Venetië [Biennale d'Arte]

Venetië, De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen, Louman & Friso
EXTRA REIS! Bezoek aan de Biennale d'Arte. Nieuwe kunst op diverse locaties: Giardini, Arsenale en historische palazzi. Treinreis met tussen-overnachtingen in Innsbruck (A) en München (D). Inhoudelijke begeleiding: Fien Diepstraten en Piet de Jonge. NB. Onder voorbehoud ook als budget-reis mogelijk. NOG BEPERKT AANTAL PLAATSEN. REIS GAAT ZEKER DOOR.
 • Bezoek aan de 58ste Biennale d'Arte. Curator Ralph Rugoff heeft als titel gekozen "May you live in interesting times"
 • Diverse nevenexposities met hedendaagse kunst in historische palazzi
 • Uitgebreid aanbod van concerten en opera's
 • Verblijf in een ideaal gelegen hotel in het centrum van Venetië
 • Thematische begeleiding: Fien Diepstraten en Piet de Jonge

Reisgegevens

Italië
reiscode: 989
• Stedenreis
• Themareis
• Treinreis
data: 19 okt 2019
t/m 25 okt 2019
duur: 7 dagen
reissom: € 1.540,-
Opmerkingen: 50 Euro korting bij opgave vóór 31/3.
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Zaterdag 19 oktober
08.08 uur: vertrek internationale trein ICE 105 van Amsterdam-CS richting Frankfurt (zie OPM.1).
U kunt vervolgens opstappen op Utrecht-CS (V. 08.37) en Arnhem-Centraal (V. 09.07).
11.49 uur: aankomst op het station Frankfurt(Main)-Flughafen; overstap op de trein naar München.
12.36 uur: vertrek trein ICE 625 naar München.
16.41 uur: aankomst op München Hbf; overstap op trein naar Innsbruck.
17.34 uur: vertrek trein EC 287 naar Innsbruck.
19.18 uur: aankomst in Innsbruck. Het hotel ligt in het centrum en op loopafstand van het station (1 overnachting). Avond: diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).
Na het diner: mogelijkheid voor een korte wandeling door het historisch centrum van Innsbruck.

Zondag 20 oktober
Na het ontbijt verplaatsen we ons weer naar het station van Innsbruck voor een vervolg van de reis.
09.24 uur: vertrek uit Innsbruck met de trein EC 1289 naar Venetië.
13.55 uur: aankomst in Venetië, station Venezia S.L. (Santa Lucia). Vlakbij zien we de Ponte della Costitutione (2008, Calatrava), de nieuwe brug die het station met Piazzale Roma verbindt.
Per boottaxi naar het hotel in de wijk Dorsoduro (centrum), nabij de Accademia.
We maken een eerste wandeling door Dorsoduro met bezoek aan enkele kleine Biennale-locaties.
We zien bovendien (resp. maken een keuze uit) kerken met bijzondere kunstwerken zoals:
+ I Gesuati (Santa Maria del Rosario; plafondschilderingen van Giambattista Tiepolo)
+ San Trovaso met werken van o.a. Tintoretto
+ San Sebastiano, met werken van o.a. Paolo Veronese
+ San Pantalon, met een imposante plafondschildering van Antonio Fumiani.
Mogelijkheid voor bezoek aan Ca' Rezzonico. Werken van o.a. Giovanni Domenico Tiepolo en Pietro Longhi geven een mooie inkijk in het Venetiaanse leven van de 18de eeuw.
Avond: we hebben plaatsen gereserveerd in een gezellig restaurant, vlakbij het hotel.

