Baltische Landen

De Gouden Engel, Baltische Kusten
Uitgebreide rondreis door Estland, Letland en Litouwen: stedenschoon, natuurgebieden, het eiland Saaremaa met tal van Middeleeuwse kerken, concerten. Verblijf in o.a. Vilnius, Tartu, Tallinn, Saaremaa, Riga. VOORLOPIG VOLGEBOEKT. Bel 024-3788872 voor evt. restplaatsen. HERHALING EIND JULI 2020.
 • Uitgebreide kennismaking met Estland, Letland en Litouwen. Prachtige landen, grote overeenkomsten, vele verschillen
 • Thema's: historie, architectuur, beeldende kunst, natuur, landschap, muziek
 • Bezoek aan de steden Klaipeda, Kaunas, Vilnius, Tartu, Tallinn en Riga, afgewisseld met bezoek aan natuurparken
 • Zeer gevarieerde rondreis per boot en bus
 • Overnachtingen in prima hotels, vaak gelegen op bijzondere locaties
 • Deskundige begeleiding door Hans Boland en plaatselijke gidsen
 • NB. "Baltische Dag" zaterdag 26 januari 2019 in Nijmegen. Informatiedag met diverse thema's.

Reisgegevens

Baltische Landen
reiscode: 934
• Stedenreis
• Rondreis
• Bus en boot
data: 16 jul 2019
duur: 19 dagen
reissom: € 2.690,-
inschrijfformulier (pdf)

Dinsdag 16 juli (zie Opmerking 1 en 2)
08 uur: vertrek per luxe touringcar vanaf Nijmegen-CS.
Ca. 08.30 uur: opstapmogelijkheid (onder voorbehoud) bij Arnhem-CS (Sonsbeekzijde).
Ca. 09.30 uur: opstapmogelijkheid nabij NS-station te Deventer.
Ca. 10.15 uur: opstapmogelijkheid bij hotel Van de Valk aan de A-1 te Hengelo.
Lunchmogelijkheid aan de autoweg.
Ca. 16.30 uur: aankomst in de haven van Kiel; incheckformaliteiten veerboot.
V.a. 18 uur: inscheping bus en reizigers; verblijf en overnachting in 2-persoonshutten met eigen douche/WC.
Ca. 20 uur: Diner in het restaurant van de veerboot.
21 uur: vertrek veerboot uit Kiel via de Oostzee naar Klaipeda.

Woensdag 17 juli
Ontbijtbuffet (inbegrepen).
Overdag op de veerboot: tijd om u voor te bereiden op de plaatsen die wij gaan bezoeken. (Onder voor behoud) zal Hans Boland één of meer inleidingen verzorgen.
13-15 uur: lunchmogelijkheid in het zelfbedieningsrestaurant aan boord.
Ca. 17 uur: aankomst in de haven van Klaipeda (Litouwen).
Ca. 18 uur: aankomst bij het hotel in het centrum van Klaipeda (2 overnachtingen).
Mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum.

Donderdag 18 juli
Na het ontbijt maken we een busrit over Neringa (Kuršiu Nerija Nationaal Park), een smalle landtong/schoorwal van ca. 100 km, waarvan de helft behoort tot Litouwen en het andere deel tot het Russische Kaliningrad. Het schiereiland bezit een lange duinenrij met prachtige zandstranden.
Belangrijkste plaats is Nida. Wij bezoeken hier o.a. het huis waar Thomas Mann zomers vaak verbleef, nu een museum.
Aan het eind van de middag zijn we terug in Klaipeda. Via een kleine stadsrondrit komen we terug bij het hotel.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in het centrum.

