kunst- en cultuurreizen

back-button_u

Antwerpen

Gouden Engel, Kunst-en Cultuurreizen, Anatwerpen

Uitgebreid en gevarieerd bezoek aan een historische stad die op cultureel gebied veel heeft te bieden. Tijdens een stadswandeling gaan we de stad opnieuw ontdekken, bezoeken musea en genieten van een bijzonder concert in De Singel.

 • Het Museum voor Schone Kunsten (KMSKA) is na een jarenlange renovatie eindelijk weer te bezoeken.
 • Verblijf in een prima hotel (4**) in het centrum van de stad.
 • Begeleiding: Gerard Kemna en plaatselijke gidsen.

(VOORLOPIG) PROGRAMMA

Donderdag 20 april
Wij ontmoeten elkaar op het station van Antwerpen-Centraal. Dat betekent dat elke deelnemer zelf een retourticket koopt ‘Eigen treinstation’ – Antwerpen Centraal' via bijvoorbeeld www.nsinternational.com of www.omio.nl. S.v.p. een trein kiezen die op 20/04 uiterlijk om 12 uur in Antwerpen arriveert, en op 22/04 niet eerder dan 16 uur uit Antwerpen vertrekt. NB. S.v.p. uw treinreis niet eerder boeken dan dat u van DGE hebt gehoord dat de reis zeker doorgaat.

Ca. 12 uur: begeleider en deelnemers treffen elkaar op station Antwerpen-Centraal. Na jarenlange bouwactiviteiten is deze imposante spoorweg-kathedraal (1899; arch. Louis Delacenserie; 2009; Jacques Voncke) weer in volle luister te bewonderen.
Te voet (ca. 20 min.) of per taxi naar het hotel in het centrum van de stad (2 overnachtingen).

Middag: we maken een eerste verkennende wandeling in de omgeving van het hotel, met een bezoek aan Museum Mayer Van Den Bergh. Het museum herbergt de prachtige privé-collectie van de gelijknamige familie, met schilderijen en beeldhouwwerk uit de periode 1200 – 1800.

Aan het eind van de middag begeven wij ons richting De Singel, een complex waarin sinds 1958, met de nodige uitbreidingen van 1979 tot 2000, vele kunstrichtingen zijn samen gebracht (muziek, theater, beeldende kunst, architectuur).
Mogelijkheid om samen te eten in het grand-café van De Singel of in een naburig restaurant.

20 uur: bezoek aan het concert ‘Maria Mater Meretrix’ met een reeks van bijzondere werken, uitgevoerd door Ensemble Resonanz en de topmusici Anna Prohaska (sopraan) en Patricia Kopatsjinskaja (viool). Zie ook www.desingel.be en de genoemde artiesten op o.a. Youtube.

Vrijdag 21 april
Na het ontbijt maken we een uitgebreide stadswandeling o.l.v. een plaatselijke gids. In het historische centrum zijn de middeleeuwen nog steeds nabij. We zien o.a. de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het Stadhuis, het Conscience-plein met de prachtige barokke Carolus Borromeus-kerk, de vele marktpleinen en bijbehorende steegjes met voormalige werkplaatsen van (meestal uitgestorven) beroepen. De wandeling eindigt op de Vrijdagmarkt en het nabije Museum Plantin-Moretus.

’s Middags brengen we een bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het gebouw stamt uit 1890 (arch. J. Winders en F. Van Dijck), maar is de laatste twee decennia grondig en indrukwekkend gerenoveerd, naar plannen van het Rotterdamse bureau KAAN-architecten (2022).
In de collectie (14de tot 20ste eeuw) krijgen de barok-schilders Rubens, Van Dijck en Jordaens alle aandacht. Van latere datum zijn de bijzondere werken van James Ensor en Theo van Rijsselberghe. Zie ook www.kmska.be.

Uw honger naar moderne kunst kunt u eventueel stillen in het nabije Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). Zie ook www.muhka.be.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in de buurt van het hotel en/of theater of concert te bezoeken

Zaterdag 22 april
Dag naar keuze en in overleg met de begeleiding. Suggesties:
+ museumbezoek: o.a. Modemuseum (MOMU), MAS (Museum Aan de Stroom),  Maagdenhuismuseum. NB. Het Rubenshuis is voor 4 jaar gesloten i.v.m. verbouwing.
+ bezoek aan Botanische Tuin, vlakbij het hotel
+ bezoek aan één van de vele markten.

Ca. 16 uur: vertrek vanaf het hotel naar Antwerpen-Centraal.
Aansluitend: per trein terug naar uw vertrekstation in Nederland..

1. Treinreis / openbaar vervoer Antwerpen. Iedere deelnemer koopt zelf een retourticket naar Antwerpen-Centraal via bijvoorbeeld www.nsinternational.com of www.omio.nl. We ontmoeten elkaar dan op station Antwerpen-Centraal. In Antwerpen verplaatsen we ons te voet, per taxi of per OV.

2. Programma / stadswandeling / goed ter been / audiosysteem: het programma is voorlopig. Ca. 8 dagen vóór vertrek ontvangt u nadere informatie en de deelnemerslijst. Deelnemers dienen goed ter been te zijn. Wij zullen tijdens de stadswandelingen waarschijnlijk gebruik maken van het audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede evaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat.

3. Inhoudelijke begeleiding: tijdens deze reis zal er geen inhoudelijk begeleider vanuit Nederland meereizen. Wij zullen in Antwerpen tijdens een stadswandeling gebruik maken van de diensten van een deskundige plaatselijke gids. In de musea kunt, u met enige praktische informatie, vooraf uw eigen route bepalen.

4. Algemene begeleiding: Gerard Kemna is uw algemene begeleider. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants, concert e.d. naar wens geregeld worden.

5. COVID-19 en verder. (najaar 2022:) evenals in Nederland zijn ook in België de strenge corona-regels voorlopig niet meer van kracht. Wij blijven ons tijdens de reis houden aan de maatregelen die ter plaatse gelden.

6. Minimum/maximum aantal deelnemers: wij gaan uit van een groep van 15-20 deelnemers. Indien het minimum aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 50,-- p.p. verhoogd worden.

7. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2023 overmaakt op het banknummer van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 10,-- p.p.

8. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave (optie). Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

Inbegrepen:

- 2 overnachtingen in een prima hotel (4**) in het centrum van Antwerpem; verblijf in een   2-persoonskamer met douche en toilet.
NB. Toeslag alleen-gebruik kamer: € 80,-.
- maaltijden: 2x ontbijt
- toeristenbelasting
- alle kosten van vervoer in Antwerpen tijdens excursies en groepsactiviteiten
- bijdrage van 90 Euro in de kosten van concert, entrees en verdere bezoekkosten
- stadswandeling door een plaatselijke gids
- algemene begeleiding door Gerard Kemna.

Niet inbegrepen:

- (eventuele overige) entrees en bezoekkosten
- overige maaltijden

 

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen,

dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.


  inschrijvingvoorlopige opgave

  Reisgegevens

  België

  reiscode: 331
  • Stedenreis
  • Trefpunt: Antwerpen-Centraal

  Data: 20 t/m 22 april 2023

  Duur: 3 dagen

  reissom: € 480,-