begeleiding: Gerard Kemna.
 • Ter voorbereiding organiseert De Gouden Engel op vrijdag 19 november 2021 een Baltische Dag te Nijmegen, met diverse deskundige sprekers. 
 • LET WEL! DIT ZAL WAARSCHIJNLIJK DE LAATSTE RONDREIS ZIJN DIE DE GOUDEN ENGEL DOOR DE BALTISCHE LANDEN ZAL ORGANISEREN. Voorlopige opgave (zonder enige verplichting) is reeds mogelijk en ook aan te bevelen, gezien de grote belangstelling voor deze veelomvattende rondreis door drie zeer interessante landen.

Reisgegevens

Baltische Landen
reiscode: 234
• Stedenreis
• Rondreis
• Bus en boot
data: 12 jul 2022
t/m 30 jul 2022
duur: 19 dagen
Opmerkingen: Ca. 3000 Euro. Definitieve reissom is eind 2021 bekend.
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA en REISSCHEMA 

Dinsdag 12 juli 2022   (zie Opmerking 1 en 2)
08 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
08.30 uur: opstapmogelijkheid (onder voorbehoud) bij Arnhem-CS (Sonsbeekzijde).
Ca. 09.30 uur: opstapmogelijkheid nabij NS-station te Deventer.
Ca. 10.15 uur: opstapmogelijkheid bij hotel Van de Valk aan de A-1 te Hengelo.
Lunchmogelijkheid aan de autoweg.
Ca. 16.30 uur: aankomst in de haven van Kiel; incheckformaliteiten veerboot.

V.a. 18 uur: inscheping bus en reizigers; verblijf en overnachting in 2-persoonshutten met eigen douche/WC.
Ca. 20 uur: Diner in het restaurant van de veerboot.
21 uur: vertrek veerboot uit Kiel via de Oostzee naar Klaipeda.

Woensdag 13 juli
Ontbijtbuffet (inbegrepen).
Overdag op de veerboot: tijd om u voor te bereiden op de plaatsen die wij gaan bezoeken. Tijdens de boottocht zal Frederik Erens één of meer inleidingen verzorgen.
13-15 uur: lunchmogelijkheid in het zelfbedieningsrestaurant aan boord.
Ca. 17 uur: aankomst in de haven van Klaipeda (Litouwen).

Ca. 18 uur: aankomst bij het hotel in het centrum van Klaipeda (2 overnachtingen).
Na een kleine verkenningstocht hebt u de mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum.

Donderdag 14 juli
Na het ontbijt maken we een kleine stadsrondrit door Klaipeda. Per veerboot steken we over naar Neringa (Kuršiu Nerija Nationaal Park), een smalle landtong/schoorwal van ca. 100 km, waarvan de helft behoort tot Litouwen en het andere deel tot het Russische Kaliningrad. Het schiereiland bezit een lange duinenrij met prachtige zandstranden.
Belangrijkste plaats is Nida. Wij verkennen de omgeving en bezoeken o.a. het huis waar Thomas Mann zomers vaak verbleef, nu een museum.

We gebruiken het diner in een restaurant in Nida en bezoeken vervolgens een concert in het kader van het Thomas Mann Festival (concertbezoek onder voorbehoud aangezien het programma nog niet bekend is). Zie ook www.mann.lt  .
Aan het eind van de avond zijn we dan weer terug in Klaipeda.

Vrijdag 15 juli
Na het ontbijt verlaten we Klaipeda richting Vilnius. Onderweg maken we een langere stop in het centrum van Kaunas. De stad was korte tijd hoofdstad van Litouwen in de periode dat Vilnius tot Polen behoorde. Via een mooie route bereiken we Trakai, 20 km ten Westen van Vilnius, een bijzonder dorp met een imposant kasteel, gelegen op een eiland in het nabije meer. De Karaïeten vormen hier een kleine Joodse gemeenschap. Voorouders zijn hier in de 15de eeuw naar toe gebracht om als lijfwacht te dienen bij de toenmalige machthebber.

Aan het eind van de middag komen we aan bij het hotel, rustig gelegen in het historische centrum van Vilnius. We verblijven er drie nachten. Een eerste wandeling door deze met kerken bezaaide stad geeft u misschien het gevoel dat u in een Zuid-Europese stad bent beland. De 'Zwarte Madonna' in de kapel boven de nabije Dageraadspoort is voor vele Polen om een bedevaart naar deze stad te maken. Litouwen vormde in het verleden samen met Polen een groot rijk en heeft - anders dan Estland en Letland - van oorsprong een katholieke bevolking.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum.

