Lille e.o.

Lille en omgeving is een bezoek meer dan waard: musea met prachtige collecties, moderne architectuur, cultureel erfgoed. Ook bezoek aan een dependance van het Louvre in Lens. Inhoudelijke begeleiding: Prof. dr. Nico Nelissen. VOORLOPIG VOLGEBOEKT. BEL 024-3788872 voor eventuele restplaatsen.
 • Lille Métropole, zoals het Noord-Franse stedelijke gebied rond Lille ook wel wordt genoemd, heeft liefhebbers van kunst en architectuur veel te bieden
 • Bezoek aan Villa Cavrois in Roubaix-Croix, een parel van het Nieuwe Bouwen
 • Museumbezoek in Lille (Palais Beaux Arts), Lens (Louvre-Lens), Roubaix (La Piscine)
 • Verblijf in een ideaal gelegen hotel in het centrum van Lille
 • Thematische begeleiding: Prof Dr. Nico Nelissen.

Reisgegevens

Frankrijk
reiscode: 961
• Korte reis
• Themareis
• Busreis
data: 4 okt 2019
t/m 6 okt 2019
duur: 3 dagen
reissom: € 445,-
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA 

Vrijdag 4 oktober
08.30 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 10 uur: opstapmogelijkheid nabij station-NS te Breda.
Onderweg inleiding op het excursieprogramma door Nico Nelissen.
Ca. 12.30 uur: aankomst bij Musée La Piscine in Roubaix. Naast de tijdelijke exposities behoort Franse kunst v.a. ca. 1880 tot de vaste collectie. Het gebouw is een voormalig zwembad en badhuis (1922) dat omgebouwd is tot een museum (geopend in 2001) en gerenoveerd in 2018. Het museum heeft een restaurant. Zie ook www.roubaix-lapiscine.com.
Ca. 15 uur: bezoek aan La Chapelle Sainte-Thérèse (1956; Hermann Baur) in het nabije Hem. De kleurrijke ramen (glas-in-beton) zijn een ontwerp van Alfred Manessier.
Ca. 15.30 uur: bezoek aan Villa Cavrois in Croix. De monumentale villa werd in de periode 1929-1932 gebouwd voor het echtpaar Paul en Lucie Cavrois in de stijl van het Nieuwe Bouwen. Robert Mallet-Stevens (1886-1945) ontwierp zowel de villa als het interieur en de tuinen. Zie ook www.villa-cavrois.fr.

Ca. 18.30 uur: aankomst bij het hotel in centrum van Lìlle (2 overnachtingen).
Avond: diner in een restaurant in de buurt van het hotel.

Zaterdag 5 oktober
Na het ontbijt maken we o.l.v. Nico Nelissen een uitgebreide wandeling door het centrum van Lille. We zien/bezoeken (of maken een keuze uit:
+ Église Saint-Maurice (14de eeuw)
+ Palais Rihour (1453) + Vieille Bourse (1652)
+ Opéra (1923; arch. Louis-Marie Cordonnier)
+ Chambre de Commerce et d'Industrie en Beffroi (1921; Louis-Marie Cordonnier)
+ Cathédrale Notre-Dame de la Treille (1854) met een nieuwe façade. Het bijzondere roosvenster is van Kijno (1999)
+ Musée de l'Hospice Comtesse (13de tot 18de eeuw)
+ Palais de Justice (1968; Jean Willerval)
+ Conservatoire (1808; Benjamin Joseph Dewarlez).
Via Porte de Roubaix (1625) en Parc Henri Matisse (1996-2003), bereiken we Euralille, het winkel- en kantorencomplex rond TGV-station Gare Lille-Europe. Het masterplan van Euralille (1994) komt uit de koker van OMA - Rem Koolhaas.
We zien (of maken een keuze uit)
+ Viaduc Le Corbusier (1994)
+ Maison de l'Architecture
+ Tour Crédit Lyonnais of Tour de Lille (1995, Christian de Portzamparc)
+ Tour Lilleurope (1995, Claude Vasconi)
+ Centre Commercial Euralille (1994, Jean Nouvel).
Vlakbij het hotel zien we Gare Lille Flandres (1843).

Ca. 13 uur: mogelijkheid om te lunchen.

Middag: we maken een busrit door Lille en zien (of maken een keuze uit)
+ Le Zénith (1994, Rem Koolhaas)
+ Siège de Nord-Pas de Calais (2008, Luc Delemazure e.a.)
+ bebouwing Av. du Président Hoover
+ Porte de Paris (1674, Simon Vollant)
+ Hôtel de Ville en Beffroi (1932, Émile Dubuisson)
+ Musée de l'Histoire Naturelle (eind 19de eeuw)
+ Théatre Sébastopol (1903, Léonze Hainez)
+ Palais et Serres de Monsieur Rameau (1878, Auguste Mourcou + Henri Contamine)
+ Place de la République (1858)
+ La Préfecture (1865-1905, Charles Marteau).

Ca. 16 uur: bezoek aan Palais des Beaux-Arts Lille. De indrukwekkende vaste collectie bevat schilderijen en sculpturen uit diverse stijlperiodes. Het originele gebouw (1892) is een ontwerp van Edouard Bérard (1843– 1912) en Fernand Etienne-Charles Delmas (1852– 1933). In de jaren '90 is het gebouw gerenoveerd en uitgebreid volgens de plannen van Jean-Marc Ibos en Myrto Vitart. Zie ook www.pba-lille.fr.

