kunst- en cultuurreizen

back-button_u

Engeland - Schotland [Arts & Crafts]

De Gouden Engel, kunst- en cultuurreizen

De beweging van de Arts & Crafts was een sociale hervormingsbeweging, als reactie op de sociale wantoestanden en smakeloosheid van de industriële revolutie. Het handwerk van de Middeleeuwen werd het romantische voorbeeld. Dat juist de arbeidersklasse meestal niet kon profiteren van hun ideeën blijkt uit de ontwerpen voor villa's en tuinen in o.a. het Lake-District. Thematische begeleiding: Hans Magdelijns

• Architectuur-reis door Engeland en Schotland, langs ontwerpen van architecten uit de latere periode van de ‘Arts & Crafts’ – beweging.

• In het Lake District bezoeken we diverse villa’s ontworpen door Charles Voysey en Mackay H. Baillie Scott. Brantwood is de vroegere woonplek van John Ruskin.

• Glasgow is de stad waar de Schotse A&C – beweging tot bloei kwam. We bezoeken diverse ontwerpen van Charles Rennie Mackintosh.

• Verblijf in prima hotels in Kendal, Glasgow en Edinburgh.

• Reis per boot Newcastle – IJmuiden v.v. en bus

• Thematische begeleiding: Hans Magdelijns (architectuur- en kunsthistoricus).

 

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Maandag 28 augustus
11 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 13 uur: opstapmogelijkheid nabij NS-station te Haarlem.
Ca. 14 uur: aankomst bij bootmaatschappij DFDS in de haven van IJmuiden.
Aansluitend: incheckformaliteiten en boarding.
Overnachting aan boord. Diverse hutten mogelijk (zie OPM. 2.)
17.30 uur: vertrek veerboot DFDS uit IJmuiden
Ca. 19 uur: diner aan boord van de veerboot.

Dinsdag 29 augustus
Ontbijt aan boord.
Ca. 10 uur: aankomst in de haven van Newcastle.
Op weg naar Cumbria (Lake-District) zien we delen van de Muur van Hadrianus (122 na Chr.).
Na de lunch (onderweg) bereiken we het Lake-District.
Een prachtige route brengt ons in Grasmere, favoriete omgeving van de dichter William Wordsworth. Hij woonde op verschillende plekken en was altijd bezig een ideale tuin te ontwerpen rond zijn huis. Onder voorbehoud bezoeken we zijn voormalige woonhuis Dove Cottage.
In het nabije Bowness-on-Windermere brengen we een bezoek brengen aan het huis Blackwell (1898), door M.H. Baillie Scott (1865-1945) ontworpen als vakantieverblijf voor de familie van bierbrouwer Sir Edward Holt. De tuin is ontworpen door Thomas H. Mawson (1861-1933).

Aan het eind van de middag komen we aan bij het hotel in Kendal (2 overnachtingen).
Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Woensdag 30 augustus
Na het ontbijt we (bezoek onder voorbehoud) villa’s die ontworpen zijn door Charles Voysey (1857-1941):
+ in Kendal: Littleholme (1909);
+ in Bowness-on-Windermere: Moorcrag (1899) en Broad Leys (1898).

Na de lunch voert een boottocht over het meer Coniston Water ons naar Brantwood, het voormalige huis van John Ruskin (1819-1900). Het huis is prachtig gelegen en omgeven door een mooie tuin.

Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Donderdag 31 augustus
We verlaten het Lake-District en reizen verder noordwaarts richting Schotland.
Glasgow is de stad met vele werken van Charles Rennie Mackintosh (1868-1928). In het Bellahouston Park bezoeken we The House for an Art Lover (1901).

Het Mackintosh House (1906), is in 1981 ‘herbouwd’ en bevindt zich in de Hunterian Art Gallery.
Kelvingrove Art Gallery and Museum is één van de grootste musea in Glasgow. Het biedt een uitgebreid overzicht van de Schotse beeldende kunst met o.a. schilderijen van ‘The Glasgow Boys’ (begin van het symbolisme in de Schotse schilderkunst). Er is een aparte afdeling ‘Mackintosh and the Glasgow Style’.
Queens Cross Church (1897) is een ander ontwerp van Mackintosh. Hier bevindt zich ook het kantoor van de Charles Rennie Mackintosh Society.

