Londen

Londen, De Gouden Engel kunst- en cultuurreizen, Louman & Friso
REIS IN 2020! Museumbezoek (Moderne kunst, Pre-Rafaëlieten), architectuur. Concertbezoek. Verblijf in een prima hotel in het centrum van Londen vlakbij British Museum. Inhoudelijke begeleiding: Piet de Jonge.
 • Gevarieerde excursie-reis met meerdere thema's: beeldende kunst, architectuur, muziek, het Engelse landschapspark
 • Bezoek aan diverse musea met topcollecties. Galerieën voor moderne kunst. Bijzondere aandacht voor het werk van de Pre-Rafaëlieten
 • Excursie langs bijzondere architectuur-projecten
 • Groot aanbod van concerten in Londen. Mogelijkheid 'Evensongs' bij te wonen en/of concerten van meereizend kamerkoor Mnemosyne
 • Verblijf in een prima hotel, ideaal gelegen in het centrum van Londen
 • Thematische begeleiding: Piet de Jonge (kunsthistoricus) Joost Langeveld (muzieksocioloog en organist)

Reisgegevens

Engeland
reiscode: 005
• Stedenreis
• Bus en boot
data: 25 apr 2020
t/m 30 apr 2020
duur: 6 dagen
Opmerkingen: Voorlopige reissom.
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA+ REISSCHEMA

Zaterdag 25 april
08 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS. NB. Zie ook OPM. 2.
Ca. 09.30 uur: opstapmogelijkheid nabij station-NS te Breda.
Onderweg inleidingen op de thema's beeldende kunst en architectuur. Tevens korte inleiding op de concerten tijdens deze reis.
Ca. 15 uur: overtocht Calais-Dover per veerboot.
Ca. 17.30 uur: aankomst bij het hotel in centrum van Londen (in de wijk Bloomsbury, vlakbij British Museum); 5 overnachtingen.
We maken een eerste wandeling door de omgeving met aandacht voor de schrijvers en kunstenaars die in deze wijk (Bloomsbury) gewoond en gewerkt hebben, o.a. Virginia Woolf (1882- 1941), haar zus Vanessa Bell (schilderkunst), de econoom John Maynard Keynes.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in het restaurant van het hotel of in een naburig restaurant.

Zondag 26 april
Na een korte inleiding door Piet de Jonge over de Pre-Rafaëlieten begeven we ons per bus of per ondergrondse ('tube') naar het Victoria& Albert Museum (www.vam.ac.uk).
's Middags volgt een wandeling door de wijk Chelsea waar Rossetti (Pre-Raphaelite Brotherhood) en andere kunstenaars woonden en bezoeken we ten slotte het Leighton House. Het museum bezit vele werken van deze kunstenaars-groep. Zie ook www.rbkc.gov.uk ('Leisure and Culture')
Muziekliefhebbers hebben de mogelijkheid (15 uur) Evensong bij te wonen in de Westminster Abbey, misschien gezongen door het befaamde koor van de Westminster Abbey. In de kerk bevindt zich ook het grafmonument van G.F. Händel.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert te bezoeken. Informatie volgt later en tijdens de reis. Joost Langeveld zal zorgen voor concert-informatie.

Maandag 27 april
Excursie moderne architectuur. Een gevarieerde rondgang per bus of OV langs bijzondere projecten in en om het centrum van Londen (meestal alleen van buiten te bezichtigen). We maken een keuze uit
+ Holland House (1916, arch. H.P. Berlage)
+ St. Mary Axe (The Gherkin; De Augurk); 2004, Norman Foster
+ Robin Hood Gardens (1972; Alison + Peter Smithson). Voorbeeld van brutalisme.
+ Laban Dance Centre (2009; Herzog & de Meuron)
+ City Hall (2002; Foster & Partners) en Park (2002; Townshend Landscape Arch.)

+ Globe Theatre (1598; replica 1997). 
Middag: bezoek aan Tate Modern (open 10-18 uur). Het museum bevindt zich in het voormalige Bankside Power Station (1947/1963; Giles Gilbert Scott), na een verbouwing volgens plannen van Herzog & de Meuron (2000). Toegevoegd is het indrukwekkende nieuwe Switch House (2016; Herzog & de Meuron). Tijdelijke expositie van de filmmaker Steve McQueen. Zie ook www.tate.org.uk.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of concert te bezoeken. Informatie volgt later en tijdens de reis. 

