Venetië [Biennale d'Arte] + Lugano

Venetië, De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen, Louman & Friso
Bezoek aan de Biennale d'Arte. Nieuwe kunst in een oude stad die nooit verveelt. Treinreis met tussen-overnachtingen in Lugano (CH) en München (D). In en om Lugano: aandacht voor de architectuur van Mario Botta. Inhoudelijke begeleiding: Fien Diepstraten en Piet de Jonge. VOORLOPIG VOLGEBOEKT. Bel 024-3788872 voor eventuele restplaatsen.
 • Bezoek aan de 58ste Biennale d'Arte. Curator Ralph Rugoff heeft als titel gekozen "May you live in interesting times"
 • Diverse nevenexposities met hedendaagse kunst in historische palazzi
 • Uitgebreid aanbod van concerten en opera's
 • Verblijf in een ideaal gelegen hotel in het centrum van Venetië
 • Ook verblijf in Lugano (CH) met aandacht voor de bijzondere architectuur van Mario Botta
 • Thematische begeleiding: Fien Diepstraten en Piet de Jonge

Reisgegevens

Italië
reiscode: 992
• Stedenreis
• Themareis
• Treinreis
data: 9 sep 2019
t/m 17 sep 2019
duur: 9 dagen
reissom: € 1.890,-
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Maandag 9 september
08.08 uur: vertrek internationale trein ICE105 van Amsterdam-CS naar Basel (zie OPM.1).
U kunt vervolgens opstappen op Utrecht-CS (V. 08.37) en Arnhem-Centraal (V. 09.07).
14.47 uur: aankomst op het station Basel-SBB; overstap op de trein naar Lugano.
15.04 uur: vertrek trein IC 679 naar Lugano.
18.26 uur: aankomst in Lugano.
Aansluitend per bus of taxi naar het hotel in Lugano-Paradiso (2 overnachtingen).
Avond: diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).
Na het diner is er nog tijd voor een wandeling langs het meer van Lugano.

Dinsdag 10 september
Na het ontbijt maken we een busexcursie naar 2 interessante projecten van de architect Mario Botta. Zie ook www.botta.ch. In Mogno bezoeken we de kerk San Giovanni Battista (1996).
's Middags gaan we met de kabelbaan omhoog naar Monte Tamaro. Hier heeft Botta de kapel Santa Maria degli Angeli (1996). De kapel is tevens uitkijkpunt over het dal. We maken een korte wandeling langs kunstwerken in de omgeving. Opvallend zijn de vele sculpturen van Ivo Soldini. Zie ook www.montetamaro.ch en kijk bij 'art-and-culture'.
Tegen de avond zijn we terug bij het hotel.
Aansluitend: diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).

Woensdag 11 september
Na het ontbijt verplaatsen we ons weer naar het station voor een vervolg van de reis.
11.30 uur: vertrek uit Lugano met de trein EC 315 naar Venetië.
15.40 uur: aankomst in Venetië, station Venezia S.L. (Santa Lucia).
Vlakbij zien we de Ponte della Costitutione (2008, Calatrava), de nieuwe brug die het station met Piazzale Roma verbindt.
Per boottaxi naar het hotel in de wijk Dorsoduro (centrum), nabij de Accademia.
We maken een eerste wandeling door Dorsoduro met bezoek aan enkele kleine Biennale-locaties. We zien bovendien (resp. maken een keuze uit) kerken met bijzondere kunstwerken zoals:
+ I Gesuati (Santa Maria del Rosario; plafondschilderingen van Giambattista Tiepolo)
+ San Trovaso met werken van o.a. Tintoretto
+ San Sebastiano, met werken van o.a. Paolo Veronese
+ San Pantalon, met een imposante plafondschildering van Antonio Fumiani.
Mogelijkheid voor bezoek aan Ca' Rezzonico. Werken van o.a. Giovanni Domenico Tiepolo en Pietro Longhi geven een mooie inkijk in het Venetiaanse leven van de 18de eeuw.
Avond: we hebben plaatsen gereserveerd in een gezellig restaurant, vlakbij het hotel.