Zaterdag 16 juli
Ochtend: onder leiding van een plaatselijke gids maken we een uitgebreide stadswandeling door het centrum van Vilnius. Over de vele kerken is reeds gesproken. Naast de diverse barokkerken zien we ondermeer de neo-klassieke Kathedraal en de unieke Sint Annakerk in laatgotische stijl. De Universiteit (gesticht in 1579) bestaat uit 11 verschillende hoven. We bekijken er ook de bijzondere fresco-serie 'Seizoenen' van de kunstenaar Petras Repšys.
Vilnius kende vóór de Nazi-tijd een grote joodse gemeenschap. We bezoeken een deel van de voormalige Joodse Wijk.

De wijk Užupis, gelegen in een bocht van de Vilnia-rivier, was in de communistische tijd reeds een woon- en werkplek van kunstenaars en voorvechters van een andere samenleving. Hoewel de commercie ook een greep heeft gedaan ademt de wijk nog altijd een sfeer van vrijheid en experiment.
Rest van de middag naar keuze.

Avond: mogelijkheid om samen eten. Suggesties voor concert- of theaterbezoek volgen t.z.t.. Zie ook de website van het Christopher Festival: www.kristupofestivaliai.lt.

Zondag 17 juli
Ochtend: in een bosgebied buiten Vilnius bezoeken we het Paneriai Memorial. Het Russische leger had hier in 1940 grote kuilen gegraven voor olieopslag. In het voorjaar van 1943 werd nagenoeg de gehele Joodse ghettogemeenschap van Vilnius in en rond deze kuilen door nazi's en collaborateurs vermoord. Geen mooie plek om te bezoeken, wel indrukwekkend.

Rond de middag zijn we terug in Vilnius. Middag: naar keuze.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert te bezoeken in het kader van het Christopher Festival (zie ook 17/7).

Maandag 18 juli
Na het ontbijt verlaten we Vilnius. Onder voorbehoud van tijd en weersgesteldheid doorkruisen we in het noordoosten van Litouwen het Aukstaitija National Park (Aukstatijos Nacionalinis Parkas).
Onze Baltische tour gaat daarna verder richting Letland. Bij de stad Daugavpils passeren we de rivier de Daugava, de slagader van Letland

Na de lunch voert onze bustocht door Latgale. Deze prachrige regio in het oosten van Letland grenst aan Wit-Rusland en Rusland. De voertaal is hier meestal Russisch. Bij goed weer maken we een (zwem)stop bij één van de vele meren.

Tegen de avond komen we aan bij het hotel in de stad Rēzekne (1 overnachting).
Avond: diner in het restaurant van het hotel. De lange avond biedt nog de mogelijkheid voor een korte wandeling door de omgeving. De stad telt momenteel ca. 40.000 inwoners, vanwie een groot deel Russisch spreekt. De Duitse Orde heerste reeds in de 13de eeuw in dit gebied en noemde de stad Rositten.   

Dinsdag 19 juli
Niet ver van Rēzekne bezoeken we het grote Lubāns-merengebied, een oase voor diverse vogelsoorten.  Advies: verrekijker meenemen.
Onze route gaat verder door een gevarieerd landschap waar steden en dorpen schaars zijn. We passeren de grens met Estland en komen aan het eind van de middag aan bij het hotel in het plaatsje Otepää. Het hotel is prachtig gelegen aan Pühajärv (het Heilige Meer). We overnachten er twee keer.
Na het diner in het hotel maken we een eerste wandeling langs een deel van het meer.

Woensdag 20 juli
Ochtend: naar keuze. Wandelliefhebbers zullen ongetwijfeld een tocht willen maken door het mooie heuvellandschap rond Pühajärv. U kunt het meer ook per fiets omronden; het hotel heeft fietsen te huur. Verder biedt het hotel vele mogelijkheden om uzelf te verwennen. Het presenteert zich als een gezondheidscentrum, bezit een prachtig zwembad en sauna’s, en men kan er allerlei massages en lichaamstherapieën ondergaan. Zwemmen in het meer is trouwens ook goed mogelijk.