Vrijdag 19 juli
Na het ontbijt verlaten we Klaipeda richting Vilnius. Onderweg maken we een langere stop in het centrum van Kaunas. De stad was korte tijd hoofdstad van Litouwen in de periode dat Vilnius tot Polen behoorde.
Via een mooie route bereiken we Trakai, 20 km ten Westen van Vilnius, een bijzonder dorp met een imposant kasteel, gelegen op een eiland in het nabije meer. De Karaïeten vormen hier een kleine Joodse gemeenschap. Voorouders zijn hier in de 15de eeuw naar toe gebracht om als lijfwacht te dienen bij de toenmalige machthebber.
Aan het eind van de middag komen we aan bij het hotel, rustig gelegen in het historische centrum van Vilnius. We verblijven er drie nachten.
Een eerste wandeling door deze met kerken bezaaide stad geeft u misschien het gevoel dat u in een Zuid-Europese stad bent beland. De 'Zwarte Madonna' in de kapel boven de nabije Dageraadspoort is voor vele Polen om een bedevaart naar deze stad te maken. Litouwen vormde in het verleden samen met Polen een groot rijk en heeft - anders dan Estland en Letland - van oorsprong een katholieke bevolking.
Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Zaterdag 20 juli
Ochtend: onder leiding van een plaatselijke gids maken we een uitgebreide stadswandeling door het centrum van Vilnius. Over de vele kerken is reeds gesproken. Naast de diverse barokkerken zien we ondermeer de neo-klassieke Kathedraal en de unieke Sint Annakerk in laatgotische stijl. De Universiteit (gesticht in 1579) bestaat uit 11 verschillende hoven. We bekijken er ook de bijzondere fresco-serie 'Seizoenen' van de kunstenaar Petras Repšys. De wijk Užupis, gelegen in een bocht van de Vilnia-rivier, was in de communistische tijd reeds een woon- en werkplek van kunstenaars en voorvechters van een andere samenleving. Hoewel de commercie ook een greep heeft gedaan ademt de wijk nog altijd een sfeer van vrijheid en experiment.
Vilnius kende vóór de Nazi-tijd een grote joodse gemeenschap. Na de lunch doorkruisen we de voormalige Joodse Wijk. Rest van de middag naar keuze.
Avond: mogelijkheid om samen eten. Suggesties voor concert- of theaterbezoek volgen t.z.t.. Zie ook de website van het Chrisopher Festival: www.kristupofestivaliai.lt.

Zondag 21 juli
Ochtend: in een bosgebied buiten Vilnius bezoeken we het Paneriai Memorial. Het Russische leger had hier in 1940 grote kuilen gegraven voor olieopslag. In het voorjaar van 1943 werd nagenoeg de gehele Joodse ghetto-gemeenschap van Vilnius in en rond deze kuilen door nazi's en collaborateurs vermoord. Geen mooie plek om te bezoeken, wel indrukwekkend.
Rond de middag zijn we terug in Vilnius. Middag: naar keuze.
Avond: mogelijkheid om samen te eten. Bovendien hebt u de mogelijkheid om in de St.Casimir-kerk een orgelconcert bij te wonen van reisgenoot Joost Langeveld.

Maandag 22 juli
Na het ontbijt verlaten we Vilnius. Onze Baltische tour gaat verder richting Letland. Bij de stad Daugavpils passeren we de rivier de Daugava, de slagader van Letland. We doorkruisen de prachtige regio Latgale. Het gebied grenst aan Wit-Rusland en Rusland. De voertaal is hier meestal Russisch. Bij goed weer maken we een (zwem)stop bij één van de vele meren.
Tegen de avond komen we aan bij het hotel in de stad Rēzekne (1 overnachting).
Avond: diner in het restaurant van het hotel.

Dinsdag 23 juli
Niet ver van Rēzekne is het grote Lubāns-merengebied een oase voor diverse vogelsoorten. We brengen er een bezoek. Advies: verrekijker meenemen.
Onze route gaat verder door een prachtig landschap; steden en dorpen zijn er schaars. We passeren de grens met Estland en komen aan het eind van de middag aan bij het hotel in het plaatsje Otepää. Het hotel is prachtig gelegen aan Pühajärv (het Heilige Meer). We overnachten er twee keer.
Na het diner in het hotel maken we een eerste wandeling langs een deel van het meer.