Donderdag 12 september
Na het ontbijt volgt een korte inleiding in het hotel door Fien Diepstraten en Piet de Jonge.
Aansluitend brengen we o.l.v. de begeleiders een eerste bezoek aan de 58e Biennale d’Arte, de tweejaarlijkse expositie van moderne kunst. De Biennale vindt plaats in het stadspark Giardini di Castello, in de complexen van de vroegere scheepswerven Arsenale en op vele kleine locaties verspreid door de stad. Artistiek directeur van la Biennale d'Arte van 2019 is Ralph Rugoff. Hij heeft als werktitel voor de Biënnale van Venetië gekozen: 'May you live in interesting times'. Zie ook OPM. 5.
Vandaag bezoeken we diverse landenpaviljoens in stadspark Giardini.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties:
+ 19 uur (Teatro La Fenice): Opera Tosca van Giacomo Puccini door Koor + Orkest van La Fenice o.l.v. Daniele Rustioni. Kaarten: ca. 70 - 165 Euro.Zie ook www.teatrolafenice.it.
+ 20.30 uur (Palazzo a.h. Canal Grande): uitvoering van een opera (van Verdi of Rossini) in een kleine bezetting in een palazzo. Kaarten: ca. € 85,--. Zie ook www.musicapalazzo.com.
+ 20.30 uur (Pieta / Chiesa di Vivaldi; onder voorbehoud): concert door 'I Virtuosi Italiani'. Kaarten 25 tot 30 Euro. Zie ook www.ivirtuosiitaliani.eu
+ 21 uur (Chiesa San Vidal; onder voorbehoud): Vivaldi-programma. Kaarten: ca. € 30,--. Zie ook www.interpretiveneziani.com.

Vrijdag 13 september
Na het ontbijt brengen we een tweede bezoek aan de Biennale d’Arte (zie vorige dag en OPM.5). We bezoeken vandaag de installaties en presentaties in Arsenale.
Middag: mogelijkheid voor een wandeling door de wijk Castello met bezoek aan kleine Biennale- locaties en de kerken Santi Giovanni e Paolo en San Zaccaria. Mogelijkheid om Fondazione Querini Stampalia te bezoeken, dat zich bevindt in een palazzo. Het historische pand heeft twee ingrijpende verbouwingen gekend: in 1963 naar een ontwerp van Carlo Scarpa, leermeester van Mario Botta. Botta maakte op zijn beurt in 2008 een ontwerp voor uitbreiding en tweede verbouwing van het pand. Het museum bezit veel schilderijen met historische stadsgezichten van Venetië. Via Ca' d'Oro en de Rialto-brug bereiken we het hart van de stad: San Marco-plein, San Marco-basiliek en het Dogenpaleis. Mogelijkheid voor een bezoek.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties:
+ 19 uur (Maliban Theatre): Opera 'Luci mie Traditrici' van Salvatore Sciarrino door Koor + Orkest van La Fenice o.l.v. Tito Ceccherini. Kaarten: ca. 55 - 145 Euro. Zie ook www.teatrolafenice.it. NB. Herhaling: Zaterdag 14 september. Kaarten: ca. 45-110.
+ Zie ook suggesties 12 september.

Zaterdag 14 september
Na het ontbijt maken we per busboot (vaporetto) een tocht over de Canal Grande, de levensader van de stad, gesierd met prachtige palazzi. We bezoeken Museo d'Arte Moderna in het Ca' Pesaro. Het museum zorgt altijd voor een verrassende combinatie van vaste collectie en tijdelijke expositie.
Middag: naar keuze en in overleg met de begeleiders. Suggesties: een bezoek aan
+ kleinere Biennale-locaties
+ de Scuola Grande di San Rocco (veel werken van Tintoretto)
+ de kerk Santa Maria Gloriosa dei Frari. In de kerk zien we het altaarstuk 'Maria ten Hemelopneming' van Titiaan, de laatste rustplek van Claudio Monteverdi en een monument ter nagedachtenis aan de beeldhouwer Canova, ontworpen door Carlo Scarpa.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties:
+ 15.30 uur (Maliban Theatre): herhaling opera 'Luci mie Traditrici'. Zie 13 september.
+ Zie ook suggesties 12 september.