Tegen de avond komen aan we bij het hotel in het centrum van Glasgow (3 overnachtingen).
Avond: diner in een restaurant in de omgeving van het hotel.

Vrijdag 1 september
Vandaag bezoeken we (vlakbij het hotel) de volgende ontwerpen van Mackintosh:
+ (onder voorbehoud i.v.m. herstel en renovatie:) Glasgow School of Art (1897)
+ The Willow Tearooms (1903), nog altijd in gebruik als zodanig.

Middag naar keuze: mogelijkheid voor een bezoek aan de Gallery of Modern Art Glasgow;
Hebt u belangstelling voor moderne architectuur dan mag u niet missen:
+ Riverside Museum (2011; Zaha Hadid);
+ Clyde Auditorium (2000; Sir Norman Forster).

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken. Informatie volgt.

Zaterdag 2 september
Excursie-dag buiten Glasgow. In Helensburgh zien / bezoeken we
+ The Hill House (1903; Ch. Mackintosh)
+ The White House (1899; Ch. Voysey)

Middag: afhankelijk van het weer maken we een uitgebreide busrit via een mooie toeristische route langs Loch Lomond en door The Trossachs National Park, gelegen in de Central Lowlands, ten Noorden van Glasgow. Wandelmogelijkhgeden.

Aan het begin van de avond dineren in een restaurant in het Nationale Park en reizen vervolgens terug naar Glasgow.

Zondag 3 september
Na het ontbijt verlaten we Glasgow.
Voordat we intrek nemen in het hotel in Edinburgh (2 overnachtingen) maken we een bus-tour door de stad. We zien / bezoeken o.a. Edinburgh Castle, Calton Hill met o.a. National Monument, Palace of Holyroodhouse, Scottish Parliament.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken.

Maandag 4 september
Dag naar keuze om Edinburgh verder te verkennen en of te bezoeken. Suggesties:
Old Town en Royal Mile met o.a. St.Giles Cathedral, Edinburgh Castle, National Museum of Scotland;  Royal Botanic Garden.

Avond: mogelijkheid om samen te eten.

Dinsdag 5 september
Na het ontbijt vertrekken uit Edinburgh richting Newcastle.
Onderweg maken we een langere stop bij huis en tuinen van Cragside.
Norman Shaw (1831-1912) heeft in 1869 in opdracht van een verbouwing van het huis ontworpen.
De kunstcollectie bevat werken van Millais, één van de Pre-Rafaëlieten.
Mogelijkheid om te lunchen in de tearooms van het landgoed.

Ca. 13.30 uur: aankomst in de haven van Newcastle.
Aansluitend incheck DFDS en boarding.
17 uur: vertrek veerboot DFDS naar IJmuiden.
Diner en overnachting aan boord.

Woensdag 6 september
Ontbijt aan boord van de veerboot.
Ca. 10 uur aankomst in IJmuiden.
Per bus verder. Voorlopige uitstapmogelijkheden in Haarlem, Arnhem en Nijmegen.

 

1. Opstapplaatsen: de bus-opstapplaatsen zijn Nijmegen en Haarlem. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. De opstapplaatsen zijn vlakbij de NS- stations. Nadere informatie volgt ca. 8 dagen vóór vertrek.

2. Bootreis en hut-accommodatie: de overtocht IJmuiden – Newcastle v.v. vindt plaats per boot (DFDS). Verblijf aan boord: ontbijt en diner is steeds inbegrepen in de reissom. Wanneer u alleen reist ontvangt u standaard een binnenhut met eigen douche en toilet. Reist u met z’n tweeën en/of wanneer u een hut wilt delen (onder voorbehoud van beschikbare hutgenote/-genoot) dan ontvangt u (eveneens onder voorbehoud) een buitenhut (met raam en zeezicht) met een korting van € 100,- p.p. op de reissom. Wanneer u alleen reist en een buitenhut wenst bedragen de extra kosten € 80,-.

3. Hotel-accommodatie: u verblijft in prima hotels in Kendal (4**), Glasgow (4**) en Edinburgh (3**, ideaal gelegen in het centrum van de stad).