Woensdag 24 juli
Ochtend: naar keuze. Wandelliefhebbers zullen ongetwijfeld een tocht willen maken door het mooie heuvellandschap rond Pühajärv. U kunt het meer ook per fiets omronden; het hotel heeft fietsen te huur. Verder biedt het hotel vele mogelijkheden om uzelf te verwennen. Het presenteert zich als een gezondheidscentrum, bezit een prachtig zwembad en sauna’s, en men kan er allerlei massages en lichaamstherapieën ondergaan. Zwemmen in het meer is trouwens ook goed mogelijk.
Middag: bezoek aan Tartu, gelegen aan de Emajögi-rivier. Tartu (1030; vroegere namen: Dörpt/Derpt/Dorpat/Yuryev) is de tweede stad van het land en bezit een universiteit die reeds in 1632 werd gesticht. De stad kent een zeer bewogen geschiedenis. Hier stond in de 19de eeuw ook de wieg van het nationale bewustzijn van Estland.
We beginnen onze wandeling in de bovenstad met prachtige houten huizen uit het begin van de 20ste eeuw, vele in Jugendstil. Op de Toomemägi (Dom-heuvel) zien we de ruïne van de Dom, die na de beeldenstorm en verwoesting in 1525 nooit meer volledig is opgebouwd. Vanaf de Dom-heuvel wandelen we omlaag naar het raadhuisplein, omgeven door diverse neoklassieke bouwwerken, o.a. de Universiteit, het raadhuis 'in Hollandse stijl'. De St. Janskerk (14de eeuw) is in de stijl van vóór de grote stadsbrand van 1775 weer herbouwd.
Tegen de avond zijn we terug bij het hotel in Otepää.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in het café-restaurant van het hotel.

Donderdag 25 juli
We vervolgen onze Baltische ontdekkingstocht met een bezoek aan enkele vissersdorpen aan het Peipsimeer. Hier wonen nog vele nazaten van Russische Oudgelovigen die hier in de 17de eeuw vanuit Novgorod naar toe zijn gevlucht. Het Peipsimeer is ook bekend vanwege het feit dat Alexander Nevski hier in 1242 het leger van de Duitse Orde op het ijs een zware slag heeft toegebracht.
Aan het eind van de middag arriveren wij in het Lahemaa Nationaal Park, gelegen aan de Finse Golf. Het hier gelegen Palmse Manor, met bijgebouwen en landerijen, was eeuwenlang in bezit van een Duitse familie. Het hoofdgebouw, de orangerie en bijgebouwen zijn nu prachtig gerestaureerd.
We nemen voor één nacht intrek in een bijzonder hotel: de voormalige distilleerderij van het Palmse landgoed.
Na het diner is er nog tijd om een extra wandeling te maken en te genieten van natuur en rust.

Vrijdag 26 juli
Tallinn is ons volgende reisdoel. Aan de rand van de stad bezoeken we Laulaväljak, het zangersstadion waar om de zoveel jaar een groot zangfestival plaats vindt met koren die een omvang van 40 maar ook van 2000 personen kunnen hebben. Zingen hoort bij de Baltische Landen. Hand in hand en al zingend heeft men zich in 1989 van Rusland en het communisme bevrijd.
Aansluitend volgt een bezoek aan het KUMU, museum voor hedendaagse kunst (2006; arch. Pekka Vapaavuori).
Na onze intrek in het hotel maken we een eerste wandeling door het nabije historische centrum. Via de Viru-poort bereiken we Raekoja Plats (Raadhuisplein) met het prachtige gotische Raadhuis (14de eeuw).
Avond: we hebben plaatsen gereserveerd in een gezellig restaurant om samen te eten.

Zaterdag 27 juli
Na het ontbijt volgt een uitgebreide wandeling door het historische centrum van Tallinn. De stad is gebouwd op heuvels en omgeven door imposante stadsmuren en vestingwerken. Nauwe straatjes, middeleeuwse kloosters en kerken, prachtige gildehuizen en voormalige koopmanshuizen. Via de Pikk Jalg (Lange Poot) bereiken we de hooggelegen vesting Toompea, met de Alexander Nevskykathedraal, Toom Kirik (Domkerk) en Toompea-kasteel.
Middag naar keuze. Suggestie voor museumbezoek:
Architectuurmuseum in het kunstencentrum Rotermann’s Salt Storage, vlakbij het hotel,
Avond: mogelijkheid om samen te eten. Nadere informatie over concerten e.d. volgt t.z.t. of tijdens de reis.

Zondag 28 juli
Wij gaan op weg naar een volgend hoogtepunt op deze reis: na een busrit brengt de veerboot ons naar de eilanden Muhu en Saaremaa. Het nog steeds bewoonde dorp Koguva op Muhu is tevens een openluchtmuseum, en geeft een goede indruk van leven en werk op deze eilanden in vroegere tijden. In de communistische tijd waren de eilanden overigens militair terrein en was het verboden deze te bezoeken.
Aan het eind van de middag arriveren we bij het hotel in Kuressaare, de belangrijkste plaats op Saaremaa, in de Duitse, Zweedse en Deense tijd Ösel geheten. De stad Kuressaare (1563) werd toen Arensburg genoemd.
We overnachten hier twee keer.
Avond: diner in het restaurant van het hotel. Mogelijkheid voor een avondwandeling naar het voormalige bisschoppelijk paleis, een kasteel met grachten en wallen erom heen. De bisschop was ook veldheer.

