Drielandenreis (B-D-NL)

De Gouden Engel kunst-en cultuurreizen. Drielandenreis Aachen. Louman & Friso
Historie, architectuur, beeldende kunst en natuurschoon. Vanuit een hotel in de Belgische Voerstreek bezoeken we bijzondere locaties in Zuid-Limburg, Aken en het Belgische grensgebied. Inhoudelijke begeleiding: Prof. dr. Nico Nelissen.

Reisgegevens

België
reiscode: 152
• Korte reis
• Busreis
data: 18 mei 2021
t/m 20 mei 2021
duur: 3 dagen
reissom: € 545,-
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Dinsdag 18 augustus
09 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 10 uur: opstapmogelijkheid nabij station-NS te Venlo.
Ca. 11.15 uur: we ontmoeten elkaar bij NS-station Heerlen, tevens laatste opstapmogelijkheid.
Aansluitend verkennen we o.l.v. Nico Nelissen het Maankwartier (2014). Dit nieuwe woon- en werkcomplex is gebouwd boven en naast het NS-station van Heerlen. Voor het ontwerp tekende niet een architect maar de beeldend kunstenaar Michel Huisman.
In het centrum van Heerlen bezoeken we Glaspaleis SCHUNCK (1933), een voormalig warenhuis ontworpen door de Heerlense architect Frits Peutz. Momenteel is het een culturele ontmoetingsplaats met o.a. een muziekschool, bibliotheek en een museum.

Na de lunch bezoeken we in Wahlwiller de St. Cunnibertuskerk, met een unieke serie wand- schilderingen en kruiswegstaties, in 1946 vervaardigd door de Rotterdamse schilder Aad de Haas
Heel bijzonder zijn de moderne muurschilderingen (in COBRA-stijl) van Hans Truijen in de eeuwen- oude Catharinakapel van Lemiers.
De kerk en crypte van de Abdij Sint Benedictusberg, eveneens in Lemiers, zijn van een soberheid die de bezoeker onmiddellijk tot stilte en inkeer brengt. Het is een ontwerp (1956) van de monnik Dom Hans van der Laan (1904-1991).

In het dorp Banholt bezoeken we de architecte Jeanne Dekkers, die een historische boerderij (2016) een nieuw leven gegeven met een ontwerp tot woonhuis annex werkruimte. Zie voor het werk van haar bureau ook www.jeannedekkers.nl.

Aan het eind van de middag bereiken we Kasteel Altembrouck, prachtig gelegen in de Belgische Voerstreek en omgebouwd tot hotel. We overnachten hier 2 keer.

Avond: diner in het restaurant van het hotel. We hopen op een mooie nazomeravond voor een wandeling door het omringende bosgebied.

Woensdag 19 augustus
Na het ontbijt brengt de bus ons richting Aken. Nico Nelissen zorgt onderweg voor kort overzicht van de geschiedenis van deze eeuwenoude stad, waar de Romeinen reeds in de 2de eeuw na Chr. hun badhuizen bouwden.
Tijdens een uitgebreide wandeling door het historische centrum van de stad zien en/of bezoeken o.a. het historische stadhuis (14de eeuw) met kroningszaal, het "Grosses Haus"(1495), de Dom (in delen gebouwd v.a. ca. 800 tot 1884), de Elisenbrunnen (1822; Friedrich Schinkel).
Het Suurmondt-Ludwig-Museum bezit een unieke collectie sculpturen, gebeeldhouwde altaren en schilderijen uit Duitsland, Nederland en Vlaanderen (12de tot 17de eeuw).

Na de middag bezoeken we het Ludwig Forum voor Internationale Kunst. Dit museum is ondergebracht in een voormalige paraplufabriek, in 1920 ontworpen (in Bauhausstijl) door Josef Bachmann. Ludwig Forum toont moderne kunst vanaf ca. 1970. De tijdelijk expositie heet "Bon Voyage". Zie ook www.ludwigforum.de.

Aan het eind van de middag bezoeken we het Drielandenpunt bij Vaals. Nico Nelissen zal vervolgens uw geheugen opfrissen met de geschiedenis van het voormalige (vierde) land Moresnet. De geschiedenis van de hoge spoorbrug over het Geuldal in deze streek is weer een ander verhaal.

Ca. 18.30 uur zijn we terug bij het hotel.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in het restaurant van het hotel of in een restaurant in 's Gravenvoeren.

Donderdag 20 augustus
We verlaten de Voerstreek en verplaatsen ons naar Maastricht.
Nadat Nico Nelissen u de nodige historische informatie heeft verschaft duiken we in het heden van de stad. Het voormalige Sphinx-complex is omgedoopt tot Sphinx-kwartier, een gebied waar wonen, werken en vertier samen komen. Voormalige industriële gebouwen zijn omgedoopt tot winkel, bioscoop en poptempel. We maken een korte wandeling door het gebied van de Lage Fronten.