Middag: bezoek aan Tartu, gelegen aan de Emajögi-rivier. Tartu (1030; vroegere namen: Dörpt/Derpt/Dorpat/Yuryev) is de tweede stad van het land en bezit een universiteit die reeds in 1632 werd gesticht. De stad kent een zeer bewogen geschiedenis. Hier stond in de 19de eeuw ook de wieg van het nationale bewustzijn van Estland.
We beginnen onze wandeling in de bovenstad met prachtige houten huizen uit het begin van de 20ste eeuw, vele in Jugendstil. Op de Toomemägi (Dom-heuvel) zien we de ruïne van de Dom, die na de beeldenstorm en verwoesting in 1525 nooit meer volledig is opgebouwd. Vanaf de Dom-heuvel wandelen we omlaag naar het raadhuisplein, omgeven door diverse neoklassieke bouwwerken, o.a. de Universiteit, het raadhuis 'in Hollandse stijl'. De St. Janskerk (14de eeuw) is in de stijl van vóór de grote stadsbrand van 1775 weer herbouwd.
Tegen de avond zijn we terug bij het hotel in Otepää.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in het café-restaurant van het hotel.

Donderdag 21 juli
We vervolgen onze Baltische ontdekkingstocht met een bezoek aan enkele vissersdorpen aan het Peipsimeer. Hier wonen nog vele nazaten van Russische Oudgelovigen die hier in de 17de eeuw vanuit Novgorod naar toe zijn gevlucht. Het Peipsimeer is ook bekend vanwege het feit dat Alexander Nevski hier in 1242 het leger van de Duitse Orde op het ijs een zware slag heeft toegebracht.

Aan het eind van de middag arriveren wij in het Lahemaa Nationaal Park, gelegen aan de Finse Golf. Het hier gelegen Palmse Manor, met bijgebouwen en landerijen, was eeuwenlang in bezit van een Duitse familie. Het hoofdgebouw, de orangerie en bijgebouwen zijn nu prachtig gerestaureerd. Zie www.palmse.ee.
We nemen voor één nacht intrek in de hotelkamers van het nabije Sagadi Mõis. Ook dit landgoed is voortreffelijk gerestaureerd landgoed. De tuinen (sier-, vrucht-) zijn een weldaad. Kunst op diverse plekken. Zie ook www.sagadi.ee.
Na het diner is er nog tijd om een wandeling te maken door de tuinen en te genieten van natuur en rust.

Vrijdag 22 juli
Tallinn is ons volgende reisdoel. Aan de rand van de stad bezoeken we Laulaväljak, het zangers- stadion waar om de zoveel jaar een groot zangfestival plaats vindt met koren die een omvang van 40 maar ook van 2000 personen kunnen hebben. Zingen hoort bij de Baltische Landen. Hand in hand en al zingend heeft men zich in 1989 van Rusland en het communisme bevrijd.
Aansluitend volgt een bezoek aan het KUMU, museum voor hedendaagse kunst (2006; arch. Pekka Vapaavuori). Zie ook https://kumu.ekm.ee.  
Na onze intrek in het hotel maken we een eerste wandeling door het nabije historische centrum. Via de Viru-poort bereiken we Raekoja Plats (Raadhuisplein) met het prachtige gotische Raadhuis (14de eeuw). Avond: we hebben plaatsen gereserveerd in een gezellig restaurant om samen te eten.

Zaterdag 23 juli
Na het ontbijt volgt een uitgebreide wandeling door het historische centrum van Tallinn. De stad is gebouwd op heuvels en omgeven door imposante stadsmuren en vestingwerken. Nauwe straatjes, middeleeuwse kloosters en kerken, prachtige gildehuizen en voormalige koopmanshuizen. Via de Pikk Jalg (Lange Poot) bereiken we de hooggelegen vesting Toompea, met de Alexander Nevskykathedraal, Toom Kirik (Domkerk) en Toompea-kasteel.
Middag naar keuze. Suggestie voor museumbezoek: Architectuurmuseum in het kunstencentrum Rotermann’s Salt Storage, vlakbij het hotel.

Avond: mogelijkheid om samen te eten. Nadere informatie over concerten e.d. volgt t.z.t. of tijdens de reis.

Zondag 24 juli
Wij gaan op weg naar een volgend hoogtepunt op deze reis. Bus en veerboot brengen ons naar de eilanden Muhu en Saaremaa. Het nog steeds bewoonde dorp Koguva op Muhu is tevens een openluchtmuseum, en geeft een goede indruk van leven en werk op deze eilanden in vroegere tijden. In de communistische tijd waren de eilanden overigens militair terrein, en was het verboden deze te bezoeken.
Aan het eind van de middag arriveren we bij het hotel in Kuressaare, de belangrijkste plaats op Saaremaa. Het eiland heette in de Duitse, Zweedse en Deense tijd Ösel. De stad Kuressaare (1563) werd toen Arensburg genoemd. We overnachten hier twee keer.

