Londen

Londen, De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen, Louman & Friso
Reis met bijzondere aandacht voor de kunst van de Pre-Rafaëlieten en de Bloomsbury-group. Ook bezoek aan weinig bekende musea met bijzondere collecties. Concertbezoek (o.a. LSO o.l.v. Simon Rattle). Verblijf in een prima hotel in het centrum (Bloomsbury) van Londen, vlakbij het British Museum. Inhoudelijke begeleiding: Piet de Jonge.
 • Gevarieerde excursiereis: beeldende kunst, architectuur, literatuur (Blooms-bury-Group). Bijzondere aandacht voor het werk van de Pre-Rafaëlieten.
 • Bezoek aan musea en galerieën met topcollecties. Mogelijkheid om de Toetankamon-expositie in de Saatchi Gallery te bezoeken.
 • Groot aanbod van concerten en evensongs in Londen! Mogelijkheid om een concert door het London Symphony Orchestra o.l.v. Simon Rattle bij te wonen.
 • Verblijf in een prima hotel, ideaal gelegen in het centrum van Londen
 • Thematische begeleiding: Piet de Jonge (kunsthistoricus)

Reisgegevens

Engeland
reiscode: 005
• Stedenreis
• Treinreis
data: 25 apr 2020
t/m 30 apr 2020
duur: 6 dagen
reissom: € 1.140,-
Opmerkingen: Voorlopige reissom.
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA+ REISSCHEMA

Zaterdag 25 april
08.25 uur: vertrek trein ICdirect (ICD 9220) vanaf Amsterdam-Centraal naar Brussel-Zuid/Bruxelles-Midi. Opstapmogelijkheden: Rotterdam-C. (09.06), Breda (09.34), Antwerpen-C. (10.16).
11.16 uur: aankomst op station Brussel-Zuid/Bruxelles-Midi. Overstap.
12.52 uur: vertrek Eurostar (EST 9132) naar Londen - St. Pancras International (A. 14.05). NB. Er bestaat een kans dat NS de reis overboekt naar de (nog in gebruik te nemen) rechtstreekse Eurostar Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen-Brussel-Londen. Zie ook OPM. 1.
Ca. 14 uur: aankomst op het station St. Pancras-International. Per taxi naar het hotel in het centrum van Londen (in de wijk Bloomsbury, vlakbij British Museum); 5 overnachtingen.

O.l.v. Piet de Jonge maken we een eerste wandeling door de omgeving met aandacht voor de schrijvers en kunstenaars die in Bloomsbury gewoond en gewerkt hebben, o.a. Virginia Woolf (1882-1941), haar zus Vanessa Bell (schilderkunst), de econoom John Maynard Keynes.
Onderdeel van het University College London in deze wijk is het Petrie Museum of Egyptian Archaeology met een interessante collectie van Egyptische en Soedanese kunst. Zie ook https://www.ucl.ac.uk/culture/petrie-museum.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een naburig restaurant.

Zondag 26 april
= De London Marathon zal voor enige drukte zorgen in de stad, met name langs de Theems. We blijven daarom met onze excursies in de buurt van het hotel. =
Een bijzonder museum is de Wellcome Collection. We vinden hier de medische verzameling van Sir Henry Solomom Wellcome (1853-1936) onder het motto 'ideeën over de verbindingen tussen geneeskunde, leven en kunst'. Zie ook www.wellcomecollection.org.
Aansluitend bezoek we het John Soane Museum. Het museum toont een deel van de enorme verzameling van modellen en kunstwerken die de architect Soane (1753-1837) naliet. Tijdelijke expositie: Solo-expositie van de kunstenaars Langlands & Bell. Open: 10-17 uur; maandag + dinsdag gesloten. Zie ook www.soane.org.

Middag: naar keuze en in overleg met Piet de Jonge. Mogelijkheid voor een bezoek aan het British Museum (dagelijks geopend, 10-17.30 uur). Het grote binnenplein (Great Court) is een ontwerp van Foster & Partners (2000). In het midden van dit plein bevindt zich de bekende 'Reading Room'. Zie ook www.britishmuseum.org.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert te bezoeken. Suggestie:
19 uur (Barbican Hall): concert door het London Symphony Orchestra o.l.v. Simon Rattle. Werken van Villa Lobos, Ligeti (vioolconcert), Mahler (Symfonie 4). Zie ook: www.lso.co.uk. Tickets (indien via DGE): £ 35 en £ 47. -.

