Musica Divina [Mechelen e.o.]

Musica Divina is een jaarlijks gebeuren binnen het Festival van Vlaanderen. Nadruk ligt op de oude muziek. Onderdeel van Musica Divina is het zgn. Abdijenweekend in De Kempen. Concerten van hoog niveau! Thematische begeleiding: Joost Langeveld (musicus en muzieksocioloog).
 • Festival van Vlaanderen organiseert een weekend met oude muziek in de abdijkerken van Averbode, Tongerlo en Postel.
 • Rondleiding door het historische centrum van Mechelen.
 • Verblijf in een prima hotel in het centrum van Mechelen.
 • Thematische begeleiding: Joost Langeveld (muzieksocioloog en musicus).

Reisgegevens

België
reiscode: 812
• Korte reis
• Stedenreis
• Themareis
• Busreis
data: 21 sep 2018
t/m 23 sep 2018
duur: 3 dagen
reissom: € 490,-
inschrijfformulier (pdf)

VOORLOPIG PROGRAMMA + REISSCHEMA (zie OPM. 1 + 3)

Vrijdag 21 september
08.30 uur: vertrek vanaf Nijmegen-CS per luxe touringcar (zie OPM. 1).
Ca. 10 uur: opstapmogelijkheid bij Breda station-NS (zie OPM. 1 + 3).
Ca. 11 uur: langere stop in Antwerpen; mogelijkheid voor museumbezoek, lunchpauze.
Ca. 14.30 uur: aankomst bij het hotel in het centrum van Mechelen (2 overnachtingen)
Aansluitend: inleiding op het avondconcert door Joost Langeveld.
Ca. 18 uur: mogelijkheid om samen te eten in Abdij-restaurant 'Het Moment' (www.averbodemoment.be)

20 uur: concert in de abdijkerk van Averbode door het Ricercar Consort o.l.v. Philippe Pierlot. Uitgevoerd wordt: werken van Bernard Foccroulle en 'Membra Jesu Nostri' van Dieterich Buxtehude.  Zie ook www.musica-divina.be.  
Ca. 23 uur zijn we terug bij het hotel in Mechelen.

Zaterdag 22 september
Na het ontbijt: inleiding op het concertprogramma van deze dag door Joost Langeveld.
Aansluitend: begeleide stadswandeling door het historische centrum van Mechelen. Op en rond de Grote Markt zien we een keur van bijzondere gebouwen: Stadhuis, Opsinjoorke, De Beyaert, Sint Romboutskathedraal, Schepenhuis. Prachtig gerenoveerde panden aan stadswater de Dijle.

Na de middag vertrekken we per bus naar de abdij van Tongerlo (zie OPM. 2).
16 -17.15 uur: Da Vinci-rondleiding. De Abdij van Tongerlo is sedert 1545 in bezit van een kostbaar doek: een prachtige replica van het 'Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci.
17.30 - 19 uur: mogelijkheid van een abdijmaaltijd in restaurant Torenhof.
19.30 uur: concert in de abdijkerk van Tongerlo door Choeur de Chambre de Namur o.l.v. Leonardo García Alarcón. Uitgevoerd wordt: werken van Jacques Arcadelt ('muziek voor pausen en koningen')
Ca. 23 uur zijn we terug bij het hotel in Mechelen.

Zondag 23 september
Ochtend: inleiding op het concertprogramma van deze dag door Joost Langeveld.
Rest van de ochtend naar keuze. Mogelijkheid voor bezoek aan Sint Romboutskathedraal.

Na de middag vertrekken we per bus naar de abdij van Postel (zie OPM. 2).
Rondleiding over het kloosterterrein en door het kloostercomplex.
Mogelijkheid om samen te eten in Abdij-Gasthof De Beiaard.

20 uur: slotconcert Abdijenweekend in de abdijkerk van Postel door Schola Gregoriana Pragensis o.l.v. David Eben. Programma: 'Rosa Mystica', Mariadevotie uit het Middeleeuwse Bohemen.
Ca. 22.45 uur: aankomst bij NS-station van Eindhoven. Zie OPM. 3.
Ca. 23.40 uur: aankomst bij Nijmegen-CS. Zie OPM. 3.

 1. Opstapplaatsen en hotels: de busopstapplaatsen zijn Nijmegen en Breda. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent of wanneer u Nijmegen of Breda niet tijdig kunt bereiken adviseren wij de nacht vóór vertrek een kamer te huren in hotel Mercure (telf 024-3238888; naast het station en ca. 300 m. van de busopstap in Nijmegen) of bij hotel Apollo (Bisschop Hamerstraat 14 / Keizer Karelplein; telf. 024- 3223594, ca. 400 m van busopstapplaats). In Breda is hotel Apollo (nabij station-NS) een prima optie (076-5220200). Vraag bij Apollo-Nijmegen een kamer aan de achterzijde en bij Apollo-Breda om een rustig gelegen kamer! NB. Breda is op de laatste dag geen uitstapplaats!
 2. Het excursieprogramma / toegangskaarten: het excursieprogramma is voorlopig en afhankelijk van het concertaanbod. Ca. 8 dagen vóór vertrek ontvangt u het definitieve programma, met deelnemerslijst en hotelinformatie. Zodra het concertprogramma bekend is zullen wij voldoende kaarten voor de belangrijkste concerten reserveren.
 3. Laatste dag / thuisreis: wij verwachten dat het station van Eindhoven na het slotconcert tijdig bereikt kan worden i.v.m. uw thuisreis. In noodgeval zullen wij bemiddelen bij een eventuele hotelkeuze in Eindhoven of Nijmegen.
 4. Minumum aantal deelnemers. De reissom is gebaseerd op minimaal 21 deelnemers. Wanneer dit aantal niet gehaald wordt komt mogelijk een deel van de entrees en concertkosten voor eigen rekening opdat deze reis tóch doorgang vindt.
 5. Thematische begeleiding: Joost Langeveld studeerde orgel bij Bert Matter aan het Arnhems Konservatorium, na eerst les te hebben gehad van Cor Kee. Daarnaast studeerde hij ook sociologie en muziekwetenschap. Hij is als organist in dienst van de Grote of St. Stevenskerk te Nijmegen. Als uitvoerend musicus geeft hij regelmatig concerten in Nederland en daarbuiten. Thans verzorgt hij regelmatig muzikale themadagen aan de HOVO te Nijmegen, na jarenlang aan de universiteiten van Nijmegen en Utrecht gedoceerd te hebben. Joost Langeveld begeleidde voor De Gouden Engel reeds diverse muzikale themareizen (o.a. J.S. Bach, G.F. Händel, Russische componisten, Muziek in Venetië).
 6. Donateurs-2018 van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 30,-- p.p. !). U bent donateur wanneer u minimaal € 30,- als Donatie-2018 hebt overgemaakt op één van de banknummers van Stichting De Gouden Engel.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • Vervoer per luxe touringcar zoals vermeld in het voorlopige programma
 • 2 overnachtingen (+ ontbijt) in een prima hotel in centrum van Mechelen, op basis van verblijf in een gedeelde 2-pers.kamer; toeslag alleen-gebruik kamer € 95,-
 • toeristenbelastingen
 • de toegang tot de 3 hoofdconcerten t.w.v. € 66,-p.p.
 • thematische begeleiding door Joost Langeveld
 • algemene begeleiding door Gerard Kemna.
NIet inbegrepen:
 • overige kosten entree, concertbezoek en/of maaltijden
 • fooi voor de chauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.