Avond: diner in het restaurant van het hotel. Mogelijkheid voor een avondwandeling naar het voormalige bisschoppelijk paleis, een kasteel met grachten en wallen erom heen. De bisschop was ook veldheer.

Maandag 25 juli
We maken een uitgebreide busrit over het eiland. We zien tal van historische kerken en boerderijen, prachtig gelegen in het landschap. De ondergrond is meestal van kalksteen. Aan de noord- en westkant van het eiland zien we grillige steile kusten, onderdeel van een rif dat langs de kust van Estland verder onder zeeniveau richting Zweden loopt. Een bijzondere plek is ook het ronde Kaali-meer, ontstaan door een inslag van een meteoriet, duizenden jaren geleden.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in Kuresaare.

Dinsdag 26 juli
Na het ontbijt brengt de veerboot ons weer naar het vasteland. Op weg naar Riga maken we een laatste stop in Estland, in de havenstad en badplaats Pärnu. Na de middag komen we aan in Riga, hoofdstad van Letland, gelegen aan de monding van de Daugava-rivier.
Het hotel staat in de Jugendstilwijk, vlakbij het Staats Kunstmuseum en op loopafstand van het historisch centrum. We overnachten hier twee keer.
We maken een eerste wandeling door de Jugendstilwijk en maken een maaltijdkeuze uit een (eenvoudig) diner-buffet in het restaurant van het hotel.

Woensdag 27 juli
Het historische centrum van de Hanzestad Riga heeft veel te bieden. O.l.v. Frederik Erens en een plaatselijke gids maken we een uitgebreide wandeling. We zien o.a. de Domkerk en de kerken van Sint Jan en Sint Pieter, de Konventhof, het Grote en het Kleine Gildehuis, de Zweedse Poort, het Vrijheidsmonument. We wandelen door prachtige straatjes en binnenhoven.
Middag: naar keuze. Suggesties:
+ bezoek aan het Staats Kunstmuseum vlakbij het hotel
+ boottocht rond het historisch centrum
+ bezoek aan de immense markthallen (vroegere zeppelin-hallen) en de straatmarkt in de omgeving
+ per trein naar de nabije badplaats Jurmala, een villa dorp in Jugendstil.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken.

Donderdag 28 juli
Na het ontbijt vertrekken we uit Riga. De laatste etappe brengt ons weer in Litouwen, waar we een stop maken bij de 'Heuvel der Kruisen' (Kryžių kalnas), een katholiek bedevaartsoort, van oorsprong altijd een symbolische plek waar kruisen een stil protest waren tegen de heersende machten.
Aan het eind van de middag komen we aan in de haven van Klaipeda, waarna inscheping volgt van bus en reizigers; verblijf en overnachting in 2-persoonshutten met eigen douche/WC.
Ca. 20 uur: diner in het restaurant aan boord van de veerboot.
22 uur: vertrek veerboot uit Klaipeda richting Kiel.

Vrijdag 29 juli
Ontbijt (inbegrepen) en lunchmogelijkheid in het zelfbedieningsrestaurant aan boord.

Ca. 17.30 uur: aankomst in Kiel. Een korte busrit brengt ons bij het hotel voor een laatste overnachting op deze reis. Aansluitend diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).

Zaterdag 30 juli
Na het ontbijt reizen we richting Nederland.
Onder voorbehoud maken we een langere stop nabij het centrum van Bremen; lunchpauze.
Ca. 15 uur: aankomst bij hotel Van de Valk in Hengelo.
Ca. 16 uur: aankomst bij NS-station te Deventer.
Ca. 17 uur: aankomst bij Arnhem-Centraal en Nijmegen-CS.