Maandag 27 april
Na een korte inleiding door Piet de Jonge over de Pre-Rafaëlieten begeven we ons per ondergrondse ('tube') naar Tate Britain. Het museum bezit een prachtige collectie van werken uit de afgelopen 150 jaar. The Pre-Raphaelite Brotherhood is hier ook uitgebreid vertegenwoordigd met werken van o.a. Milais, Waterhouse, Rosetti. Er is een tijdelijke expositie met werken van Aubrey Beardsly (1872-1898). Zie ook: www.tate.org.uk.

Middag: naar keuze. Piet de Jonge zal met belangstellenden het Leighton House bezoeken. Het museum bezit eveneens vele werken van de Pre-Rafaëlieten. Zie ook www.rbkc.gov.uk ('Leisure and Culture').
Muziekliefhebbers hebben de mogelijkheid (17 uur) een Evensong bij te wonen in de Westminster Abbey. In de kerk bevindt zich ook het grafmonument van G.F. Händel.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert te bezoeken. Informatie volgt later.

Dinsdag 28 april
De Saatchi Gallery toont met name moderne kunst. Met een grote expositie van schatten die gevonden zijn in de tombe van farao Toetankamon richt men zich tijdelijk op het verleden. I.v.m. de (te verwachten) grote belangstelling heeft het museum een toegangsregeling opge- steld. De Gouden Engel zal een toegangsperiode reserveren. Entree (groepsprijs): 12 £. Zie ook www.saatchigallery.com.

Middag: bezoek aan Tate Modern (open 10-18 uur). Het museum bevindt zich in het voormalige Bankside Power Station (1947/1963; Giles Gilbert Scott) dat in 2000 werd verbouwd volgens plannen van Herzog & de Meuron (2000). Toegevoegd is het indrukwekkende nieuwe Switch House (2016; Herzog & de Meuron). Tijdelijke expositie van de filmmaker Steve McQueen. Zie ook www.tate.org.uk.

Avond: naar keuze en in overleg. Suggesties:
+ mogelijkheid om samen te eten in Café in the Crypt van de kerk St. Martin-in-the-Fields;
+ en/of vooraf een evensong en/of vervolgens in de kerk een concert bij te wonen. Zie ook https://www.stmartin-in-the-fields.org.

Woensdag 29 april
Ochtend: bezoek aan de Guildhall Art Gallery, waar de nadruk ligt op werken uit de Victoriaanse tijd (o.a. Pre-Rafaëlieten). Zie www.guildhall.cityoflondon.gov.uk/art-gallery.
Aansluitend: bezoek aan Pitzhanger Manor & Gallery, het vroegere 'country house' van John Soane. De exposities in Pitzhanger zijn tijdelijk, meestal hedendaagse kunst. Open zo. en di.-vrij. (10-16.30), zat. (10-15 uur). Zie ook www.pitzhanger.org.uk.

Rest van de dag: naar keuze en in overleg met de begeleiders. Suggesties:
+ bezoek aan het Victoria & Albert Museum. Uitgebreide collectie van werken uit diverse stijlperiodes. Bijzonder is de tijdelijke installatie c.q. presentatie van de zgn. 'Peacock Room' (19de eeuws interieur), naar ideeën van de beeldend kunstenaar Darron Waterston. Zie ook: www.vam.ac.uk.
+ (17 uur): Evensong, o.a. in de St. Paul's Cathedral. Zie www.stpauls.co.uk.

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert bij te wonen. Suggesties:
19.30 uur (Royal Festival Hall): Concert door het London Philharmonic Orchestra o.l.v. Yan Pascal Tortelier. Werken van o.a. Ravel, Fauré, Saint-Saëns Symfonie nr. 3 (Orgelsymfonie). Tickets: £ 14 tot £ 65. Zie ook www.lpo.org.

Donderdag 30 april
Om ongeveer 11 uur wordt u vervoerd naar het station Londen St. Pancras International.
12.58 uur: vertrek Eurostar (EST 9132) richting Brussel.
16.08 uur: aankomst op station Bruxelles-Midi / Brussel-Zuid; overstap.
16.45 uur: vertrek trein IC 9255 richting Amsterdam. Tussenstops: Antwerpen-Centraal (17.42), Breda (18.18), Rotterdam-Centraal (18.55).
19.38 uur: aankomst op Amsterdam-Centraal.