4. Reissom / koers / toeslag 1-pers.kamer: Engeland en Schotland zijn geen goedkope landen om te bezoeken. Bovendien is de reissom afhankelijk van de koers tussen Euro en Britse Pond (GBP). De huidige reissom is gebaseerd op een koers van 1 GBP = 1,16 Euro. Wanneer de koers tijdens de betalingen aan hotels en boot sterk afwijkt is een kleine wijziging in de reissom mogelijk. NB. Wanneer u alleen reist en bereid bent om in Glasgow (3 nachten) een kamer te delen is de toeslag voor de overige nachten 290 Euro, onder voorbehoud van een beschikbare kamergenote/-genoot.

5. Vervoer / Wandelingen / Conditie: u wordt tijdens deze themareis door Engeland en Schotland vervoerd per luxe touringcar. De stadswandelingen in Glasgow en Edinburgh gaan grotendeels te voet. Tijdens de dagreis door een deel van de Central Lowlands is het mogelijk een langere wandeling te maken. Wanneer u problemen hebt met lopen dient u vóór reisopgave met DGE te overleggen i.v.m. een (eventueel) aangepast programma.

6. Bovenstaand programma is voorlopig. Wijzingen zijn mogelijk, ook tijdens de reis Het definitieve programma ontvangt u ca. 8 dagen vóór vertrek.

7. Excursies / audiosysteem: wij zullen tijdens de excursies meestal gebruik maken van een audiosysteem van De Gouden Engel (DGE). Wij hebben goede ervaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat. U bent niet verplicht alle excursies en inleidingen ter plaatse te volgen. Wanneer u uw eigen plan wilt trekken adviseren wij u graag.

8. De begeleiders: Hans Magdelijns is architectuur- en kunsthistoricus. Hij heeft vele jaren gewerkt bij de gemeente Deventer en was daar behalve voor monumentenzorg ook medeverantwoordelijk voor diverse nieuwbouwprojecten in het historische stadscentrum. Tot april 2021 was hij werkzaam als senior adviseur monumentenzorg bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort. Hans Magdelijns begeleidde reeds tal van reizen voor De Gouden Engel. Gerard Kemna heeft de algemene leiding op deze reis. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurant, entrees en huizen-bezoek naar wens worden geregeld.

9. COVID-19 en verder. (najaar 2022) Wij blijven ons tijdens de reis houden aan de maatregelen die op de boot en ter plaatse gelden. Indien u tot een week vóór vertrek te maken krijgt met corona-gerelateerde klachten dient u contact op te nemen met DGE om te overleggen hoe te handelen.

10. Minimum aantal: het minimum aantal deelnemers is 25. Mocht dit aantal niet gehaald worden dan kan de reissom met (maximaal) € 80,-- p.p. verhoogd worden, opdat deze bijzondere rondreis tóch doorgang kan vinden.

11. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 20,-- p.p.. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2023 hebt overgemaakt op het ING-banknummer van Stichting De Gouden Engel.

12. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:

- alle vervoer per bus en boot zoals genoemd in het voorlopige programma
- verblijf in een standaard binnenhut met eigen douche/WC tijdens de bootreizen IJmuiden – Newcastle v.v. NB. Korting van €  100,- wanneer u een hut deelt.
- 7 overnachtingen in prima hotels in Kendal, Glasgow en Edinburgh.
NB. Toeslag in geval van alleengebruik van een kamer: € 540,- resp. € 290,- (zie OPM. 4)
- 9x ontbijt en 6x diner
- entrees en bezoekkosten tot een bedrag van maximaal £ 100 of ca. € 116,-- p.p. (zie OPM. 4)
- inhoudelijke begeleiding door Hans Magdelijns
- algemene begeleiding tijdens de gehele reis door Gerard Kemna

Niet inbegrepen:

- overige maaltijden
- (eventuele) overige kosten van entrees en huizenbezoek
- fooien voor de chauffeur en keukenpersoneel (bij de 4 inbegrepen hotel-diners)

 

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.


  inschrijvingvoorlopige opgave

  Reisgegevens

  Engeland - Schotland

  reiscode: 363

  • Themareis
  • Bus- + Bootreis

  Data: 28 augustus t/m 6 september 2023

  Duur: 10 dagen

  Opmerkingen: € 2640,--

   

  engeland-schotland363-pdfdownload