Maandag 29 juli
We maken een uitgebreide busrit over het eiland. We zien tal van kerken en boerderijen, prachtig gelegen in het landschap. De ondergrond is meestal van kalksteen. Aan de noord- en westkant van het eiland zien grillige steile kusten, onderdeel van een riff dat langs de kust van Estland verder onder zeeniveau richting Zweden loopt. Een bijzondere plek is ook het ronde Kaali-meer, ontstaan door een inslag van een meteoriet, duizenden jaren geleden.
Avond: mogelijkheid om samen te eten in een restaurant in Kuresaare.

Dinsdag 30 juli
Na het ontbijt brengt de veerboot ons weer naar het vasteland.
Op weg naar Riga maken we een laatste stop in Estland, in de havenstad en badplaats Pärnu.
Na de middag komen we aan in Riga, hoofdstad van Letland, gelegen aan de monding van de Daugava-rivier.
Het hotel staat in de Jugendstil-wijk, vlakbij het Staats Kunstmuseum en op loopafstand van het historisch centrum. We overnachten hier twee keer.
We maken een eerste wandeling door de Jugendstilwijk en eindigen bij een restaurant aldaar.
Avond: mogelijkheid om samen te eten.

Woensdag 31 juli
Het historische centrum van de Hanzestad Riga heeft veel te bieden. O.l.v. een plaatselijke gids maken we een uitgebreide wandeling. We zien o.a. de Domkerk en de kerken van Sint Jan en Sint Pieter, de Konventhof, het Grote en het Kleine Gildehuis, de Zweedse Poort, het Vrijheidsmonument. We wandelen door prachtige straatjes en binnenhoven.
Middag: naar keuze. Suggesties:
+ bezoek aan het Staats Kunstmuseum vlakbij het hotel
+ boottocht rond het historisch centrum
+ bezoek aan de immense markthallen (vroegere zeppelin-hallen) en de straatmarkt in de omgeving
+ per trein naar de nabije badplaats Jurmala, een villa dorp in Jugendstil.
Avond: mogelijkheid om samen te eten en/of een concert te bezoeken.

Donderdag 1 augustus
Na het ontbijt vertrekken we uit Riga. De laatste etappe brengt ons weer in Litouwen, waar we een stop maken bij de 'Heuvel der Kruisen' (Kryžių kalnas), een katholiek bedevaartsoort, van oorsprong altijd een symbolische plek waar kruisen een stil protest waren tegen de heersende machten.
Aan het eind van de middag komen we aan in de haven van Klaipeda, waarna inscheping volgt van bus en reizigers; verblijf en overnachting in 2-persoonshutten met eigen douche/WC.
Ca. 20 uur: diner in het restaurant aan boord van de veerboot.
22 uur: vertrek veerboot uit Klaipeda richting Kiel.

Vrijdag 2 augustus
Ontbijt (inbegrepen) en lunchmogelijkheid in het zelfbedieningsrestaurant aan boord.
Ca. 17.30 uur: aankomst in Kiel. Een korte busrit brengt ons bij het hotel voor een laatste overnachting op deze reis.
Aansluitend diner in het restaurant van het hotel (inbegrepen).

Zaterdag 3 augustus
Na het ontbijt reizen we richting Nederland. Onder voorbehoud maken we een langere stop nabij het centrum van Bremen; lunchpauze.
Ca. 15 uur: aankomst bij hotel Van de Valk in Hengelo.
Ca. 16 uur: aankomst bij NS-station te Deventer.
Ca. 17 uur: aankomst bij Arnhem-Centraal en Nijmegen-CS.