Zondag 15 september
Dag naar keuze en in overleg met de begeleiders. Suggesties:
+ oversteken naar de eilanden Giudecca en San Giorgio Maggiore. Vanaf de campanile (toren) van de gelijknamige kerk hebt u een prachtig uitzicht over Venetië
+ bezoek aan Palazzo Grassi (moderne kunst); tijdelijke expositie "La Pelle" (de Huid), naar het gelijknamige boek van Curzio Malaparte. Het gaat hier om 80 werken van de Belgische schilder Luc Tuymans. Zie ook www.palazzograssi.it
+ de voormalige douanegebouwen op Punta della Dogana zijn, naar ontwerp van de Japanse architect Tadao Ando, omgebouwd tot een prachtig museum. We zien een groot aantal werken (hedendaagse kunst) uit de collectie van François Pinault. De tijdelijke expositie heet "Luogo e Segni" (Plaats en Tekens). Zie ook www.palazzograssi.it.
+ boottocht naar San Michele (kerkhofeiland met graf van o.a. Strawinsky) en het glasblazerseiland Murano
+ wandeling door de rustige wijk Cannaregio met o.a. de Joodse Wijk (Ghetto geheten)

Avond: naar keuze en in overleg. Mogelijkheid om samen te eten en/of bezoek aan:
+ 15.30 uur (Teatro La Fenice): Opera Madame Butterfly van Giacomo Puccini door koor + orkest van La Fenice o.l.v. Daniele Callegari. Kaarten: ca. 77-210 Euro. Zie ook www.teatrolafenice.it.
+ Zie ook suggesties 12 september.

Maandag 16 september
Ochtend: naar keuze en in overleg. Vlakbij het hotel bevinden zich:
+ het Peggy Guggenheimmuseum, met vele topstukken uit de vorige eeuw. Zie voor informatie collectie en tijdelijke expositie: www.guggenheim-venice.it.
+ het museum Gallerie dell'Accademia (oude kunst, 14de-18de eeuw); http://www.gallerieaccademia.org
12.30 uur: per boottaxi of busboot naar het station van Venetië.
13.50 uur: vertrek trein EC 86 naar München.
20.25 uur: aankomst op München-Hbf. Te voet naar het hotel (ca. 10 minuten lopen).
Aansluitend: diner in het hotel (inbegrepen).

Dinsdag 17 september
Na het ontbijt begeven wij ons weer naar München-Hbf. 09.28 uur: vertrek trein ICE 610 vanaf München-Hbf (richting Dortmund-Hbf). 14.05 uur: aankomst op Köln-Hbf; overstap. 14.44 uur: vertrek ICE 124 van Köln-Hbf naar Amsterdam. Tussenliggende stops o.a. Arnhem (16.30), Utrecht (17.03). 17.28 uur: aankomst op Amsterdam-CS.

