Weimar-Dessau [100 jaar Bauhaus]

Weimar Dessau 100 jaar Bauhaus Gouden Engel kunst- en cultuurreizen Louman & Friso
Bauhaus (en het verwante De Stijl) zijn van grote invloed geweest op architectuur, stedenbouw en vormgeving in de afgelopen eeuw. We volgen de ontwikkeling via Hagen en Weimar naar Dessau. Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns. VOORLOPIG VOLGEBOEKT. Bel 024-3788872 voor evt. restplaatsen.
 • 100 jaar Bauhaus = 100 jaar invloed op architectuur, stedenbouw, design en mode
 • wij volgen ontstaan en ontwikkeling via bezoeken aan o.a. Hagen, Weimar en Dessau
 • uitgebreid bezoek aan bijzondere Bauhaus-projecten in Weimar (o.a. nieuw Bauhaus-Museum), Dessau, Jena en Celle
 • verblijf in prima hotels in Weimar en Dessau
 • thematische begeleiding: Hans Magdelijns (architectuurhistoricus)

Reisgegevens

Duitsland
reiscode: 995
• Stedenreis
• Themareis
• Busreis
data: 11 mei 2019
t/m 17 mei 2019
duur: 7 dagen
reissom: € 1.090,-
inschrijfformulier (pdf)

Zaterdag 11 mei
08.30 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 9.45 uur opstap nabij Venlo Station-NS. NB. De terugreis verloopt niet via Venlo (zie OPM.1).
Onderweg informatie over het excursie-programma. Inleiding over Henry Van de Velde en 'Wat voorafging aan het Bauhaus' door Hans Magdelijns.
Ca. 12 uur: aankomst in Hagen. We bezoeken Villa Hohenhof. De Jugendstil-villa werd in 1906 door Henry Van de Velde ontworpen voor de familie Osthaus en was tevens bedoeld als centrum van de kunstenaarskolonie Hohenhagen. De Nederlander Thorn Prikker (1868- 1932) maakte ook deel uit van deze kolonie.

Ca. 19 uur: aankomst bij het hotel nabij Weimar (3 overnachtingen).
Aansluitend: diner in het restaurant van het hotel.

Zondag 12 mei
Na het ontbijt verplaatsen wij ons naar het centrum van Weimar.
Ochtend:
+ bezoek aan het nieuwe Bauhaus Museum Weimar (2016, Heike Hanada en Benedict Tonon), dat een overzicht geeft van de Bauhaus-geschiedenis die hier in Weimar in 1919 begon.
+ het Neues Museum Weimar belicht de ontwikkeling van Weimar vanaf 1860, o.a. de invloed van Harry Graf Kessler, die Henry Van de Velde naar Weimar haalde.
Middag:
+ bezoek aan Haus ‘Hohe Pappeln’ (1910; Henry Van de Velde)
+ (onder voorbehoud) ‘Haus am Horn’ (1923, Muche en Meyer). Dit is het enige huis in Weimar dat gebouwd is volgens de ideeën van Bauhaus. Het wordt gerenoveerd en is helaas niet toegankelijk. Waarschijnlijk alleen van de buitenkant te zien.
Rest van de middag: naar keuze. Mogelijkheid om Goethe-Haus of Schiller-Museum te bezoeken.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Weimar.

Maandag 13 mei
Rondleiding door het centrum van Weimar o.l.v. een plaatselijk gids. We bezoeken in ieder geval ontwerpen van Henry Van de Velde:
+ Kunstgewerbeschule (1905),
+ de voormalige Hochschule (1919).

Rest van de middag: naar keuze. Suggestie:
+ bezoek aan het Liszt-Haus, de woon- en werkplek van de componist in Weimar.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Weimar of in het restaurant van het hotel.

Dinsdag 14 mei
Vertrek uit Weimar. Onderweg maken we een stop in Jena voor een bezoek aan het Abbeanum (1929, Ernst Neufert), gebouwd in Bauhaus-stijl, momenteel behorend tot de Friedrich-Schiller- Universität van Jena.
Onder voorbehoud maken we een kleine rondgang langs villas die in de jaren '20 door Walter Gropius zijn ontworpen.

Rond de middag komen we aan bij het hotel in het centrum van Dessau (3 overnachtingen).
Na de lunch bezoeken we de woonwijk Törten (1926, Walter Gropius), opgezet volgens de ideeën van Bauhaus. We zien/bezoeken o.a.
+ het Konsumgebäude (1928, Walter Gropius)
+ Laubenganghäuser (1929, Hannes Meyer)
+ Stahlhaus (1926, Georg Mucke en Richard Paulick)
+ een woning in originele staat (Moses Mendelssohn Haus).

Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Woensdag 15 mei
Na het ontbijt bezoeken we (incl. rondleiding) het Bauhaus (1925, Walter Gropius).
Aansluitend: bezoek aan / bezichtiging van:
+ de (gerenoveerde) Meisterhäuser (1925, Walter Gropius)
+ de (nieuwe) Meisterhäuser (2014, Bruno Fioretti Marquez); een ontwerp - vrij naar Bauhaus-deeën - op de plek waar vroeger de huizen van Gropius en Moholy-Nagy stonden.

's Middags: bezoeken we
+ het (vroegere) Arbeitsamt (1928, Walter Gropius),
+ café-restaurant Kornhaus (1928, Carl Fieger), prachtig gelegen aan de Elbe.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Dessau.