 1. Heen- en terugreis per boot / beschikbaarheid scheepshutten / slaapstoelen / maaltijden aan boord: zoals vermeld maken we de heen- en terugreis Kiel-Klaipeda v.v. per boot. Ondanks vroegtijdige aanvraag is het aantal toegewezen hutten waarschijnlijk niet voldoende om aan alle verzoeken tot alleengebruik te voldoen. Voorlopig zijn alleen enkele binnenhutten voor alleengebruik beschikbaar (extra kosten € 95,-- per overtocht). Wanneer u bereid bent om een hut te delen ontvangt u een buitenhut met uitzicht. De buitenhut heeft twee gescheiden bedden (benedenstaand, dwz. geen stapelbed). Een buitenhut voor alleengebruik (extra kosten € 150,-- per overtocht) is voorlopig niet beschikbaar (wachtlijst). NB. Alle hutten zijn intern, dwz. van binnen te bereiken. Een buitenhutten zit aan de buitenkant van het schip en heeft een klein raam met uitzicht op de zee. Een binnenhut bevindt zich in het middendeel van het schip en heeft geen raam. Slaapstoelen: wanneer u tevreden bent met een slaapstoel ontvangt u 200 Euro korting op de reissom. De hut van de reisleiding is dan eventueel beschikbaar om te douchen. De slaapstoelen bevinden zich in een grote ruimte met ramen en zeezicht, althans overdag. Maaltijden aan boord: ontbijt en diner zijn op de boottochten steeds inbegrepen. Eventuele extra maaltijden (lunch) kunt u zelf kiezen via een buffet.
 2. Baltische route: om een goede indruk te krijgen van de landen maken we een uitgebreide rondreis Klaipeda-Kaunas-Vilnius-Rēzekne-Tartu-Tallinn-Saaremaa-Riga-Klaipeda. We verblijven niet alleen in de steden Tallinn, Vilnius en Riga, maar - in Estland - ook op rustige plekken in de natuur, zoals in Otepää, op het landgoed Palmse en op het eiland Saaremaa. In Litouwen zullen we o.a. Kuršiu Nerija Nationaal Park (Koerische Schoorwal) bezoeken en in Letland kiezen we een prachtige route door het dunbevolkte en merenrijke oosten van het land.
 3. Hotels: zowel in de steden als op het platteland verblijft u in uitstekende en vaak unieke hotels. Er zijn op elke locatie voldoende éénpersoonskamers aanwezig.
 4. Begeleiding: Hans Boland is de inhoudelijke begeleider gedurende de gehele reis. Hij is vooral bekend als vertaler van de werken van Poesjkin en de gedichten van Anna Achmatova. Hij woonde lange tijd in St. Petersburg en is goed op de hoogte van de geschiedenis van de diverse republieken in de voormalige Russische Sovjet, waar de Baltische Landen ook deel van uit maakten. Hans Boland heeft zich verder verdiept in het ontstaan en de ontwikkeling van de verschillende talen in het Baltische gebied. Plaatselijke gidsen zullen de rondleidingen in de diverse steden verzorgen, Engels, Duits of Nederlands sprekend.
 5. Excursies / wandelingen / audiosysteem: u bent niet verplicht om deel te nemen aan de genoemde excursies. Wanneer u uw eigen plan wilt trekken adviseren de begeleiders u graag. De wandelingen zijn niet zwaar en kunnen ter plaatse worden aangepast aan de mogelijkheden van de deelnemers. Tijdens de stadswandelingen zal de groep gesplitst worden en gaat elke gids met een kleinere groep op stap. We maken dan gebruik van het audiosysteem van De Gouden Engel.
 6. Ter voorbereiding / Baltische Dag 26 januari 2019: ook zonder extra voorbereiding zult u volop kunnen genieten van deze reis. Hans Boland zal u tijdens de reis uitvoerig informeren. Wanneer u zich graag wilt inlezen kunnen wij de volgende boekwerken aanbevelen:
  + Estonia, Latvia, Lithuania; uitg. Lonely Planet
  + Jan Brokken, Baltische Zielen; Atlas, 2010
  + Marion Dönhoff (1909-2002); zoek op internet (journaliste; Duits-Baltische adel)
  + Verena Dohrn, Baltische Reizen; uitg. Atlas Amsterdam-Antwerpen, 1995
  + Robert Kaplan (journalist); zoek op internet
  + Jaan Kross, De gek van de tsaar; Prometheus, 1992
  + Patrik von zur Mühlen, Baltische Geschichte; Ecce Revalia, Tallinn, 2006
  + Karel Onwijn, Baltische Landen; LM-Landenreeks, LM Publishers, 2007
