Hombroich + Düsseldorf

Architectuur, kunst en natuur zijn op een ideale manier verenigd in de uiterwaarden van het riviertje de Erft. Een bijzondere combinatie van oude en nieuwe kunst. Extra dag in Düsseldorf, museumstad bij uitstek, moderne architectuur. Inhoudelijke begeleiding: Fien Diepstraten.
 • Museumeiland Hombroich is een verademing, zowel op kunstgebied als qua natuur
 • Ook bezoek aan de nabije Langen Foundation en de prachtige Skulpturenhalle van de Thomas Schütte Stiftung
 • Düsseldorf heeft musea met topcollecties
 • Verblijf in het centrum van Düsseldorf
 • Kunsthistorische begeleiding: Fien Diepstraten
 • Algemene begeleiding: Gerard Kemna

Reisgegevens

Duitsland
reiscode: 909
• Korte reis
• Themareis
• Bus en trein
data: 3 mei 2019
t/m 4 mei 2019
duur: 2 dagen
reissom: € 260,-
inschrijfformulier (pdf)

Vrijdag 3 mei

09 uur: vertrek vanaf Nijmegen-CS per luxe touringcar.
10.20 uur: opstapmogelijkheid nabij Venlo Station-NS.
Ca. 11.30 uur: bezoek aan museum Langen-Foundation. Het gebouw (2004) is een ontwerp van de Japanner Tadao Ando. De collectie behelst de zgn. klassieke modernen, Japanse kunst en andere niet-Europese kunst. Ook tijdelijke exposities. Zie www.langenfoundation.de.
Aansluitend: kort bezoek aan de nabij Skulpturenhalle van de Thomas Schütte Stiftung. Het prachtige gebouw (2016, RKW + Thomas Schütte) is in feite een ondergrondse opslagruimte voor werken/modellen e.d. van Thomas Schutte (niet toegankelijk). Bovengronds bevindt zich een ruimte voor tijdelijke exposities van gast-kunstenaars. Zie ook www.thomas-schuette-stiftung.de.
Vervolgens bezoeken we museumeiland Hombroich, waar kunst, architectuur en natuur een ideale eenheid voemen. In de paviljoens staan werken van Arp, Piccabia, Schwitters, Corinth en Fautrier broederlijk naast vondsten uit Azië, Afrika en Oceanië. Zie ook www.inselhombroich.de. Mogelijkheid om een eenvoudige lunch te gebruiken in het restaurant van ‘Hombroich’.
Ca. 17 uur: vervoer per bus naar het hotel in het centrum van Düsseldorf.
Avond: mogelijkheid voor een rondgang door het havengebied met interessante moderne architectuur, o.a. de mediagebouwen 'Der neue Zollhof' (arch. Frank O Gehry). Er bevinden zich ook diverse nieuwe restaurants.

Zaterdag 4 mei

Na het ontbijt bezoeken we K21 (im Ständehaus), museum voor hedendaagse kunst van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen. De installatie "In Orbit" van de Argentijnse kunstenaar en architect Tomás Saraceno beweegt zich op de grens van kunst, architectuur en circus: op 26 meter hoogte zijn netten gespannen met daarin 6 gigantische bollen. Bezoekers kunnen zich door het kunstwerk bewegen en zijn zelf weer onderdeel van het geheel. Zie www.kunstsammlung.de.  
's Middags verplaatsen we ons richting Grabbeplatz, voor een bezoek aan het gebouw K20 van de Kunstsammlung. De vaste collectie is nog steeds indrukwekkend. Tijdelijke exposities in K20 en K21 worden binnenkort bekend gemaakt.
Verdere suggesties en mogelijkheden voor een bezoek aan:
+ Kunstpalast, met de tijdelijke expositie "Zu schön um wahr zu sein" herinnerend aan de beweging 'Das Junge Rheinland' waartoe ca. 300 kunstenaars behoorden. De beweging werd in 1933 verboden. Werken van Otto Dix, Max Ernst en vele anderen. Zie ook www.smkp.de
+ Kunsthalle, met een tijdelijke expositie. Zie ook www.kunsthalle-düsseldorf.de 
Ca. 17.30 uur: vertrek per trein vanaf Düsseldorf-Hbf naar Arnhem of Venlo.
Ca. 19 uur: aankomst bij Arnhem-Centraal resp. NS-station Venlo.

 1. Opstapplaatsen en hotels in Nijmegen en Venlo: de busopstapplaatsen zijn Nijmegen en Venlo (onder voorbehoud). U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent of wanneer u Nijmegen of Venlo niet tijdig kunt bereiken adviseren wij de nacht vóór vertrek een kamer te huren in hotel Mercure (telf 024-3238888; naast het station en ca. 300 m. van de busopstap in Nijmegen) of bij hotel Apollo (Bisschop Hamerstraat 14 / Keizer Karelplein; telf. 024- 3223594, ca. 400 m van busopstapplaats). In Venlo is hotel Wilhelmina (t.o. station-NS) een prima optie (077-3516251). Vraag bij Apollo en Wilhelmina om een kamer aan de achterzijde!  
 2. Kunsthistorische begeleiding: Fien Diepstraten werkte vele jaren in het volwassenonderwijs (kunsteducatie). Momenteel verzorgt ze regelmatig rondleidingen in het Valkhofmuseum te Nijmegen, met een voorliefde voor moderne kunst. Zij begeleidde reeds vele reizen voor De Gouden Engel o.a. naar de Biënnale van Venetië en de Documenta in Kassel.
 3. Groepsgrootte/terugreis/vervoer in Düsseldorf: de verwachte groepsgrootte is ca. 15 personen. Op de heenreis reist u vanaf Nijmegen of Venlo per bus, samen met de groep "Dagreis Hombroich" (reiscode 908). De terugreis op 4 mei zal per trein gaan naar Arnhem. Naar keuze kunt u ook per trein naar Venlo terugreizen. In Düsseldorf verplaatsen we ons te voet of met openbaar vervoer. Onder voorbehoud is er een minbus voor vervoer beschikbaar.
 4. Programma is voorlopig: aanvullingen (o.a. informatie over tijdelijke exposities) vindt u binnenkort op www.goudenengel.nl of op de genoemde sites van de musea. Het definitieve programma van deze reis wordt eind april aan de deelnemers toegestuurd.
 5. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. De donateurskorting op deze reis bedraagt € 10-- p.p.. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,- als Donatie-2019 hebt overgemaakt op één van de banknummers van Stichting De Gouden Engel.
 6. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • retour Nijmegen/Venlo – Hombroich/Düsseldorf, heen per bus, per trein retour (zie OPM.3);
 • 1 overnachting (+ ontbijt) in een prima hotel in het centrum van Düsseldorf, op basis van verblijf in een 2-pers.kamer (toeslag alleen-gebruik kamer € 35,--)
 • entrees Hombroich + Langen Foundation + Skulpturenhalle
 • entrees + OV in Düsseldorf tot een bedrag van maximaal € 20,--
 • lunch op 3/5 op Museuminsel Hombroich
 • kunsthistorische en algemene begeleiding tijdens de gehele reis.
NIet inbegrepen:

- kosten overige maaltijden
- eventuele fooi voor buschauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.