 1. Treinreis / vervoer in Londen. De reis wordt uitgevoerd per trein. Eurostar heeft aangekondigd in 2020 een rechtstreekse treinverbinding Amsterdam-Londen te willen starten. Het is echter nog niet bekend wanneer dat precies zal gebeuren. Mocht dit reeds in onze reisperiode vallen dan hebben wij NS gevraagd de reis om te boeken naar de rechtstreekse trein. Mochten de kosten van de treinretour dan hoger uitvallen - hetgeen niet te verwachten is - dan zal dit aan de reizigers worden doorberekend. NB. Een rechtstreeks Eurostar zal NS-station Breda waarschijnlijk niet aandoen! Bij aankomst op station St. Pancras zult u per taxi naar het hotel worden vervoerd, en omgekeerd op 30 april weer van het hotel naar het station (ca. 1500 m.). Wij zullen in Londen tijdens enkele excursiedagen gebruik maken van het Openbaar Vervoer. De OV-kosten zijn dan niet inbegrepen. Een Londense OV-kaart (Oystercard; verkrijgbaar op elk Tube-station) is dan aan te bevelen.
 2. Excursies / goede conditie. In het centrum van Londen zullen we ons regelmatig te voet verplaatsen. Deelnemers dienen daarom over een goede conditie te beschikken en lopen mag geen probleem zijn.
 3. Reissom: de reissom is gedeeltelijk afhankelijk van de koers van de Euro t.o.v. het Britse pond Bij het samenstellen van het voorlopige programma en het bepalen van de voorlopige reissom (maart 2019) is uitgegaan van de koers 1 GBP = 1,15 Euro. Wanneer de koers ten tijde van betalingen aan o.a. hotels sterk is gewijzigd kunnen eventuele extra kosten worden doorberekend in de reissom.
 4. Programma + reisschema: bovenstaand programma en reisschema zijn voorlopig. Nadere informatie over exposities en (eventuele extra) concertmogelijkheden vindt u binnenkort ook op deze site. Het definitieve programma met hotelinformatie ontvangt u ca. 10 dagen vóór vertrek.
 5. Thematische begeleiding: Piet de Jonge studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij woont in Rotterdam en werkt als zelfstandig kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker, en is betrokken bij projecten op het gebied van hedendaagse kunst en moderne architectuur. Hij is directeur van kunstfestival 'Charlois Speciaal' in Rotterdam (volgende editie: 5-14 juni 2020). In het verleden was hij werkzaam bij o.a. Museum Kröller-Müller, Museum Boijmans van Beuningen en het Van Abbemuseum. Piet de Jonge bezoekt Londen regelmatig en is goed op de hoogte van het aanbod van musea en galerieën. Hij begeleidde voor De Gouden Engel reeds diverse reizen naar o.a. Documenta-Kassel, Skulptur Projekte Münster en de Biënnale van Venetië. Gerard Kemna heeft de algemene leiding tijdens deze reis. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants, concertkaarten e.d. naar wens geregeld worden.
 6. Minimum aantal deelnemers excursiereis (*): 22. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 90,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere reis tóch doorgang vindt. (*) N.B. Onder voorbehoud is er plaats voor enkele budgetreizigers. Men neemt dan niet deel aan de excursies. De reissom behelst dan grotendeels de kosten van vervoer en hotel. Inl. 024-3788872.
 7. Maaltijden: behalve het ontbijt zijn de maaltijden niet inbegrepen. Uit ervaring weten we dat veel mensen het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten. De reisleiding zal hier rekening mee houden en dagelijks plaatsen reserveren in restaurants.
 8. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2020 overmaakt op een banknummer van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 20,-- p.p.
 9. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • treinretour Amsterdam - Londen - gereserveerde plaatsen op het Eurostar-traject Brussel-Londen v.v. NB. Indien Eurostar rechtstreeks rijdt v.a. Amsterdam zijn de plaatsen op het gehele traject Amsterdam-Londen v.v. gereserveerd. (Zie OPM.1)
 • vervoer station St. Pancras - hotel v.v.
 • 5 overnachtingen in een prima hotel; verblijf in een 2-persoonskamer met douche en toilet. NB. Toeslag alleen-gebruik kamer: € 170,--.
 • maaltijden: 5x ontbijt
 • inhoudelijke begeleiding en algemene begeleiding tijdens de gehele reis
 • bijdrage van 50 GBP in de kosten van entrees en bezoekkosten in Londen.
NIet inbegrepen:
 • eventuele overige kosten van entrees
 • eventuele kosten van openbaar vervoer
 • overige maaltijden
 • eventuele fooien

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.