 1. Heen- en terugreis per boot / beschikbaarheid scheepshutten / slaapstoelen / maaltijden aan boord: zoals vermeld maken we de heen- en terugreis Kiel-Klaipeda v.v. per boot. Ondanks vroegtijdige aanvraag is het aantal toegewezen hutten waarschijnlijk niet voldoende om aan alle verzoeken tot alleengebruik te voldoen. Voorlopig zijn alleen enkele binnenhutten voor alleengebruik beschikbaar (extra kosten ca. € 95,-- per overtocht). Wanneer u bereid bent om een hut te delen ontvangt u een buitenhut met uitzicht. De buitenhut heeft twee gescheiden bedden (benedenstaand, dwz. geen stapelbed). Een buitenhut voor alleengebruik (extra kosten ca. € 150,-- per overtocht) is onder voorbehoud beschikbaar (wachtlijst). NB. Alle hutten zijn intern en van binnen bereikbaar. Een buitenhut bevindt zich aan de buitenkant van het schip en heeft een klein raam met zeezicht. Een binnenhut bevindt zich midden in het schip en heeft geen raam. Slaapstoelen: wanneer u tevreden bent met een slaapstoel ontvangt u ca. 200 Euro korting op de reissom. De hut van de reisleiding is dan eventueel beschikbaar om te douchen. Slaapstoelen bevinden zich in een grote ruimte met ramen en zeezicht, althans overdag. Maaltijden aan boord: ontbijt en diner zijn op de boottochten steeds inbegrepen. Eventuele extra maaltijden (lunch) kunt u zelf kiezen via een buffet.
 2. De reissom is voorlopig. De prijzen van de veerboot en van de meeste hotels zijn nog niet bekend. Dat betekent dat wij op dit moment (eind 2020) slechts een indicatie van de reissom kunnen geven. Om deze reden geldt uw eventuele opgave ook als voorlopig. Wanneer de definitieve reissom bekend is zullen wij u opnieuw informeren en kunt u alsnog beslissen of u wel of niet meereist.
 3. Baltische route: om een goede indruk te krijgen van de landen maken we een uitgebreide rondreis Klaipeda-Kaunas-Vilnius-Rēzekne-Tartu-Tallinn-Saaremaa-Riga-Klaipeda. We verblijven niet alleen in de steden Tallinn, Vilnius en Riga, maar - in Estland - ook op rustige plekken in de natuur, zoals in Otepää, op het landgoed Palmse en op het eiland Saaremaa. In Litouwen zullen we o.a. Kuršiu Nerija Nationaal Park (Koerische Schoorwal) bezoeken en in Letland kiezen we een prachtige route door het dunbevolkte en merenrijke oosten van het land.
 4. Hotels: zowel in de steden als op het platteland verblijft u in uitstekende en vaak unieke hotels. Er zijn op elke locatie voldoende éénpersoonskamers aanwezig.
 5. Begeleiding: Frederik Erens is de inhoudelijke begeleider gedurende de gehele reis. Hij is historicus en gespecialiseerd in de geschiedenis van de Baltische Landen. Momenteel werkt hij aan een boek over de Baltische Landen. Op het gebied van architectuur is hij gespecialiseerd in Art Nouveau en Art Deco. Plaatselijke gidsen zullen de rondleidingen in de diverse steden verzorgen, Engels, Duits of Nederlands sprekend. Gerard Kemna is uw algemene begeleider.
 6. Excursies / wandelingen / audiosysteem: u bent niet verplicht om deel te nemen aan de genoemde excursies. Wanneer u uw eigen plan wilt trekken adviseren de begeleiders u graag. De wandelingen zijn niet zwaar en kunnen ter plaatse worden aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Tijdens de stadswandelingen zal de groep gesplitst worden en gaat elke gids met een kleinere groep op stap. We maken dan gebruik van het audiosysteem van De Gouden Engel. 
 7. Ter voorbereiding / Baltische Dag; eind 2021: ook zonder extra voorbereiding zult u volop kunnen genieten van deze reis. Frederik Erens zal u tijdens de reis uitvoerig informeren. Wanneer u zich graag wilt inlezen kunnen wij de volgende boekwerken (en filmpjes) aanbevelen:
  + Estonia, Latvia, Lithuania; uitg. Lonely Planet
  + Jan Brokken, Baltische Zielen; Atlas, 2010
  + Marion Dönhoff (1909-2002); zoek op internet (journaliste; Duits-Baltische adel)
  + Verena Dohrn, Baltische Reizen; uitg. Atlas Amsterdam-Antwerpen, 1995
  + Robert Kaplan (journalist); zoek op internet
  + Jaan Kross, De gek van de tsaar; Prometheus, 1992
  + Patrik von zur Mühlen, Baltische Geschichte; Ecce Revalia, Tallinn, 2006
  + Alexander Münninghoff, De stamhouder; Prometheus, Amsterdam, 2014
  + Karel Onwijn, Baltische Landen; LM-Landenreeks, LM Publishers, 2007
  + Alvydas Šlepikas, Mijn naam is Maryte (Ned. Vert. Anita van der Molen); Nobelman, 2016
  + Carolijn Visser, Uit het moeras; Meulenhoff, 2000
  + Cees Willemsen (red.), Te gast in de Baltische Staten; Informatie Verre Reizen, 2004
  + Hugo van Willigen, Estland, Letland, Litouwen; Dominicus, uitg. Gottmer.

