Basel-Bern

Zwitserse architecten zijn niet weg te denken uit de wereld van de moderne architectuur. Bijzondere projecten in Basel e.o., Bern en Luzern. Museumbezoek. Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns.
 • Architectuurreis met aandacht voor ontwerpen van Peter Zumthor, Mario Botta, Herzog & de Meuron, Jean Nouvel e.a.
 • Basel heeft zeer veel te bieden op het gebied van moderne architectuur. Musea met bijzondere collecties.
 • Nabij Basel: bezoek aan Weil am Rhein (o.a. Vitra Museum) en Dornach (Goetheanum)
 • In Bern bezoeken we o.a. het Zentrum Paul Klee, een prachtig museum naar ontwerp van Renzo Piano
 • Ook bezoek aan het KKL (Kultur-und Kongresszentrum) in Luzern, arch. Jean Nouvel
 • Verblijf in prima hotels in Basel en Bern
 • Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns
 • Algemene begeleiding: Gerard Kemna

Reisgegevens

Zwitserland
reiscode: 039
• Korte reis
• Stedenreis
• Themareis
• Bus of trein
data: 24 sep 2020
t/m 30 sep 2020
duur: 7 dagen
reissom: € 1.590,-
inschrijfformulier (pdf)

(VOORLOPIG) PROGRAMMA

Donderdag 24 september  (zie Opmerking 1)
08.30 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 09.45 uur opstap Venlo Station-NS.
Onderweg volgt een inleiding op programma en thema door Hans Magdelijns.
Ca. 16.30 uur: aankomst in Basel.
Bezoek aan Schaulager (2003, Herzog & de Meuron), een bijzonder gebouw, qua uiterlijk en qua functie. Het is een opslagruimte voor kunst en biedt tevens tijdelijke exposities. Zie ook www.schaulager.ch
Ca. 18.30 uur: aankomst bij het hotel in Basel (3 overnachtingen).
Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Vrijdag 25 september
Na het ontbijt volgt een stadswandeling. Onderweg zien wij o.a.
+ Museum der Kulturen, met een recente uitbouw (2011; Herzog & de Meuron)
+ de Münsterkerk met het graf van Erasmus;
+ BIS-Bank (1995, Mario Botta).
De wandeling eindigt bij Kunstmuseum Basel, een museum met een prachtige collectie. Sinds kort heeft het museum een bijzondere uitbreiding (2016; arch. Christ & Gantenbein). Zie ook www.kunstmuseumbasel.ch.  

‘s Middags bezoeken we Museum Jean Tinguely (1996; Mario Botta). Mogelijkheid om de collectie (veel bewegende objecten) te bekijken. Zie ook www.tinguely.ch.  

Avond: mogelijkheid om samen te eten in het hotel of in een naburig restaurant.

Zaterdag 26 september
Ochtend: bezoek aan Fondation Beyeler (1997; Renzo Piano) in Riehen (CH), vlakbij Basel. Opnieuw een museum met een prachtige collectie van vele bekende na-oorlogse kunstenaars. We maken een rondgang, individueel of samen met Hans Magdelijns. NB. Een toekomstige uitbreiding van het museum is ontworpen door Peter Zumthor (geb. 1943, Basel). Zie ook www.fondationbeyeler.ch

 's Middags bekijken we in Weil am Rhein (D) verschillende spraakmakende gebouwen van Vitra (meubelfabriek). Tijdens een wandeling over de Vitra Campus zien / bezoeken wij o.a.:
Vitra Design-museum (1989; Frank Gehry),
(voormalige) brandweerkazerne (1993; Zaha Hadid),
conferentiegebouw (1993; Tadao Ando),
productiehallen ((1981 + 1983; Nicholas Grimshaw),
VitraHaus (2011; Herzog & de Meuron).

Tegen de avond zijn we weer terug bij het hotel.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken.

Zondag 27 september
We verlaten Basel en bezoeken ten zuiden van Basel het plaatsje Dornach, waar we een beeld krijgen van de antroposofische architectuur van Rudolf Steiner. Rondleiding door het Goetheanum (1928, Rudolf Steiner). Zie ook www.goetheanum.org

In Luzern bewonderen we het imposante Kultur- und Kongresszentrum Luzern-KKL (1999, Jean Nouvel), prachtig gelegen aan de Vierwaldstättersee. Zie ook www.kkl-luzern.ch
Vlakbij zien we het Station van Luzern (1990; Santiago Calatrava). Calatrava had destijds nog geen eigen ontwerp-bureau en werkte bij de architecten Ammann & Baumann.
We sluiten het bezoek aan Luzern af met een wandeling over de historische Kapellbrücke (1331), die na de grote brand in 1993 weer in de oude stijl is hersteld.

Aan het begin van de avond komen we aan bij het hotel in Bern (3 overnachtingen).
Avond: mogelijkheid om samen te eten in de buurt van het hotel.

Maandag 28 september
Ochtend: uitgebreide rondleiding door het historische centrum van Bern, prachtig gelegen in een bocht van de rivier de Aare. De Altstadt, met zijn vele arcaden, fonteinen, de Zytglogge, de Käfigturm en Berner Münster, staat volledig op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
‘s Middags brengen we een bezoek aan Halen Siedlung (1960, Atelier 5), een wijk / woongemeenschap ontworpen naar ideeën uit de jaren-60. We bekijken diverse woningen en gemeenschappelijke ruimtes. Al rondwandelend en al pratend met bewoners zullen velen van ons een flashback krijgen naar de roerige en opwindende jaren-60/70 van de vorige eeuw.