Maandag 21 oktober
Na het ontbijt maken we per busboot (vaporetto) een tocht over de Canal Grande, de levensader van de stad, gesierd met prachtige palazzi.
We bezoeken Fondazione Prada (hedendaagse kunst).
Middag: naar keuze en in overleg met de begeleiders. Suggesties: een bezoek aan
+ kleinere Biennale-locaties en/of tijdelijke exposities
+ de Scuola Grande di San Rocco (veel werken van Tintoretto)
+ de kerk Santa Maria Gloriosa dei Frari. In de kerk zien we het altaarstuk 'Maria ten Hemelopneming' van Titiaan, de laatste rustplek van Claudio Monteverdi en een monument ter nagedachtenis aan de beeldhouwer Canova, ontworpen door Carlo Scarpa.
+ het Peggy Guggenheimmuseum, met vele topstukken uit de vorige eeuw. Di. gesloten. Zie voor informatie collectie en tijdelijke expositie: www.guggenheim-venice.it.
+ het museum Gallerie dell'Accademia (oude kunst, 14de-18de eeuw); http://www.gallerieaccademia.org.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties:
+ 20.30 uur (Palazzo a.h. Canal Grande): uitvoering van een opera (van Verdi of Rossini) in een kleine bezetting in een palazzo. Kaarten: ca. € 85,--. Zie ook www.musicapalazzo.com
+ 20.30 uur (Pieta / Chiesa di Vivaldi; onder voorbehoud): concert door 'I Virtuosi Italiani'. Kaarten 25 tot 30 Euro. Zie ook www.ivirtuosiitaliani.eu
+ 21 uur (Chiesa San Vidal; onder voorbehoud): Vivaldi-programma. Kaarten: ca. € 30,--. Zie ook www.interpretiveneziani.com .

Dinsdag 22 oktober
Na het ontbijt volgt een korte inleiding in het hotel door Fien Diepstraten en Piet de Jonge.
Aansluitend brengen we o.l.v. de begeleiders een eerste bezoek aan de 58e Biennale d’Arte, de tweejaarlijkse expositie van moderne kunst. De Biennale vindt plaats in het stadspark Giardini di Castello, in de complexen van de vroegere scheepswerven Arsenale en op vele kleine locaties verspreid door de stad. Artistiek directeur van la Biennale d'Arte van 2019 is Ralph Rugoff. Hij heeft als werktitel voor de Biënnale van Venetië gekozen: 'May you live in interesting times'. Zie ook OPM. 4. Vandaag bezoeken we diverse landenpaviljoens in stadspark Giardini.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties: volgen later. Zie ook maandag 21/10.

Woensdag 23 oktober
Na het ontbijt brengen we een tweede bezoek aan de Biennale d’Arte (zie vorige dag en OPM.4). We bezoeken vandaag de installaties en presentaties in Arsenale.
Middag: mogelijkheid voor een wandeling door de wijk Castello met bezoek aan kleine Biennale-locaties. Verdere suggesties:
+ bezoek aan Fondazione Querini Stampalia dat zich in een palazzo bevindt. Het historische pand heeft twee ingrijpende verbouwingen gekend: in 1963 naar een ontwerp van Carlo Scarpa, leermeester van Mario Botta, die in 2008 tekende voor een tweede verbouwing. Het museum bezit veel schilderijen met historische stadsgezichten van Venetië.
+ bezoek aan Museo d'Arte Moderna in het Ca' Pesaro. Het museum zorgt altijd voor een verrassende combinatie van vaste collectie en tijdelijke expositie. Ma gesloten.
Via Ca' d'Oro en de Rialto-brug bereiken we het hart van de stad: San Marco-plein, San Marco-basiliek en het Dogenpaleis. Mogelijkheid voor een bezoek.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert of operavoorstelling te bezoeken. Suggesties: volgen later. Zie ook maandag 21/10.