  Baltische Dag: De Gouden Engel zal op vrijdag 19 november 2021 een Baltische Dag organiseren in Nijmegen. Behalve Frederik Erens zullen ook Patrik von zur Mühlen, Wim van Meurs (hoogleraar Europese Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universtiteit te Nijmegen), Carolijn Visser (reisverhalen) en Joost Langeveld (muzieksocioloog en organist) een bijdrage leveren. Thema's welke aan de orde zullen komen:
  + historie van het gebied; de Duitse Ridderorde, de positie van de Deutsch-Balten;
  + de verschillende talen, ontstaan en ontwikkeling; belang van de Universiteit van Tartu;
  + de positie van de Joden en hun vernietiging door de Nazi's.

 8. Minimum aantal deelnemers: 24 personen. Mocht dit aantal niet gehaald worden dan kan de reissom met (maximaal) € 90,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere rond reis tóch doorgang kan vinden. Het maximum aantal deelnemers zal 30 zijn.
 9. Paspoort / Europese Identiteitskaart: De Baltische Staten behoren tot de EG. U moet tijdens deze reis in het bezit zijn van een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig paspoort dat – voor de zekerheid - nog tot drie maanden na beëindiging van de reis geldig is.
 10. Maaltijden: Behalve het dagelijkse ontbijt zijn nog eens 9 diners inbegrepen. Overige maaltijden zijn niet inbegrepen in de reissom. Aangezien veel reizigers het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten zal de reisleiding op betreffende dagen de belangstelling peilen en voldoende plaatsen reserveren in een goed en passend restaurant.
 11. Geldzaken/extra kosten: Estland, Letland en Litouwen gebruiken intussen alle drie de euro. Evenals in Nederland wordt er steeds meer per bankpas betaald. Er kan op vele plaatsen ook contant geld via de automaten gepind worden. Zorg wel dat uw pas geschikt is voor betalen en/of pinnen in deze landen, dwz. pas instellen op 'wereld'. Extra kosten: we schatten dat u per dag gemiddeld ca. 35 EUR p.p. nodig hebt voor eten, drinken, entrees enz.
 12. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2021 overmaakt op één van de banknummers t.n.v. Stichting De Gouden Engel (NL78INGB 0000 0701 05 of NL87 ABNA 0498 5445 59). De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 20,-- p.p..
 13. Voorlopige reisopgave is mogelijk! I.v.m. de te verwachten grote belangstelling voor deze reis adviseren wij een voorlopige opgave (optie). Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist. Zie ook OPM. 2.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • Definitieve reissom wordt eind 2021 bekend gemaakt. Voorlopige schatting: ca. 3000 Euro. 
 • vervoer per luxe touringcar Nederland-Kiel v.v., en tijdens rondreis zoals aangegeven in het voorlopige programma.
 • veerboot Kiel (D) - Klaipeda (LT) v.v. incl. verblijf in een gedeelde 2-persoons buitenhut met eigen douche en toilet. NB. Toeslag bij alleengebruik van een binnenhut bedraagt ca. € 95,- per vaart. Tijdens elke boottocht is ontbijt en diner inbegrepen.
 • veerboot naar en van Saaremaa (EST)
 • 16 overnachtingen in prima hotels, op basis van verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer met douche en toilet. NB Toeslag bij alleengebruik van een hotelkamer ca. € 490,--.
 • maaltijden (hotels): 16x ontbijt en 7x diner.
 • entrees tot een bedrag van 40 Euro p.p.
 • deskundige begeleiding tijdens de gehele reis door Frederik Erens
 • algemene begeleiding tijdens de gehele reis door Gerard Kemna.
NIet inbegrepen:
 • eventuele overige kosten van entrees
 • kosten overige maaltijden
 • eventuele kosten openbaar vervoer (ook tijdens de excursies)
 • fooi voor de chauffeur.

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.