  + Alvydas Šlėpikas, Mijn naam is Marytė (vertaald door Anita van der Molen); uitg. Nobelman
  + Carolijn Visser, Uit het moeras; Meulenhoff, 2000
  + Cees Willemsen (red.), Te gast in de Baltische Staten; Informatie Verre Reizen, 2004
  + Hugo van Willigen, Estland, Letland, Litouwen; Dominicus, uitg. Gottmer.
  Baltische Dag: De Gouden Engel zal op zaterdag 26 januari 2019 een Baltische Dag organiseren in Nijmegen. Behalve Hans Boland zullen ook Verena Dohrn, Patrik von zur Mühlen en Wim van Meurs (hoogleraar Europese Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universtiteit te Nijmegen) een bijdrage leveren. Thema's welke aan de orde zullen komen: + historie van het gebied; de Duitse Ridderorde, de positie van de Deutsch-Balten; + de verschillende talen, ontstaan en ontwikkeling; belang van de Universiteit van Tartu; + de positie van de Joden en hun vernietiging door de Nazi's. Zie ook reiscode 900. Nijmegen.
 7. Minimum aantal deelnemers: 24 personen. Mocht dit aantal niet gehaald worden dan kan de reissom met (maximaal) € 90,-- p.p. verhoogd worden, zodat deze bijzondere rond reis tóch doorgang kan vinden. Het maximum aantal deelnemers zal 30 zijn.
 8. Paspoort / Europese Identiteitskaart: de Baltische Staten behoren tot de EG. U moet tijdens deze reis in het bezit zijn van een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig paspoort dat – voor de zekerheid - nog tot drie maanden na beëindiging van de reis geldig is.
 9. Maaltijden: behalve het dagelijkse ontbijt zijn nog eens 8 diners inbegrepen. Overige maaltijden niet inbegrepen in de reissom. Aangezien veel reizigers het op prijs stellen om ‘s avonds samen te eten zal de reisleiding op betreffende dagen de belangstelling peilen en voldoende plaatsen reserveren in een goed en passend restaurant.
 10. Geldzaken/extra kosten: Estland, Letland en Litouwen gebruiken intussen alle drie de euro. Evenals in Nederland wordt er steeds meer per bankpas betaald. Er kan op vele plaatsen ook contant geld via de automaten gepind worden. Zorg wel dat uw pas geschikt is voor betalen en/of pinnen in deze landen, dwz. pas instellen op 'wereld'. Extra kosten: we schatten dat u per dag gemiddeld ca. 30 EUR p.p. nodig hebt voor eten, drinken, entrees enz.
 11. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen korting op alle reizen van De Gouden Engel. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,-- als Donatie-2019 overmaakt op één van de banknummers t.n.v. Stichting De Gouden Engel (Postbank nr. 70105 en ABNAMRO nr. 498544559). De donateurskorting voor deze reis bedraagt € 20,-- p.p..
 12. Voorlopige reisopgave is mogelijk! Wanneer u nog niet kunt beslissen adviseren wij een voorlopige opgave. Wij houden dan - zonder kosten - plaats(en) voor u gereserveerd en u hoeft pas in een later stadium te beslissen of u wél of niet meereist.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • vervoer per luxe touringcar Nederland-Kiel v.v., en tijdens rondreis zoals aangegeven in het voorlopige programma.
 • veerboot Kiel (D) - Klaipeda (LT) v.v. incl. verblijf in een gedeelde 2-persoons buitenhut met eigen douche en toilet. NB. Toeslag bij alleengebruik van een binnenhut bedraagt € 95,- per vaart. Tijdens elke boottocht is ontbijt en diner inbegrepen.
 • veerboot naar en van Saaremaa (EST)
 • 16 overnachtingen in prima hotels, op basis van verblijf in een gedeelde tweepersoonskamer met douche en toilet. NB Toeslag bij alleengebruik van een hotelkamer € 490,--.
 • maaltijden (hotels): 16x ontbijt en 6x diner.
 • entrees tot een bedrag van 40 Euro p.p.
 • deskundige begeleiding tijdens de gehele reis door Hans Boland
 • algemene begeleiding door Gerard Kemna.
NIet inbegrepen:
 • eventuele overige kosten van entrees
 • kosten overige maaltijden
 • eventuele kosten openbaar vervoer (ook tijdens de excursies) 
 • fooi voor de chauffeur.

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.