 1. Treinreis / openbaar vervoer: er wordt gereisd per trein. Op de eerste en laatste dag is er een noodzakelijke overstap. Deelnemers reizen zelfstandig naar één van de aangegeven opstapplaatsen: Amsterdam, Utrecht of Arnhem en kunnen zich hier bij de groep voegen. In Lugano verplaatsen we ons zo nodig per openbaar vervoer en/of per gehuurde bus. Vervoer vanaf het station in Venetië naar het hotel en omgekeerd vindt per boottaxi of gehuurde boot plaats. Tijdens het verblijf in Venetië reist u per vaporetto (busboot); een 7-daagse bootkaart (à € 60,-) is inbegrepen. NB. Onder voorbehoud is er ruimte voor deelnemers die zelf hun vervoer naar en van Venetië regelen.
 2. Bovenstaand programma is voorlopig / excursies / thema's: wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, zijn mogelijk. U bent natuurlijk niet verplicht alle excursies mee te maken. Hoofdthema is moderne kunst zoals deze op de Biennale d'Arte en verdere nevenlocaties in Venetië te zien zal zijn. Moderne Architectuur is een tweede thema tijdens deze reis. De aandacht zal hierbij vooral uitgaan naar de projecten van Mario Botta (geb. 1943) en zijn leermeester Carlo Scarpa (1906-1978).
 3. De 58ste Biennale d'Arte / Nederlands Paviljoen / Belgisch Paviljoen: artistiek directeur van la Biennale d'Arte van 2019 is Ralph Rugoff. Hij sinds 2006 directeur van de Hayward Gallery in Londen en was in 2015 tevens artistiek directeur van de 13de Biënnale van Lyon. Rugoff heeft als werktitel voor de Biënnale van Venetië gekozen: 'May you live in interesting times'. Nederland presenteert zich in het Rietveld-paviljoen met werken van de kunstenaars Remy Jungerman (1959) en Iris Kensmil (1970). Curator is Benno Tempel van het Haags Gemeentemuseum. Buurland België wordt op het Biennale-terrein vertegenwoordigd door de kunstenaars Jos De Gruyter (1965) en Harald Thys (1966). Curator bij de Belgische inzending is Anne-Claire Schmitz (1981). Zij is tevens conservator bij Witte de With in Rotterdam.
 4. De begeleiders: Fien Diepstraten werkte vele jaren in het volwassenenonderwijs (kunsteducatie). Momenteel verzorgt ze regelmatig rondleidingen in het Valkhofmuseum te Nijmegen, met een voorliefde voor moderne kunst. Fien Diepstraten begeleidde reeds vele reizen van De Gouden Engel. Zij kent Venetië zeer goed. Piet de Jonge studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij woont in Rotterdam en werkt als zelfstandig kunsthistoricus en publicist, en is momenteel betrokken bij projecten op het gebied van hedendaagse kunst en moderne architectuur. In het verleden was hij werkzaam bij o.a. Museum Kröller-Müller, Museum Boijmans van Beuningen en het Van Abbemuseum. Piet de Jonge begeleidde voor De Gouden Engel o.a. reizen naar Documenta-Kassel en Skulptur Projekte Münster. Gerard Kemna heeft de algemene leiding op deze reis. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants, concertkaarten e.d. naar wens geregeld worden.
 5. Het aanbod van concerten en opera's in Venetië is groot. Zie het voorlopige programma. Wanneer u zelf kaarten wenst te bestellen (o.a. La Fenice) willen wij u vragen eerst bij De Gouden Engel te informeren of de reis definitief doorgaat.
 6. Aantal deelnemers: wij gaan uit van ca. 25 deelnemers die in kleinere groepen met twee inhoudelijke begeleiders de exposities in Venetië zullen bezoeken. Wanneer er minder deelnemers zijn bestaat de mogelijkheid dat de reissom met (maximaal) € 90,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden. Bij minder dan 20 personen zal mogelijk slechts één inhoudelijk begeleider meereizen.
 7. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 15,-- p.p.. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2019 hebt overgemaakt op het bank- of gironummer van Stichting De Gouden Engel.
 8. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • de treinreizen Amsterdam-Lugano-Venezia en Venezia-München-Amsterdam
 • vervoer met een gehuurde bus tijdens excursies in en om Lugano
 • vervoer station Lugano - hotel v.v. en station Venetië - hotel v.v.
 • bootkaart openbaar vervoer Venetië voor de gehele verblijfsperiode t.w.v. 60 Euro
 • overnachtingen: 2x Lugano, 5x Venetië, 1x München; toeslag gebruik kamer-alleen € 290,-
 • maaltijden: 8x ontbijt, 3x diner
 • toeristenbelastingen in Lugano, Venetië en München
 • kunsthistorische + algemene begeleiding tijdens de gehele reis
 • toegang hoofdlocaties Biennale d'Arte (Giardini en Arsenale)
 • overige entrees en bezoekkosten tot max. € 40,- p.p. 
NIet inbegrepen:
 • eventuele overige entrees en bezoekkosten
 • overige maaltijden
 • fooien voor chauffeurs van bussen en taxi's

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.