Amersfoort

De Gouden Engel Kunst- en cultuurreizen, Amersfoort, Louman & Friso Nijmegen
Amersfoort heeft zich de laatste decennia op de kaart gezet met een aantal bijzondere ontwerpen op het gebied van stedebouw en moderne architectuur. Bovendien beschikt de stad over een prachtige omsingeling van het historisch centrum. Ook bezoek aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns. NOG ENKELE PLAATSEN.
 • Moderne architectuur en stedebouw. We verkennen o.a. de wijken Kattenbroek, Vathorst en De Nieuwe Stad.
 • De omsingeling van het historische centrum met Koppelpoort, Monnikendam en Muurhuizen behoort tot de mooiste grachtengordels van Nederland.
 • Tijdens een bezoek aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed krijgen we een goed beeld van de zorg voor de historische panden in Nederland.
 • Ook bezoek aan het Mondriaanhuis en Kunsthal KAdE. Tijdelijke expositie "Tell me your story".
 • Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns, architectuurhistoricus en werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Reisgegevens

Nederland
reiscode: 038
• Korte reis
• Stedenreis
• Busreis
data: 17 apr 2020
duur: 1 dag
reissom: € 75,-
inschrijfformulier (pdf)

VOORLOPIG DAGPROGRAMMA vrijdag 17 april

10 uur: we ontmoeten elkaar in de entree van NS-station Amersfoort.
We starten met een bezoek aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hans Magdelijns zal u hier meer vertellen over het functioneren van de dienst en de (Nederlandse) opvatting over behoud en onderhoud van 's lands monumenten.

Aansluitend maken wij een wandeling door het historische centrum. We zien o.a. (resp. maken een keuze uit): Onze Lieve Vrouwetoren, Koppelpoort, St. Joriskerk, De Muurhuizen, Mondriaanhuis (Museumkaart is geldig), Hofje De Poth en Stadsmuseum Flehite.

Na de lunchpauze volgt een busrit door de wijken Kattenbroek (jaren '90) en Vathorst (v.a. 2005). Hans Magdelijns zal u nader informeren over de stedebouwkundige plannen voor deze wijken. Er was/is veel vrijheid om huizen naar eigen ontwerp te bouwen. We bekijken diverse projecten van opvallende moderne architectuur.

Terug in de omgeving van het station brengen we tenslotte een bezoek De Nieuwe Stad, een voormalig industrie- en handelsgebied waar nieuwe initiatieven op het gebied van wonen, werken en vertier een kans krijgen. Kunsthal KAdE bevindt zich ook in dit stadsdeel. In het kader van de tijdelijke expositie "Tell me your story" geven 50 kunstenaars hier een beeld van 100 jaar Afrikaans-Amerikaanse kunst. NB. Museumkaart is geldig.

Ca. 17 uur: einde van de excursiedag.
Voor belangstellenden: mogelijkheid om samen te eten in het centrum van Amersfoort.

 1. Excursies / goed ter been / audiosysteem: het excursieprogramma is voorlopig. Ca. 8 dagen vóór vertrek ontvangt u nadere informatie en de deelnemerslijst. Tijdens deze excursiedag wordt er veel gelopen. Deelnemers dienen daarom goed ter been te zijn. Wij zullen tijdens de excursies gebruik maken van het audiosysteem van De Gouden Engel. Wij hebben goede evaringen met de 'oortjes' en oortelefoons, ook bij mensen met een gehoorapparaat.
 2. Inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns is architectuur- en kunsthistoricus. Hij heeft vele jaren gewerkt bij de gemeente Deventer. Momenteel is hij werkzaam als senior adviseur monumentenzorg bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed te Amersfoort en heeft een adviesbureau op het gebied van monumenten-zorg, cultureel erfgoed, architectuur, kunst en muziek. Zie ook www.charme.tips.
 3. Eventuele toegangen: tijdens deze excursiedag bestaat de mogelijkheid dat wij drie musea zullen bezoeken. Uit ervaring weten we dat de meeste deelnemers in bezit zijn van een Museum-jaarkaart, welke in de musea geldig is. Ingeval van toeslagen i.v.m. tijdelijke exposities en/of wanneer u niet in bezit bent van een Museum-kaart zal De Gouden Engel een bedrag van maximaal € 12,50 bijdragen in de entreekosten.
 4. Donateurs van Stichting De Gouden Engel (alsook hun eventuele medereiziger) ontvangen een korting van € 10,-- p.p. op alle korte reizen en dagactiviteiten. U bent donateur wanneer u minimaal € 30,- als Donatie-2020 hebt overgemaakt op één van de banknummers van Stichting De Gouden Engel.
 5. VOORLOPIGE OPGAVE IS MOGELIJK! Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen dan adviseren wij u een voorlopige opgave. Wij blijven dan kosteloos een plaats voor u vrijhouden tot u van ons een berichtje krijgt, waarna u zo snel mogelijk moet beslissen.

! Reisvoorwaarden. Op deze reis zijn de reisvoorwaarden van De Gouden Engel van toepassing. U kunt deze hier lezen of downloaden.

Inbegrepen:
 • inhoudelijke begeleiding: Hans Magdelijns (architectuur- en kunsthistoricus)
 • algemene begeleiding: Gerard Kemna
 • bijdrage in (eventuele) toegangen en bezoekkosten tot maximaal 12.50 Euro p.p.
  NB. De Museum-Jaarkaart is in de genoemde musea geldig.
 • 1x koffie of thee
NIet inbegrepen:
 • Eventuele extra kosten van entrees

Inschrijven

Via dit formulier kunt u zich inschrijven voor deze reis.
Bent u geïnteresseerd maar kunt u nog niet definitief beslissen, dan bestaat ook de mogelijkheid van voorlopige opgave.
Wij houden dan kosteloos een plaats voor u vrij.