Donderdag 16 mei
Bezoek aan Leipzig, de Messestadt die van groot belang was voor Bauhaus om zich in de industriële wereld te presenteren. We brengen een bezoek aan het Grassimuseum für Angewandte Kunst met o.a. 
+ de expositie 'Jugendstil bis Gegenwart', met vele Bauhaus-objecten 
+ de ramen in het trappenhuis (1926) naar een ontwerp van Bauhausmeister Josef Albers.
NB. In het Grassimuseum bevindt zich ook het Muziekinstrumentenmuseum en het Museum voor Volkenkunde.

Middag: naar keuze. Suggestie:
+ bezoek Versöhnungskirche (1932, Hans Heinrich Grotjahn), gebouwd volgens de principes van Bauhaus;
+ bezoek aan het Paulinum, hoofdgebouw en universiteitskerk van de Universiteit van Leipzig (2012 Erick van Egeraat)
+ wandeling door centrum met o.a. Nikolaikirche, Altes Rathaus, Thomaskirche, prachtige passages en voormalige handels- en koopmanshuizen.

Aan het begin van de avond zijn we terug bij het hotel in Dessau.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum van Dessau.

Vrijdag 17 mei
Na het ontbijt vertrekken we uit Dessau. We maken een langer stop in de stad Celle, ten noorden van Hannover. De stad verwierf zich in de jaren '20 grote bekendheid in de wereld van het Nieuwe Bouwen met de ontwerpen van de architect Otto Haesler: woningen, gebouwen en woonwijken volgens de principes van Bauhaus en De Stijl, intussen prachtig gerenoveerd.

Lunchpauze in het centrum van Celle, vooral bekend om een andere bouwstijl: vakwerkhuizen.

Ca. 17.30 uur: aankomst in Deventer.
Ca. 18.45 uur arriveren we weer in Arnhem en Nijmegen.

 1. Opstapplaatsen + hotels in Nijmegen en Venlo: de opstapplaatsen zijn Nijmegen en Venlo. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent en/of Nijmegen niet tijdig kunt bereiken adviseren wij u om de avond tevoren te overnachten in hotel Mercure (024-323888; niet goedkoop, wél vlakbij de opstapplaats) of hotel Apollo (024-3223594; ca. 500 m. van opstapplaats). Vraag bij het laatste hotel om een rustige kamer aan de achterzijde. Vlakbij het NS-station in Venlo is hotel-restaurant Wilhelmina een zeer goede keus (077-3516251). Ook hier vragen om een kamer aan de achterzijde. NB. Op de laatste dag (terugreis) kunt u alleen uitstappen in Deventer, Arnhem en Nijmegen!
 2. Programma: bovenstaand programma is voorlopig. Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, zijn mogelijk. Het definitieve programma met hotelinformatie ontvangt u ca. 10 dagen vóór vertrek.
 3. Toegang gebouwen: wij proberen de diverse gebouwen die bij de architectuurexcursies genoemd worden ook zoveel mogelijk van binnen te bekijken, maar we kunnen u niet garanderen dat het ons lukt om overal toegang te krijgen.
 4. Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns is architectuur- en kunsthistoricus. Hij heeft vele jaren gewerkt bij de gemeente Deventer en was daar behalve voor monumentenzorg ook medeverantwoordelijk voor diverse nieuwbouwprojecten in het historische stadscentrum. Momenteel is hij werkzaam als senior adviseur monumentenzorg bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort en heeft een adviesbureau op het gebied van monumenten-zorg, cultureel erfgoed, architectuur, kunst en muziek. Zie ook www.charme.tips. Hans Magdelijns begeleidde reeds tal van reizen voor De Gouden Engel (DGE). Gerard Kemna heeft de algemene leiding. Hij onderhoudt de contacten met de hotels en reserveert eventuele plaatsen in restaurants. Hij zorgt tevens dat de reis logistiek naar wens verloopt.
 5. Excursies / audiosysteem: wij zullen tijdens de excursies meestal gebruik maken van het audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede evaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat. U bent overigens niet verplicht alle excursies ter plaatse te volgen. Wanneer u uw eigen plan wilt trekken adviseren wij u graag.
 6. Minimum aantal deelnemers: 21. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 50,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere reis tóch doorgang vindt.
 7. Maaltijden: behalve het ontbijt en 2 diners zijn de maaltijden niet inbegrepen. Uit ervaring weten we dat veel mensen het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten. De reisleiding zal hier rekening mee houden en op de overige dagen plaatsen reserveren in restaurants.
 8. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2019 overmaakt op een banknummer van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 20,-- p.p.
 9. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer Nijmegen - Weimar - Dessau v.v. (zie ook OPM. 1) zoals vermeld in het voorlopige programma;
 • 6 overnachtingen in prima hotels in Weimar en Dessau; verblijf in een 2-persoons- kamer met douche en toilet. NB. Toeslag 1-persoons¬kamer: € 180,--
 • maaltijden: 6x ontbijt en 2x diner
 • entrees en bezoekkosten tot een bedrag van € 50,--
 • kunsthistorische en algemene begeleiding gedurende de gehele reis.
NIet inbegrepen:
 • overige maaltijden
 • eventuele fooien

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.