Bordeaux + Parijs

De Gouden Engel, Bordeaux
Bordeaux is volledig herrezen: historische gebouwen zijn gerenoveerd, bijzondere musea, een sfeervol centrum! Ook een kort verblijf in Parijs. Hoofdthema: moderne architectuur van Le Corbusier tot heden. Begeleiding: Hans Magdelijns. WACHTLIJST. REIS IS VOORLOPIG VOLGEBOEKT.
 • Bordeaux, stad aan de rivier de Garonne, straalt weer zoals in haar glorietijd. Een groot deel van het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • Diverse boeiende projecten op het gebied van stadsontwikkeling en architectuur (o.a. het nieuwe Cité du Vin).
 • Bijzondere aandacht voor de ideeën van Le Corbusier met bezoek aan o.a. Cité de Frugès (nabij Bordeaux) en Villa Savoye (nabij Parijs).
 • Ook kort bezoek aan Parijs: o.a. moderne architectuur en projecten van haar wegbereiders (o.a. Dudok).
   
 • Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns (architectuur- en kunsthistoricus).

Reisgegevens

Frankrijk
reiscode: 886
• Stedenreis
• Themareis
• bus- of treinreis
data: 21 aug 2018
t/m 28 aug 2018
duur: 8 dagen
reissom: € 1.290,-
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA + REISSCHEMA

Dinsdag 21 augustus
08.30 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 10 uur: opstapmogelijkheid nabij station-NS te Breda. Onderweg inleiding op het leven en werk van Le Corbusier (1887-1965). Ca. 15 uur: bezoek aan Villa Savoye (1929, Le Corbusier) in Poissy (nabij Parijs).

Ca. 18.30 uur: aankomst bij het hotel in Blois (1 overnachting).
Aansluitend: diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).
Na het diner is er nog een mogelijkheid voor een korte wandeling langs de Loire en/of door het historisch centrum van Blois.

Woensdag 22 augustus
Na het ontbijt bezoeken we in Blois eerst Cathédrale Saint-Louis (17de eeuw). De moderne glas-in-lood ramen zijn een ontwerp van de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets (geb. 1941) voordat we onze reis richting Bordeaux vervolgen.

Ca. 15 uur arriveren we in Bordeaux. Ten noorden van de stad werpen we een blik op het nieuwe voetbalstadion Matmut Atlantique (2015; Herzog & de Meuron) en krijgen we een idee van de stadsontwikkeling in dit gebied.
Aansluitend bereiken we ons hotel in het centrum van de stad (4 overnachtingen).
O.l.v. Hans Magdelijns maken we een eerste wandeling door de wijk Saint-Michel. De gelijknamige Basilique Saint-Michel (1464) is een halteplaats op één van de pelgrimroutes naar Santiago de Compostella.
De wandeling eindigt bij een restaurant in deze buurt; mogelijkheid om samen te eten.

Donderdag 23 augustus
Na het ontbijt maken we een uitgebreide wandeling door het centrum van de stad o.l.v. een plaatselijke gids.
We zien vele gerestaureerde bouwwerken uit de glorietijd van de stad (18de eeuw), o.a. La Porte de Bourgogne, Place de la Bourse, het kunstwerk Miroir d'Eau, Le Grand-Théâtre, Le Palais Rohan (Hôtel de Ville). De wandeling eindigt bij La Cathédrale Saint-André (1096).

Na de middag bezoeken we een bijzonder bouwwerk van latere datum, het gerechtsgebouw La Tribunal de Grande Instance (1998; Richard Rogers).
Suggesties (in de nabije omgeving) voor de rest van de middag:
+ Musée des Beaux Arts (collectie 16de eeuw - heden) en/of Galerie des Beaux Arts (tijdelijke exposities);
+ (het voormalige) Couvent de l' Annonciade (16de eeuw), momenteel in gebruik door DRAC, een overheidsinstelling op het gebied van cultuur in Aquitaine (zat. + zon. gesloten).
+ Le Musée d'Aquitaine, het historisch museum van Bordeaux en de streek Aquitaine.

Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in de buurt van het hotel.

Vrijdag 24 augustus
Deze dag staat in het teken van (moderne) architectuur en stadsontwikkeling. We verplaatsen ons per bus of tram.
In het nabije Pessac hebben Le Corbusier en Pierre Jeanneret één van hun dromen verwezenlijkt in La Cité Frugès (1927). We maken een wandeling door de wijk.
Op het terrein van de Universiteit zijn recentelijk een aantal bijzondere gebouwen verrezen.
Onder voorbehoud brengen we een bezoek aan het wijnhuis Château les Carmes Haut-Brion met een opvallende nieuwe wijnkelder (2016; Philippe Starck).
In La Cité du Grand Parc bezoeken we de Bibliothèque (1994, Goutti & Louilot Architects).

Het vroegere havengebied ondergaat een complete gedaantewisseling: bedrijfjes en restaurants in oude havenloodsen, nieuwe wooncomplexen. Blikvanger is la Cité du Vin (2016; XTU Architects). Het gebouw herbergt een wijnmuseum, restaurants en een Belvédère met uitzicht op de Garonne en de imposante nieuwe hefbrug Pont Jacques Chaban-Delmas (2013; Thomas Lavigne e.a.).

Tegen de avond zijn we terug bij het hotel.
Avond: mogelijkheid om samen te eten.

Zaterdag 25 augustus
Dag naar keuze en in overleg. Met Hans Magdelijns zullen wij in ieder geval een bezoek brengen aan CAPC Musée d'Art Contemporain, gevestigd in de ruimtes van een voormalig handelsgebouw (1824, Claude Deschamps; 1984, Pistre, Valode, Putmann).
Verdere suggesties:
+ bezoek aan Le Jardin Public. De voormalige 'jardin royal' (18de eeuw) is in 1856 omgevormd tot een landschapspark naar Engels voorbeeld, met waterpartijen, bruggetjes en andere bouwsels. In het park bevinden zich ook het Natuurhistorisch Museum en een botanische tuin.
+ La Bourse du Travail (1938, Jacques d'Welles), het huis van de arbeidersklasse en de vakbonden. Het (voor die tijd) moderne gebouw bezit een prachtige trappartij en is getooid met opvallende schilderingen en ornamenten. (Waarschijnlijk!) geopend: 9-12 en 14-18 uur.
Avond: naar keuze en in overleg.

Zondag 26 augustus
Na het ontbijt vertrekken we uit Bordeaux en reizen we weer noordwaarts.
Ca. 16 uur: bezoek aan de moderne La Cathédrale de la Résurrection (1995, Mario Botta) in Evry.

Ca. 18 uur komen we aan bij het hotel in Parijs (14de Arr.)
Avond: mogelijkheid om samen te eten in de omgeving van Rue d'Alésia.

Maandag 27 augustus
Tijdens een wandeling over het terrein van La Cité Universitaire zien we o.a.
+ Pavillon Néerlandais (1928, Willem-Marinus Dudok);
+ Pavillon Suisse (1932, Le Corbusier en Pierre Jeanneret);
+ Pavillon du Brésil (1959, Le Corbusier en Lucio Costa).
Aansluitend bezoeken we:
+ Cité de Refuge (1933, Le Corbusier en Pierre Jeanneret);
+ Parc André Citroën (1992, Patrick Berger e.a.).

Afhankelijk van de beschikbare tijd bekijken we nog:
+ Fondation Louis Vuitton (2014, Gehry Parters);
+ UNESCO-Meditatieruimte (1995, Tadao Ando).
Avond: wij zullen plaatsen reserveren in een naburig restaurant voor een laatste avond 'samen eten'.

Dinsdag 28 augustus
Voor we Parijs verlaten bezoeken of bekijken we nog (evt. keuze uit):
+ Cité de la Musique (1994, Christian de Portzamparc) met de nieuwe Philharmonie (2015, Jean Nouvel). Deze muzikale enclave maakte deel uit van Parc de la Villette (1983-1993, Bernard Tschumi).
+ Fondation Cartier (1994, Jean Nouvel);
+ Institut de Monde Arabe (1987, Jean Nouvel).