Na de middag maken we met Nico Nelissen een wandeling door een deel van het historische centrum van zijn stad. We zie o.a.
- het complex Mosae Forum (2007; arch. Jo Coenen en Bruno Albert);
- de Entre Deux (2006; arch. Ger Rosier en beeldend kunstenaar Desiree Tonnaer), waarin zich o.a. de Boekhandel Dominicanen in de voormalige Dominicanenkerk (13de eeuw) bevindt.
- Museum aan het Vrijthof (2012; arch. Rob Brouwers).

Via de Hoeg Brök (2003; arch. Jo Coenen en René Greisch) bereiken we het voormalige Céramique-terrein. Binnen een masterplan van Jo Coenen hebben hier diverse architecten van naam hun plannen kunnen (laten) verwezenlijken, o.a. bOb van Reeth, Atvaro Siza, Brubo Albert, Hari Gulikers, Mario Botta, Luigi Snozzi.
We besluiten de drie-daagse reis met een bezoek aan het Bonnefanten-museum (1990; Aldo Rossi). Het museum beschikt over een ruime collectie van kunstwerken uit diverse stijlperiodes. Moderne kunst krijgt er alle aandacht. Zie ook www.bonnefanten.nl.

Ca. 16.30 uur: vertrek bus vanaf het Bonnefantenmuseum.
Aansluitend: mogelijkheid om uit te stappen bij het NS-station van Maastricht.
Ca. 18 uur: aankomst bij station-NS in Venlo.
Ca. 19 uur: aankomst bij Nijmegen-CS.

 1. Opstapplaatsen en hotels in Nijmegen, Venlo en Heerlen: de busopstapplaatsen zijn Nijmegen, Venlo en Heerlen (NB. Heerlen is geen uitstapplaats op de laatste dag.) U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent of wanneer u Nijmegen, Venlo of Heerlen niet tijdig kunt bereiken adviseren wij de nacht vóór vertrek een kamer te huren in hotel Mercure (telf 024-3238888; naast het station en ca. 300 m. van de busopstap in Nijmegen) of bij hotel Apollo (Bisschop Hamerstraat 14 / Keizer Karelplein; telf. 024- 3223594, ca. 400 m van busopstapplaats). In Venlo zijn de volgende hotels (vlakbij station-NS) te adviseren: hotel Wilhelmina (077-3516251) en hotel Americain (077-3515454). In Heerlen liggen de hotels Tulip Inn (3-sterren; 045-5741355) en Amrâth (4-sterren; 045-5713846) niet ver van het station. Vraag bij de hotels zoveel mogelijk om een rustige kamer aan de achterzijde.
 2. Excursies / goed ter been / audiosysteem: het excursieprogramma is voorlopig. Ca. 8 dagen vóór vertrek ontvangt u nadere informatie en de deelnemerslijst. Tijdens de excursies zullen we regelmatig de bus verlaten en te voet verder gaan. Deelnemers dienen daarom goed ter been te zijn. Wij zullen tijdens de excursies gebruik maken van het audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede evaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat.
 3. Inhoudelijke begeleiding begeleiding: Nico Nelissen is emeritus-hoogleraar van de Radboud Universiteit. Hij doceerde stadssociologie, milieukunde en bestuurskunde en was tevens docent aan de Academie van Bouwkunst in Maastricht. Hij is een specialist op het gebied van monumentenzorg, stedebouw en architectuur, en publiceerde tal van boeken op dit terrein. Zie ook www.niconelissen.nl.
 4. Algemene begeleiding: Andrea Nelissen-de Pont heeft de algemene leiding. Zij zal zorgen dat alle zaken betreffende vervoer, hotel, restaurants e.d. naar wens geregeld worden.
 5. Minimum aantal deelnemers: 25. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 50,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden.
 6. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen een korting van € 10,-- p.p. op alle korte reizen en dagactiviteiten. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,- als Donatie-2020 hebt overgemaakt op één van de banknummers van Stichting De Gouden Engel.
 7. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer per luxe touringcar v.a. Nijmegen, Venlo resp. Heerlen (zie ook OPM. 1)
 • vervoer met eigen bus tijdens excursies zoals aangegeven in het programma
 • 2 overnachtingen in een prima hotel in 's Gravenvoeren (B); verblijf in een 2-persoonskamer met douche en toilet. NB. Toeslag alleen-gebruik kamer: € 95,--
 • maaltijden: 2x ontbijt en 1x diner 
 • bijdrage van 20 Euro in de kosten van entrees en verdere bezoekkosten
 • inhoudelijke begeleiding door Prof. Dr. Nico Nelissen
 • algemene begeleiding door mw. Andrea Nelissen - de Pont.
NIet inbegrepen:
 • (eventuele overige) entrees en bezoekkosten
 • overige maaltijden
 • fooi voor de chauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.