Aan het eind van de middag zijn we terug in Bern.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in de buurt van het hotel.

Dinsdag 29 september
Aan de rand van de stad is Zentrum Paul Klee (2005, Renzo Piano) verschenen. Het gebouw en museum is omringd door een landschapspark. Wij brengen een bezoek aan park en museum. Zie ook www.zpk.org  
Op een naburig kerkhof is Paul Klee (1879-1940) begraven.

Middag naar keuze. Suggesties:
+ bezoek aan het Historisch Museum met de moderne uitbouw 'Kubus-Titan' (2009; MLZD). Zie ook www.bhm.ch .
+ het Einstein Museum is onderdeel van het Historisch Museum. Albert Einstein (1879- 1955) woonde in Bern toen hij zijn relativiteitstheorie presenteerde.

Laatste avond: programma in overleg.

Woensdag 30 september
Na het ontbijt vertrekken we uit Bern. Onder voorbehoud van beschikbare tijd maken we onderweg nog een langere stop op een interessante plek.
Ca. 18 uur: aankomst in Venlo.
Ca. 19 uur: aankomst in Nijmegen.

 1. Opstapplaatsen Nijmegen en Venlo / Hotels: om te voorkomen dat de bus in de ochtendspits verzeild raakt in files beperken we de opstapplaatsen tot Nijmegen en Venlo. U kunt deze plaatsen makkelijk per trein bereiken. Wanneer u geen ochtendmens bent en/of Nijmegen of Venlo niet tijdig kunt bereiken adviseren wij u om de avond tevoren te overnachten in (Nijmegen:) hotel Mercure (024-3238888; niet goedkoop, ca. 200 m. van de opstapplaats), hotel Apollo (024-3223594; ca. 500 m. van opstapplaats). In Venlo is hotel Wilhelmina (t.o. station-NS) een prima optie (077-3516251). Vraag bij Apollo en Wilhelmina om een kamer aan de achterzijde!
 2. Programma/Toegang gebouwen: bovenstaand programma is voorlopig. Wijzigingen en aanvullingen, ook tijdens de reis, zijn mogelijk. Wij proberen zo veel mogelijk toegang te krijgen tot gebouwen genoemd in het voorlopige programma. We kunnen u echter niet garanderen dat elke afdeling van een museum/gebouw van binnen bekeken kan worden. Het definitieve programma met vertrektijden en hotelinformatie ontvangt u ca. 10 dagen vóór vertrek.
 3. Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns is architectuur- en kunsthistoricus. Hij heeft vele jaren gewerkt bij de gemeente Deventer en was daar behalve voor monumentenzorg ook medeverantwoordelijk voor diverse nieuwbouwprojecten in het historische centrum van deze stad. Momenteel is hij werkzaam als senior adviseur monumentenzorg bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort en heeft een adviesbureau op het gebied van monumentenzorg, cultureel erfgoed, architectuur, kunst en muziek. Zie ook www.charme.tips . Hans Magdelijns begeleidde reeds tal van reizen voor De Gouden Engel (DGE). Gerard Kemna heeft de algemene leiding. Hij onderhoudt de contacten met de hotels en reserveert eventuele plaatsen in restaurants. Hij zorgt tevens dat de reis logistiek naar wens verloopt.
 4. Excursies / audiosysteem: wij zullen tijdens de excursies meestal gebruik maken van het audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede evaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat. U bent overigens niet verplicht alle excursies ter plaatse te volgen. Wanneer u uw eigen plan wilt trekken adviseren wij u graag.
 5. Koers Zwitserse Franc / reissom: de reissom is mede afhankelijk van de koers van de Zwitserse Franc. De reissom en 1-pers.kamer toeslag zijn op dit moment (april 2019) gebaseerd op een koers van 1 Euro is 1,10 CHF. Wanneer de koers ten tijde van betalingen aan o.a. hotels sterk is gewijzigd kunnen eventuele extra kosten worden doorberekend in de reissom.
 6. Minimum aantal deelnemers: 22. Indien dit aantal niet gehaald wordt kan de reissom met maximaal € 80,-- p.p. worden verhoogd, zodat deze bijzondere reis tóch kan doorgaan. Indien er 18 of minder deelnemers zijn bestaat bovendien de kans dat er per trein wordt gereisd. In Basel en Bern zullen dan enkele excursies per gehuurde bus plaats vinden.
 7. Maaltijden: behalve het ontbijt en 2 diners zijn de maaltijden niet inbegrepen. Uit ervaring weten we dat veel mensen het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten. De reisleiding zal hier rekening mee houden en op de overige dagen plaatsen reserveren in restaurants.
 8. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2020 overmaakt op een banknummer van Stichting De Gouden Engel. De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 20,-- p.p.
 9. Voorlopige opgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer Nijmegen - Basel - Bern v.v. (zie ook OPM. 1 en 6) zoals vermeld in het voorlopige programma;
 • 6 overnachtingen in prima hotels in Basel en Bern; verblijf in een 2-persoons- kamer met douche en toilet. NB. Toeslag 1-persoons¬kamer: € 290,--
 • maaltijden: 6x ontbijt en 2x diner
 • entrees en bezoekkosten tot een bedrag van CHF 110,-- of € 100,--.
 • kunsthistorische en algemene begeleiding gedurende de gehele reis.
NIet inbegrepen:
 • eventuele overige kosten entrees
 • kosten overige maaltijden
 • fooi voor de chauffeur

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.