12.30 uur: vertrek uit Parijs.
Ca. 18.30 uur: aankomst in Breda.
Ca. 20 uur: aankomst in Nijmegen.

 1. Opstapplaatsen + hotels: de opstapplaatsen zijn Nijmegen en Breda. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent en/of Nijmegen niet tijdig kunt bereiken adviseren wij u om de avond tevoren te overnachten in hotel Mercure (024-323888; ca. 400 m. van de opstapplaats) of hotel Apollo (024-3223594; eenvoudig hotel, ca. 200 m. van de opstapplaats). Vraag bij het laatste hotel om een rustige kamer aan de achterzijde. Vlakbij het NS-station in Breda is hotel-restaurant Apollo een goede keus (076-5220200; Stationsplein 14).
 2. Vervoer / goede conditie: alle vervoer tijdens reis en excursies per eigen bus zijn inbegrepen. In het centrum van Bordeaux zullen we ons zeer waarschijnlijk ook enkele keren te voet of per openbaar vervoer moeten verplaatsen. Deelnemers dienen over een goede conditie te beschikken. Lopen mag geen probleem zijn. Eventuele kosten van openbaar vervoer en/of taxi's zijn niet inbegrepen in de reissom. Zie ook OPM.5.
 3. Begeleiding: Hans Magdelijns is architectuur- en kunsthistoricus. Hij heeft vele jaren gewerkt bij de gemeente Deventer en was daar behalve voor monumentenzorg ook medeverantwoordelijk voor diverse nieuwbouwprojecten in het historische stadscentrum. Momenteel is hij werkzaam als senior adviseur monumentenzorg bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort en heeft een adviesbureau op het gebied van monumentenzorg, cultureel erfgoed, architectuur, kunst en muziek. Zie ook www.charme.tips. Hans Magdelijns begeleidde reeds tal van reizen voor De Gouden Engel (DGE). Gerard Kemna heeft de algemene leiding. Hij zorgt voor het contact met de hotels en maakt de afspraken met restaurants. Hij zal tevens zorgen dat de reis logistiek naar wens verloopt.
 4. Excursieprogramma: bovenstaand programma is voorlopig. Programmawijzigingen en -aanvullingen, ook tijdens de reis, zijn mogelijk. Het definitieve programma met hotelinformatie ontvangt u ca. 10 dagen vóór vertrek.
 5. Minimum aantal deelnemers: 20. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 90,-- p.p. verhoogd worden, opdat deze bijzondere reis tóch doorgang kan vinden. Bovendien bestaat er dan een kleine kans dat per trein wordt gereisd. Bestemmingen buiten Bordeaux en Parijs zullen dan per huurbus worden bezocht.
 6. Maaltijden: behalve het ontbijt en 1 diner zijn de maaltijden niet inbegrepen. Uit ervaring weten we dat veel mensen het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten. De reisleiding zal hier rekening mee houden en dagelijks plaatsen reserveren in restaurants.
 7. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2018 overmaakt op een banknummer van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 20,-- p.p.
 8. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer Nijmegen/Breda - Bordeaux v.v. per luxe touringcar (zie ook OPM. 1+2+5),
 • vervoer met eigen bus tijdens excursies zoals aangegeven in het programma,
 • 7 overnachtingen in een prima hotels; verblijf in een 2-persoonskamer met douche en toilet. NB. Toeslag alleen-gebruik kamer: € 280,--.
 • maaltijden: 7x ontbijt en 1x diner
 • bijdrage van 35 Euro p.p. in de kosten van entrees, bezoekkosten, openbaar vervoer
 • inhoudelijke begeleiding door Hans Magdelijns en een plaatselijke gids
 • algemene begeleiding gedurende de gehele reis door Gerard Kemna.
NIet inbegrepen:
 • (overige) entrees en/of bezoekkosten 
 • overige maaltijden
 • fooi voor de chauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.