Dinsdag 28 april
Bezoek aan het John Soane Museum. Het museum bevat een deel van de enorme verzameling van modellen en kunstwerken die de architect Soane (1753-1837) naliet. Zie ook www.soane.org . Open: 10-17 uur; maandag gesloten.
Muziekliefhebbers kunnen de kerk St. Mary-at-Hill, hartje Londen, bezoeken. Onder voorbehoud zullen Kamerkoor Mnemosyne en Joost Langeveld hier een lunchconcert verzorgen.
Verdere suggesties voor deze dag c.q. middag:
+ bezoek aan het British Museum (vlakbij het hotel; dagelijks geopend, 10-17.30 uur). Het overdekte binnenplein (Great Court) is een ontwerp van Foster & Partners (2000). In het midden bevindt zich de bekende 'Reading Room'. Zie ook www.britishmuseum.org.
+ bezoek aan het Handel-House (de museum-woning van Händel) met een zeer informatieve eigentijdse tentoonstelling. Het museum is tegenwoordig gecombineerd met de naastgelegen Hendrix-Flat (open 11-18 uur, 's zondags gesloten). Zie ook www.handelhendrix.org.
(Onder voorbehoud; waarschijnlijk alleen bezoek wanneer we per bus reizen:)
+ uitstapje buiten Londen met bezoek aan c.q. keuze uit de landschapsparken
- Claremont. Zie ook https://www.nationaltrust.org.uk/claremont-landscape-garden
- Painshill. Zie ook: https://www.painshill.co.uk
Avond: naar keuze en in overleg. Suggesties:
+ mogelijkheid om samen te eten in Café in the Crypt van de kerk St. Martin-in-the-Fields;
+ en/of vervolgens in de kerk een concert bij te wonen. Zie ook https://www.stmartin-in-the-fields.org  

Woensdag 29 april
Dag naar keuze.
Muziekliefhebbers kunnen met Joost Langeveld een bezoek brengen aan het Foundling Hospital. Het Foundling Hospital is nu een museum, maar was een weeshuis waarmee Händel nauwe banden had. Financieel steunde deze instelling o.a. op de jaarlijkse benefietuitvoeringen van Händel’s Messiah. Het museum herbergt een van de belangrijkste Händelverzamelingen ter wereld.
Liefhebbers van beeldende kunst bezoeken o.l.v. Piet de Jonge Tate Britain. Het museum bezit een top-collectie, met name waar het gaat om kunst uit afgelopen 100 jaar (open: dagelijks, 10 -18 uur). Zie ook www.tate.org.uk  

Rest van de dag: naar keuze en in overleg met de begeleiders. Suggesties:
+ bezoek aan Serpentine Galleries; open: 10-18 uur, di.-zon. Zie ook www.serpentinegalleries.org.
+ bezoek aan Pitzhanger Manor & Gallery, het vroegere 'country house' van John Soane; open zo. en di.-vrij. (10-16.30), zat. (10-15 uur). Zie ook www.pitzhanger.org.uk.
+ mogelijkheid voor het bijwonen van een Evensong, bijv.
- in de Southwark Cathedral, 17.30 uur, gezongen op maandag en dinsdag (Underground: London Bridge) of www.cathedral.southwark.anglican.org.
- in de St. Paul's Cathedral, om 5 uur, zo. om 3.15 uur. Zie www.stpauls.co.uk.
+ misschien is er een voorstelling in het Globe Theatre. Zie www.shakespearesglobe.com  

Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert bij te wonen. Informatie volgt later of tijdens de reis.

Donderdag 30 april
Na het ontbijt vertrekken we uit Londen. Via de spoortunnel (Channel) bereiken we Frankrijk.

Ca. 17 uur: aankomst in Breda.
Ca. 18.30 uur: aankomst in Nijmegen.