Ca. 18.30 uur zijn we terug bij het hotel.
Avond: naar keuze en in overleg. Mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum.

Zondag 6 oktober
Na het ontbijt vertrekken we naar Lens, een voormalige mijnwerkersstad, ca. 30 km ten ZW van Lille. We bezoeken het museum Louvre-Lens, dépendance van de Parijse vestiging. Het museum is een ontwerp van het Japanse bureau SANAA en in 2012 geopend. Het parklandschap rond het museum is gemaakt volgens plan van Catherine Mosbach. Naast tijdelijke exposities toont het museum in 'La Galerie du Temps' ca. 200 werken van het Louvre in Parijs. Het gaat hier om werken uit de Oudheid, Middeleeuwen en Moderne tijd. Zie ook www.louvrelens.fr.  

Ca. 12 uur: een busrit door Lens brengt ons langs bijzondere Art Déco architectuur.
Na de lunch volgt nog een korte busrit door Cité Saint-Théodore, één van de vele arbeiderswijken / tuindorpen (zgn. cités) in en om Lens.

Ca. 15.30 uur: vertrek uit Lens.
Ca. 17.30 uur: stop onderweg.
Ca. 19 uur: aankomst in Breda.
Ca. 20.15 uur: aankomst in Nijmegen.

 1. Opstapplaatsen + hotels in Nijmegen en Breda: de opstapplaatsen zijn Nijmegen en Breda. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent en/of Nijmegen niet tijdig kunt bereiken adviseren wij u om de avond tevoren te overnachten in hotel Mercure (024-323888; ca. 400 m. van de opstapplaats) of hotel Apollo (024-3223594; eenvoudig hotel, ca. 200 m. van de opstapplaats). Vraag bij het laatste hotel om een rustige kamer aan de achterzijde. Vlakbij het NS-station in Breda is hotel-restaurant Apollo een goede keus (076-5220200; Stationsplein 14).
 2. Hotel in Lille: u verblijft in IBIS Lille Centre Gares, een goed hotel, ideaal gelegen in een rustige straat in het centrum van Lille. De kamers zijn weliswaar niet groot maar het hotel beschikt ten minste over gescheiden bedden, welke men in 4-sterren hotels in deze stad tevergeefs zoekt.
 3. Vervoer / Lille / goede conditie: alle vervoer tijdens reis en excursies per eigen bus zijn inbegrepen. Het hotel ligt in het centrum van Lille. Hier starten ook de wandelingen. Deze zijn niet lang maar lopen mag voor u als deelnemer geen probleem zijn. U dient dus over een goede conditie te beschikken.
 4. Programma/excursies/audiosysteem/concerten: bovenstaand programma is voorlopig. Programmawijzigingen en -aanvullingen, ook tijdens de reis, zijn mogelijk. Tijdens de excursies maken we gebruik van een audiosysteem. U hoort de stem van de begeleiders dan via koptelefoon of 'oortjes'. U bent overigens niet verplicht de excursies te volgen. Mochten er in de reisperiode interessante concerten plaats vinden dan zullen we u hierover t.z.t. informeren. Het definitieve programma met hotelinformatie ontvangt u ca. 8 dagen vóór vertrek.
 5. De begeleiders: + Prof. dr. Nico Nelissen is emeritus-hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij bestuurskunde en bouwkunde doceerde. Hij was bovendien bijzonder hoogleraar natuur- en mileuvraagstukken aan de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg. Verder is hij erevoorzitter van het Architectuurcentrum Nijmegen en voorzitter van TOPOS, architectuurcentrum Maastricht. Hij schreef meerdere boeken over architectuur en stedenbouw. Voor uitgebreide informatie zie zijn website: www.niconelissen.nl  + Andrea Nelissen-de Pont is uw algemene begeleider. Zij is verantwoordelijk voor een goed verloop van de reis. I.v.m. 'samen eten' zal zij elke avond zorgen voor een reservering in een goed restaurant.
 6. Minimum aantal deelnemers: 21. Indien dit aantal niet gehaald wordt komt mogelijk een deel van de (inbegrepen) entrees voor eigen rekening.
 7. Maaltijden: behalve het ontbijt en 1 diner zijn de maaltijden niet inbegrepen. Uit ervaring weten we dat veel mensen het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten. De reisleiding zal hier rekening mee houden en ook op de tweede avond plaatsen reserveren in een restaurant.
 8. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2019 overmaakt op een banknummer van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 10,-- p.p.
 9. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer Nijmegen/Breda - Lille/Lens v.v. per luxe touringcar (zie ook OPM. 1 + 2),
 • vervoer met eigen bus tijdens excursies zoals aangegeven in het programma
 • 2 overnachtingen in een goed hotel in het centrum van Lille; verblijf in een 2-persoonskamer met douche en toilet. NB. Toeslag alleen-gebruik kamer: € 60,--.
 • maaltijden: 2x ontbijt en 1x diner
 • bijdrage van 40 Euro in de kosten van entrees en verdere bezoekkosten
 • thematische en algemene begeleiding gedurende de gehele reis.
NIet inbegrepen:
 • (eventuele overige) entrees en bezoekkosten
 • overige maaltijden
 • fooi voor de chauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.