Donderdag 24 oktober
Ochtend: naar keuze en in overleg met de begeleiders. Suggesties:
+ bezoek aan Palazzo Grassi (moderne kunst); tijdelijke expositie "La Pelle" (de Huid), naar het gelijknamige boek van Curzio Malaparte. Het gaat hier om 80 werken van de Belgische schilder Luc Tuymans. Di. gesloten. Zie ook www.palazzograssi.it.
+ de voormalige douanegebouwen op Punta della Dogana zijn, naar ontwerp van de Japanse architect Tadao Ando, omgebouwd tot een prachtig museum. We zien een groot aantal werken (hedendaagse kunst) uit de collectie van François Pinault. De tijdelijke expositie heet "Luogo e Segni" (Plaats en Tekens). Di. gesloten. Zie ook www.palazzograssi.it.
12.30 uur: per boottaxi of busboot naar het station van Venetië.
13.50 uur: vertrek trein EC 86 richting München-Hbf.
20.25 uur: aankomst in München. Het hotel ligt op loopafstand van het station (1 overnachting).
Aansluitend: diner in het hotel (inbegrepen).

Vrijdag 25 oktober
09.28 uur: vertrek trein ICE 610 vanaf München-Hbf (trein richting Dortmund-Hbf).
14.05 uur: aankomst op Köln-Hbf; overstap.
14.44 uur: vertrek ICE 124 van Köln-Hbf naar Amsterdam.
Tussenliggende stops o.a. Arnhem (16.30), Utrecht (17.03).
17.28 uur: aankomst op Amsterdam-CS.

1. Treinreis / openbaar vervoer: er wordt gereisd per trein. Op de eerste en laatste dag zijn er enkele noodzakelijke overstappen, waar u ruim de tijd voor hebt. Deelnemers reizen zelfstandig naar één van de aangegeven opstapplaatsen: Amsterdam, Utrecht of Arnhem en kunnen zich hier bij de groep voegen. Vervoer vanaf het station in Venetië naar het hotel en omgekeerd vindt per boottaxi of gehuurde boot plaats. In Venetië reist u per vaporetto (busboot); een 3-daagse bootkaart (à € 40,-) is inbegrepen. NB. Onder voorbehoud is er ruimte voor deelnemers die zelf hun vervoer naar en van Venetië regelen.

2. De hotels: op de heenreis verblijft u in een prima hotel (4 sterren) in het centrum van Innsbruck. Het hotel in Venetië is sfeervol en rustig gelegen op een ideale plek in het centrum (in de wijk Dorsoduro, vlakbij Gallerie dell' Accademia). Het is een voormalig klooster/internaat (Centro Culturale Don Orione) maar functioneert volledig als een hotel (3-sterren); de kamers in CC Don Orione beschikken niet over een TV, u kunt wel gebruik maken van WiFi. Zie ook www.donorione-venezia.it.  Op de terugreis wordt overnacht in een hotel (4 sterren) in München, niet ver van Hauptbahnhof.

3. Bovenstaand programma is voorlopig / excursies. Na opening van de Biennale en onze voorbereidingsreis naar Venetië (mei 2019) volgen meer details op deze site.  Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, blijven mogelijk. U bent natuurlijk niet verplicht alle excursies mee te maken. Hoofdthema is moderne kunst zoals deze op de Biennale d'Arte en verdere nevenlocaties in Venetië te zien zal zijn. Onder voorbehoud is er plaats voor budgetreizigers (zie OPM.8).

4. De 58ste Biennale d'Arte / Nederlands Paviljoen / Belgisch Paviljoen: artistiek directeur van la Biennale d'Arte van 2019 is Ralph Rugoff. Hij sinds 2006 directeur van de Hayward Gallery in Londen en was in 2015 tevens artistiek directeur van de 13de Biënnale van Lyon. Rugoff heeft als werktitel voor de Biënnale van Venetië gekozen: 'May you live in interesting times'. Nederland presenteert zich in het Rietveld-paviljoen met werken van de kunstenaars Remy Jungerman (1959) en Iris Kensmil (1970). Curator is Benno Tempel van het Haags Gemeentemuseum. Buurland België wordt op het Biennale-terrein vertegenwoordigd door de kunstenaars Jos De Gruyter (1965) en Harald Thys (1966). Curator bij de Belgische inzending is Anne-Claire Schmitz (1981). Zij is tevens conservator bij Witte de With in Rotterdam.