 1. (Indien Busreis; zie ook OPM. 2) Opstapplaatsen + hotels in Nijmegen en Breda: de opstapplaatsen zijn Nijmegen en Breda. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent en/of Nijmegen niet tijdig kunt bereiken adviseren wij u om de avond tevoren te overnachten in hotel Mercure (024-323888; ca. 200 m. van de opstapplaats) of hotel Apollo (024-3223594; eenvoudig hotel, ca. 400 m. van de opstapplaats). Vraag bij het laatste hotel om een rustige kamer aan de achterzijde. Vlakbij het NS-station in Breda is hotel-restaurant Apollo een goede keus (076-5220200; Stationsplein 14).
 2. Vervoer (bus of trein) / Londen / goede conditie. Het is nog niet zeker of er per bus of per trein naar en van Londen wordt gereisd. Mogelijk zal een extra groep meereizen (zie OPM. 3); in dat geval zullen wij per bus reizen. Ingeval er minder dan 20 personen aan deze reis deelnemen zal mogelijk per trein worden gereisd, dwz. HEEN: Amsterdam (V. 08.25), Rotterdam (V. 09.07), Antwerpen (V. 10.16), Brussel Midi (A. 11.16; overstap), Brussel Midi Eurostar (V. 12.52), Londen St. Pancras (A. ca. 14 uur). RETOUR: Londen St. Pancras (V. ca. 12.30 uur), Brussel Midi Eurostar (A. 16.08; overstap), Brussel Midi (V. 16.52), Antwerpen (17.27), Rotterdam (18.02), Amsterdam (A. 18.44). Ingeval van een busreis zijn de vervoerskosten tijdens excursies per eigen bus inbegrepen. In het centrum van Londen zullen we ons zeer waarschijnlijk ook regelmatig te voet of per openbaar vervoer moeten verplaatsen, zowel tijdens excursies als i.v.m. concertbezoek. Deelnemers dienen over een goede conditie te beschikken. Lopen mag geen probleem zijn. De eventuele kosten van openbaar vervoer en/of taxi's zijn gedeeltelijke inbegrepen in de reissom.
 3. Kamerkoor reist mee: onder voorbehoud zal het Nijmeegse Kamerkoor Mnemosyne meereizen naar Londen. In Londen e.o. zal het koor o.l.v. Wolfgang Lange enkele concerten geven, medewerking verlenen aan een 'evensong' en korte optredens verzorgen op ongebruikelijke plaatsen. Het kamerkoor volgt tijdens de reis meestal een eigen programma met repetities en optredens. Deelnemers aan de excursiereis zijn echter welkom bij genoemde concerten en evensong.
 4. Reissom is onder voorbehoud: de reissom is afhankelijk van de kosten van veerboot en trein, en met name van de hotelkamers. Deze prijzen zijn op dit moment (maart 2019) nog niet bekend. Dat betekent dat genoemde reissom (alsook de 1-p.k.toeslag) onder voorbehoud is. Bovendien is de reissom gedeeltelijk afhankelijk van de koers van de Euro t.o.v. de Britse pond Bij het samenstellen van het voorlopige programma en het bepalen van de voorlopige reissom (maart 2019) is uitgegaan van de koers 1 GBP = 1,15 Euro. Wanneer de koers ten tijde van betalingen aan o.a. hotels sterk is gewijzigd kunnen eventuele extra kosten worden doorberekend in de reissom.
 5. Programma + reisschema: bovenstaand programma en reisschema is voorlopig. Nadere informatie over exposities en concertmogelijkheden vindt u op een later moment op deze site. Het definitieve programma met hotelinformatie ontvangt u ca. 10 dagen vóór vertrek.
 6. Thematische begeleiding: Piet de Jonge studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Hij woont in Rotterdam en werkt als zelfstandig kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker, en is betrokken bij projecten op het gebied van hedendaagse kunst en moderne architectuur. Hij is directeur van kunstfestival 'Charlois Speciaal' in Rotterdam (volgende editie: 5-14 juni 2020). In het verleden was hij werkzaam bij o.a. Museum Kröller-Müller, Museum Boijmans van Beuningen en het Van Abbemuseum. Piet de Jonge bezoekt Londen regelmatig en is goed op de hoogte van het aanbod van musea en galerieën. Hij begeleidde / begeleidt voor De Gouden Engel o.a. reizen naar Documenta-Kassel, Skulptur Projekte Münster en de Biënnale van Venetië. Joost Langeveld studeerde orgel bij Bert Matter aan het Arnhems Conservatorium, na eerst les te hebben gehad van Cor Kee. Daarnaast studeerde hij ook sociologie en muziekweten-schap. Hij is als organist in dienst van de Grote of St. Stevenskerk te Nijmegen. Als uitvoerend musicus geeft hij regelmatig concerten in Nederland en daarbuiten. In het verleden was hij als docent muziekgeschiedenis verbonden aan de universiteiten van Nijmegen en Utrecht. Zie ook www.youtube.com en zoek bij 'Joost Langeveld organist'. Joost Langeveld begeleidde reeds vele muzikale themareizen van DGE. Gerard Kemna heeft de algemene leiding tijdens deze reis. Hij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants, concertkaarten e.d. naar wens geregeld worden.
 7. Minimum aantal deelnemers: 25. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 90,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere reis tóch doorgang vindt. Wanneer genoemd kamerkoor (OPM. 3) niet meereist bestaat bovendien de mogelijkheid dat er per trein wordt gereisd.
 8. Maaltijden: behalve het ontbijt zijn de maaltijden niet inbegrepen. Uit ervaring weten we dat veel mensen het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten. De reisleiding zal hier rekening mee houden en dagelijks plaatsen reserveren in restaurants.
 9. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2020 overmaakt op een banknummer van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 20,-- p.p.
 10. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer Nijmegen/Breda - Londen v.v. per luxe touringcar (zie ook OPM. 1, 2 en 4),
 • overtocht Calais-Dover (HEEN) per boot en Folkstone-Calais (RETOUR) per trein via de Kanaaltunnel,
 • vervoer met eigen bus tijdens excursies zoals aangegeven in het programma,
 • 5 overnachtingen in een prima hotel; verblijf in een 2-persoonskamer met douche en toilet. NB. Toeslag alleen-gebruik kamer: ca. € 180,-- (onder voorbehoud)
 • maaltijden: 5x ontbijt
 • inhoudelijke begeleiding en algemene begeleiding tijdens de gehele reis
 • bijdrage van 50 GBP in de kosten van entrees en openbaar vervoer in Londen

 

NIet inbegrepen:
 • (overige kosten van) entrees en/of openbaar vervoer
 • overige maaltijden
 • fooi voor de buschauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.