5. De begeleiders: Fien Diepstraten werkte vele jaren in het volwassenenonderwijs (kunsteducatie). Momenteel verzorgt ze regelmatig rondleidingen in het Valkhofmuseum te Nijmegen, met een voorliefde voor moderne kunst. Fien Diepstraten begeleidde reeds vele reizen van De Gouden Engel. Zij kent Venetië zeer goed. Piet de Jonge studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij woont in Rotterdam en werkt als zelfstandig kunsthistoricus en publicist, en is momenteel betrokken bij projecten op het gebied van hedendaagse kunst en moderne architectuur. In het verleden was hij werkzaam bij o.a. Museum Kröller-Müller, Museum Boijmans van Beuningen en het Van Abbemuseum. Piet de Jonge begeleidde voor De Gouden Engel o.a. reizen naar Documenta-Kassel en Skulptur Projekte Münster. Gerard Kemna heeft de algemene leiding op deze reis. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants, concertkaarten e.d. naar wens geregeld worden.

6. Het aanbod van concerten en opera's in Venetië is groot. Zie het voorlopige programma. Wanneer u zelf kaarten wenst te bestellen willen wij u vragen eerst bij De Gouden Engel te informeren of de reis definitief doorgaat.

7. Aantal deelnemers excursiereis: wij gaan uit van ca. 20 deelnemers die in kleinere groepen met twee inhoudelijke begeleiders de exposities zullen bezoeken. Wanneer er minder dan 20 (excursie-)deelnemers zijn bestaat de mogelijkheid dat de reissom met (maximaal) € 50,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden. Bij minder dan 18 personen zal mogelijk slechts één inhoudelijk begeleider meereizen. Tijdens de rondleidingen maken we gebruik van een audiosysteem van De Gouden Engel.

8. Budgetreis is mogelijk: onder voorbehoud is er op deze reis plaats voor reizigers die geen gebruik willen maken van genoemde (begeleide) excursies. Budgetreizigers zullen in Venetië Dorsoduro, niet ver van Accademia, en (op de terugreis) in München (vlakbij Hauptbahnhof) in een goed maar eenvoudiger hotel verblijven dan de excursiereizigers. Alle hotelkamers zijn wel voorzien van een eigen douche en toilet. Voor budgetreizigers is het volgende inbegrepen: treinretour NL-Venetië, 6 hotelovernachtingen, 6x ontbijt, 2x diner, bootvervoer station Venetië - (omgeving) hotel v.v. op dag 2 en dag 6, toegangsbewijs Biennale d'Arte, toeristenbelasting in de diverse steden. Bel 024-3788872 of stuur email naar kemna@goudenengel.nl  voor nadere informatie en kosten van de budgetreis.

9. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 15,-- p.p.. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2019 hebt overgemaakt op het bank- of gironummer van Stichting De Gouden Engel.

10. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • de treinreizen Amsterdam-Innsbruck-Venezia en Venezia-München-Amsterdam
 • bootvervoer station Venetië - hotel v.v.
 • bootkaart openbaar vervoer Venetië voor 72 uur t.w.v. 40 Euro
 • 6 hotel-overnachtingen: 1x Innsbruck, 4x Venetië, 1x München; toeslag bij gebruik kamer-alleen € 195,-
 • 6x ontbijt, 2x diner
 • toeristenbelastingen in Innsbruck, Venetië en München
 • kunsthistorische + algemene begeleiding tijdens de gehele reis
 • toegang hoofdlocaties Biennale
 • overige entrees en bezoekkosten tot max. € 25,- p.p. 
NIet inbegrepen:
 •  eventuele overige entrees en bezoekkosten 
 •  overige maaltijden 
 •  fooien voor chauffeurs van boottaxi's

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.